sekundarno ili suho utapanje

Sekundarno ili suho utapanje: Vrlo rijetko se događa, no svaki bi roditelj trebao znati prepoznati simptome

Naučiti plivati je važno. Roditelji su svjesni toga i često upisuju djecu na različite tečajeve plivanja kako bi djeca prije svega razbila strah od vode, a zatim i naučila plivati. To je naravno dobro i mudro razmišljanje, no u ovom slučaju vještina plivanja nije presudna koliko pravovremena reakcija roditelja. Riječ je o problemu koji izaziva voda koju dijete udahne u pluća priliko kupanja

Vrijeme je kupanja i brćkanja na moru, bazenima, rijekama i jezerima. I uvijek se u toj igri u vodi već očekuje da će se dijete malo zagrcnuti, bilo da se samo igra ili da ga u igri netko potapa, da pokuša roniti ili da ga možda zapljusne iznenadni valić… U pravilu takve situacije prođu bez ikakvih problema i igra se nastavlja. No, nekad i naizgled bezazleno gutanje malo vode može dovesti do opasnih simptoma. Točnije opasnost dolazi ako dijete vodu udahne.

"Suho utapanje se dogodi kada se umjesto zraka u pluća udahne voda. Prvi simptom suhog utapanja je kašalj, a kasnije, unutar 24 sata od udisanja vode, razviju se simptomi edema pluća: dijete diše plitko i ubrzano, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća i pojačano se znoji. Dijete može također biti izrazito pospano ili gubiti svijest.", pedijatrica Armano nam je pojasnila simptome koji se mogu javiti nakon nekog incidenta u vodi.

Naime, voda u plućima ometa disanje i apsorpciju kisika. Dijete dobiva sve manje kisika i ako se to stanje ne liječi, može doći i do smrtnog ishoda. Takav scenarij na sreću vrlo se rijetko događa, kako govori dr. Armano, i mnogo je veća mogućnost običnog utapanja male djece koja nisu zaštićena kolutovima, rukavićima ili prslucima nego ovakvog suhog utapanja o kojem se sve češće piše u medijima i koje pomalo budi paniku kod roditelja.

sekundarno ili suho utapanje

Simptomi senkundarnog ili suhog utapanja

Ne treba se plašiti kupanja niti nestašluka koje djeca rade u vodi, no važno je znati prepoznati simptome tako da na vrijeme reagiramo ako je situacija ozbiljna. Oni nastupaju neko vrijeme ( nakon 24 sata ili dulje) nakon incidenta s vodom:

  • jaki kašalj
  • brzo disanje
  • mučnina, povraćanje
  • plavkasto obojane usne
  • dijete je ravnodušno i apatično

Savjeti za roditelje:

  • Nikada ne ostavljajte djecu bez nadzora tijekom kupanja ili dok se igraju uz vodu. To je savjet jasan svakom roditelju.
  • Učite dijete kako zaroniti odnosno začepiti nosić i usta te uroniti kratko u vodu. To je vrlo vrijedna vještina kad je o kupanju i brćkanju u vodi riječ jer ga situacija iznenadnog zaranjanja pod vodu neće iznenaditi.
  • Upišite dijete na tečaj plivanja jer dijete koje se ne boji vode i zna plivati manje je izloženo nesrećama ove vrste.
  • Osvježite vaše znanje pružanja prvi pomoći.

"Ovakva situacija izuzetno je rijetka jer kod zdrave djece fiziološki mehanizmi priječe ulazak vode u pluća pri kupanju u vodi ili moru. No, važno je biti uvijek uz malo dijete kada se kupa, makar i u plitkoj vodi i uvijek treba staviti kolutve, rukaviće ili prsluke.", savjetuje dr. Armano i nadodaje:”Kada se javi povraćanje i ostali ozbiljniji simptomi treba se javiti liječniku."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

japanska metoda zamatanja poklona

Darove možete zamotati i na ovaj zanimljiv način bez dodatnog pribora

Ova zanimljiva metoda zamatanja darova bez ikakvog pribora dolazi iz Japana. Ne čudi ako znamo…

Dijete se čeliči ljubavlju, a ne strahom: 4 savjeta ako se vaše dijete plaši Djeda Božićnjaka

Još nas malo vremena dijeli od kićenja jelke, podjele darova za Božić... Ako vaše dijete…

Kad djetetu ponestane samokontrole, pomaže slikovnica Mirko Bjesomirko

Predstavljamo i četvrtu slikovnicu iz serijala o razvoju socioemocionalnih kompetencija kod djece. Namijenjena je djeci…

stalni umor

Stalno ste umorni? Jutarnje navike vas možda sabotiraju!

Iako je nekvalitetan i prekratak san jedan od glavnih razloga umora, postoji još nekoliko drugih…