Rasplesana predstava puna sjajnih poruka za djecu

Donosimo zanimljivu recenziju predstave Superjunaci našeg suradnika Tihoni Brčića koja će vas, vjerujemo, potaknuti da odvedete svoje klince na ovu predstavu (za 8 plus godina)

Neobična kazališna predstava "Superjunaci" oduševila je ove nedjelje djecu, ali i njihove roditelje u prepunom zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka. Nastala je u vrijeme velike popularnosti superjunaka u kino dvoranama. Pretprošle godine u Zagrebu je gostovala spektakularna visokobudžetna akcijska predstava "Marvel Universe Live!", no predstava "Superjunaci" njena je potpuna suprotnost.

Umjesto pirotehnike i kaskaderskih vratolomija, "Superjunaci" su ponudili šarmantne koreografije plesa i borbi. Njihove supermoći u međusobnoj borbi Dobrih i Zlih su dijalog, stvaralaštvo, ljubav i poštovanje prema drugima. Supermoći su prikazane bez specijalnih efekata, baš kao Sila iz Ratova zvijezda. Unatoč borbenim koreografijama, povremenom korištenju tempirane bombe i automatske puške, predstava jasno progovara protiv nasilja.

Kako to obično u stripovima i filmovima biva, i u "Superjunacima" se radi o opstanku Zemlje, konkretno, na kocku je stavljeno uništenje umjetnosti na Zemlji! No, ovdje nema metafizičkih rasprava o tome što je umjetnost. Djeci je umjetnost u njihovim nepreanalizirajućim umovima i djelima nešto toliko blisko, izražajno, jednostavno. Predstava im pristupa na takav način, prikazujući smisao kazališta, plesa, književnosti… kroz nešto toliko jednostavno kao što je koncept dobra i zla.

Iako se ne dotiče film kao umjetnost, predstava uvelike koristi jedno od njegovih izražajnih sredstava – slowmotion (usporeni pokret). Naime, jedna junakinja lepezom kontrolira vrijeme, pa ga često usporava, što dovodi da dojmljivih i zabavnih prizora. Koreografije su inspirirane stripovima, crtićima i hongkonškim akcijskim filmovima, te super funkcioniraju uz klasičnu i elektronsku glazbu, te uz unaprijed snimljen dizajn zvuka.

 

 

Time je dana nova dimenzija likovima koji mogu imati gromke ili sintetičke glasove, a borbe imati zvukove kao iz crtića. Općenito, zvukom je dana filmičnost ovom zapravo vrlo jednostavnom nastupu. Glumci Karolina Horvat, Maja Kovač, Dunja Fajdić, Bruno Kontrec, Mario Jakšić i Jurica Marčec dobro su se namučili da besprijekorno izvedu sve tempirane dijaloge i koreografije. Predstava je imala dobar tempo, humora je bilo dovoljno i za velike i za male (predviđena je za dob od 8+). Zvučni efekti udaraca, šaljiva glazba, borbe u slowmotionu i pokoji zvukom naglašen poljubac nasmijavali su djecu i izazivali pokoji spontani pljesak.

"Superjunaci" su djelo Teatra Poco Loco i Kazališne družine Pinklec, nezavisnih kazališta koja istražuju nove kazališne oblike u oživljavanju tema za mladu publiku. Autor predstave i glazbe je Rakhal Herrero, koji supotpisuje i koreografiju s Damianom Cortesom Albertijem, a redateljica Renata Carola Gatica. Izvedba i atmosfera stripovskog svijeta koju je stvorila ova ekipa je pohvalna. Stvoren je zaigrani kolektivan ugođaj u kojem su izgleda svi uživali. Bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li uspjeh predstave polučiti i nastavak.

Tekst i foto: Tihoni Brčić

Preporučujemo

Pročitajte i:

Vesela morska škola uz male istraživače Anu i Filipa

Naklada Nika predstavlja novi naslov u zanimljivoj seriji slikovnica o istraživanju i dječjim pustolovinama -…

Želite li i vi mentalno snažno dijete?

Uzimajući u obzir da svakom djetetu treba pristupiti individualno i da će neki trebati više…

Intervju Jesper Juul: Kako najbolje voditi dijete na putu odrastanja

Danski psihoterapeut, pedagog i autor već desetljećima neumorno nas uči kako pomoći mališanima da odrastu…

Znate li uvijek što vam djeca gledaju u kinu?

Roditeljstvo je izuzetno odgovoran 'posao' koji zahtijeva da jedno oko uvijek bude otvoreno. Dakle, nemojte…