Samohrani otac koji je u odgoju koristio samo jedno važno pravilo

Bill Herman u pedeset drugoj godini postao je samohrani otac dvoje tinejdžera koji su danas dobri, uspješni i odgovorni mladi ljudi. Tijekom odrastanja morali su poštovati samo jedno pravilo za koje Bill vjeruje da je bilo ključ uspjeha. Pročitajte njegovu priču.

“Bio sam problematično dijete jer sam bio jedinac roditeljima koji se nisu dobro slagali. Moja obitelj pripadala je srednjoj klasi (dok je ona još postojala i imala dobar život), a najviše vremena tijekom odrastanja provodio sam sam.

Odgojio sam dvoje djece. I disciplinirao sam ih, i dao sam im slobodu. Nisam ih pokvario, ali im ništa posebno nisam ni davao.

Poput mojih roditelja, i ja sam se razveo kada su djeca imala 15 i 9 godina i tada sam postao pedesetdvogodišnji samohrani otac. Bilo je to istovremeno i teško i zabavno, malo češće teško.

Putovali smo, dozvoljavao sam im da treniraju borilačke vještine, puštao da prijatelji prespavaju kod njih i obrnuto, tretirao sam ih kao mlade odrasle ljude. Nisam im kupovao televizore za njihove sobe, mobilne telefone ni računala sve dok nisu krenuli u srednju školu. Tada im nisam kupio automobil.

Dobro nam je išlo. Uglavnom, jer su oni znali moje pravilo, i znali su da, ako ga prekrše, morat će snositi posljedice.

I, sada ono najvažnije, nisam kao većina roditelja imao listu pravila i zabrana koja stoje zakačena na hladnjaku, zbog kojih bih ih kažnjavao ili ograničavao gledanjem televizije. Ne. Ja sam imao samo jedno pravilo koje je glasilo – kloni se nevolje! Znali su što ovo pravilo znači i poštovali su ga sve vrijeme odrastanja.

Radili smo svašta zajedno. Išli na skijanje, snowboard, kampiranje i mnoge druge lude stvari. Puštao sam ih da posjete majku kad god žele. Moja kći se zaljubila u konje, podržao sam tu ljubav. Moj sin je uživao biti DJ, podržao sam i njegovu strast. Nikada nisam bio negativan. A oni su se klonili nevolje. Nisam imalo popis pravila, i to se pokazalo jako dobro za moju obitelj. Oni su danas odgovorni odrasli ljudi koji vode vlastite poslove.”


Izvor
: www.fatherly.com

Foto: Profimedia

 

 

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Mindvalley: Holistički odgoj

Donosimo vam prvi dio intervjua s osnivačem i…

Kako se nositi s kritikama na račun odgoja djece?

Danas se često susrećemo sa situacijama da osobe…

10 zaboravljenih duhovnih istina o odgoju djece

Većina nas je u svom životu doživjela jedno…

Pročitajte i:

Pravo na razvod braka ubrzo nakon porođaja

Može li se tražiti razvod braka svježe nakon poroda i pod kojim uvjetima?

Skrivene opasnosti korištenja dodataka za autosjedalice

Ako naiđete na društvenim mrežema ili internetu općenito na različite predmete koji pomažu djetetu da…

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Kina su puna djece na filmovima na kojima ne bi trebala biti!

Zanimljivo je da živimo u vremenu kada za roditelje moramo pisati osvrt i za film…