sekundarno ili suho utapanje

Sekundarno ili suho utapanje: Vrlo rijetko se događa, no svaki bi roditelj trebao znati prepoznati simptome

Naučiti plivati je važno. Roditelji su svjesni toga i često upisuju djecu na različite tečajeve plivanja kako bi djeca prije svega razbila strah od vode, a zatim i naučila plivati. To je naravno dobro i mudro razmišljanje, no u ovom slučaju vještina plivanja nije presudna koliko pravovremena reakcija roditelja. Riječ je o problemu koji izaziva voda koju dijete udahne u pluća priliko kupanja

Vrijeme je kupanja i brćkanja na moru, bazenima, rijekama i jezerima. I uvijek se u toj igri u vodi već očekuje da će se dijete malo zagrcnuti, bilo da se samo igra ili da ga u igri netko potapa, da pokuša roniti ili da ga možda zapljusne iznenadni valić… U pravilu takve situacije prođu bez ikakvih problema i igra se nastavlja. No, nekad i naizgled bezazleno gutanje malo vode može dovesti do opasnih simptoma. Točnije opasnost dolazi ako dijete vodu udahne.

"Suho utapanje se dogodi kada se umjesto zraka u pluća udahne voda. Prvi simptom suhog utapanja je kašalj, a kasnije, unutar 24 sata od udisanja vode, razviju se simptomi edema pluća: dijete diše plitko i ubrzano, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća i pojačano se znoji. Dijete može također biti izrazito pospano ili gubiti svijest.", pedijatrica Armano nam je pojasnila simptome koji se mogu javiti nakon nekog incidenta u vodi.

Naime, voda u plućima ometa disanje i apsorpciju kisika. Dijete dobiva sve manje kisika i ako se to stanje ne liječi, može doći i do smrtnog ishoda. Takav scenarij na sreću vrlo se rijetko događa, kako govori dr. Armano, i mnogo je veća mogućnost običnog utapanja male djece koja nisu zaštićena kolutovima, rukavićima ili prslucima nego ovakvog suhog utapanja o kojem se sve češće piše u medijima i koje pomalo budi paniku kod roditelja.

sekundarno ili suho utapanje

Simptomi senkundarnog ili suhog utapanja

Ne treba se plašiti kupanja niti nestašluka koje djeca rade u vodi, no važno je znati prepoznati simptome tako da na vrijeme reagiramo ako je situacija ozbiljna. Oni nastupaju neko vrijeme ( nakon 24 sata ili dulje) nakon incidenta s vodom:

  • jaki kašalj
  • brzo disanje
  • mučnina, povraćanje
  • plavkasto obojane usne
  • dijete je ravnodušno i apatično

Savjeti za roditelje:

  • Nikada ne ostavljajte djecu bez nadzora tijekom kupanja ili dok se igraju uz vodu. To je savjet jasan svakom roditelju.
  • Učite dijete kako zaroniti odnosno začepiti nosić i usta te uroniti kratko u vodu. To je vrlo vrijedna vještina kad je o kupanju i brćkanju u vodi riječ jer ga situacija iznenadnog zaranjanja pod vodu neće iznenaditi.
  • Upišite dijete na tečaj plivanja jer dijete koje se ne boji vode i zna plivati manje je izloženo nesrećama ove vrste.
  • Osvježite vaše znanje pružanja prvi pomoći.

"Ovakva situacija izuzetno je rijetka jer kod zdrave djece fiziološki mehanizmi priječe ulazak vode u pluća pri kupanju u vodi ili moru. No, važno je biti uvijek uz malo dijete kada se kupa, makar i u plitkoj vodi i uvijek treba staviti kolutve, rukaviće ili prsluke.", savjetuje dr. Armano i nadodaje:”Kada se javi povraćanje i ostali ozbiljniji simptomi treba se javiti liječniku."

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Šalica kave ujutro? Naravno, ali nikako ne na prazan želudac!

Za većinu nas kava je dio svakodnevne jutarnje rutine, a za mnoge prvo što popiju…

Želite li znati istinu, pitajte dijete. Slažete li se s istraživanjem?

Tko bi rekao da mališani mogu točnije opisati neki događaj od odraslih?

Dijete muče noćni strahovi, kako roditelji mogu pomoći?

Nažalost, neka djeca sklonija su nemirnom spavanju noću i učestalijim buđenjima. Savjetnica Hrabrog telefona savjetuje…

Bruno Šimleša

Bruno Šimleša: Tate ne „čuvaju djecu“ jer nisu bejbisiteri. Mi smo roditelji i mi odgajamo djecu!

Za sebe kaže da je istinski sretan čovjek. Tu sreću, ali prije svega životnu mudrost…