Rasplesana predstava puna sjajnih poruka za djecu

Donosimo zanimljivu recenziju predstave Superjunaci našeg suradnika Tihoni Brčića koja će vas, vjerujemo, potaknuti da odvedete svoje klince na ovu predstavu (za 8 plus godina)

Neobična kazališna predstava "Superjunaci" oduševila je ove nedjelje djecu, ali i njihove roditelje u prepunom zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka. Nastala je u vrijeme velike popularnosti superjunaka u kino dvoranama. Pretprošle godine u Zagrebu je gostovala spektakularna visokobudžetna akcijska predstava "Marvel Universe Live!", no predstava "Superjunaci" njena je potpuna suprotnost.

Umjesto pirotehnike i kaskaderskih vratolomija, "Superjunaci" su ponudili šarmantne koreografije plesa i borbi. Njihove supermoći u međusobnoj borbi Dobrih i Zlih su dijalog, stvaralaštvo, ljubav i poštovanje prema drugima. Supermoći su prikazane bez specijalnih efekata, baš kao Sila iz Ratova zvijezda. Unatoč borbenim koreografijama, povremenom korištenju tempirane bombe i automatske puške, predstava jasno progovara protiv nasilja.

Kako to obično u stripovima i filmovima biva, i u "Superjunacima" se radi o opstanku Zemlje, konkretno, na kocku je stavljeno uništenje umjetnosti na Zemlji! No, ovdje nema metafizičkih rasprava o tome što je umjetnost. Djeci je umjetnost u njihovim nepreanalizirajućim umovima i djelima nešto toliko blisko, izražajno, jednostavno. Predstava im pristupa na takav način, prikazujući smisao kazališta, plesa, književnosti… kroz nešto toliko jednostavno kao što je koncept dobra i zla.

Iako se ne dotiče film kao umjetnost, predstava uvelike koristi jedno od njegovih izražajnih sredstava – slowmotion (usporeni pokret). Naime, jedna junakinja lepezom kontrolira vrijeme, pa ga često usporava, što dovodi da dojmljivih i zabavnih prizora. Koreografije su inspirirane stripovima, crtićima i hongkonškim akcijskim filmovima, te super funkcioniraju uz klasičnu i elektronsku glazbu, te uz unaprijed snimljen dizajn zvuka.

 

 

Time je dana nova dimenzija likovima koji mogu imati gromke ili sintetičke glasove, a borbe imati zvukove kao iz crtića. Općenito, zvukom je dana filmičnost ovom zapravo vrlo jednostavnom nastupu. Glumci Karolina Horvat, Maja Kovač, Dunja Fajdić, Bruno Kontrec, Mario Jakšić i Jurica Marčec dobro su se namučili da besprijekorno izvedu sve tempirane dijaloge i koreografije. Predstava je imala dobar tempo, humora je bilo dovoljno i za velike i za male (predviđena je za dob od 8+). Zvučni efekti udaraca, šaljiva glazba, borbe u slowmotionu i pokoji zvukom naglašen poljubac nasmijavali su djecu i izazivali pokoji spontani pljesak.

"Superjunaci" su djelo Teatra Poco Loco i Kazališne družine Pinklec, nezavisnih kazališta koja istražuju nove kazališne oblike u oživljavanju tema za mladu publiku. Autor predstave i glazbe je Rakhal Herrero, koji supotpisuje i koreografiju s Damianom Cortesom Albertijem, a redateljica Renata Carola Gatica. Izvedba i atmosfera stripovskog svijeta koju je stvorila ova ekipa je pohvalna. Stvoren je zaigrani kolektivan ugođaj u kojem su izgleda svi uživali. Bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li uspjeh predstave polučiti i nastavak.

Tekst i foto: Tihoni Brčić

Preporučujemo

Pročitajte i:

Pušenje na balkonu također šteti zdravlju djece

Djeca pušača prema procjenama stručnjaka pobolijevaju češće od bronhitisa i astme čak i ako roditelji…

Darujemo novu knjigu Jespera Juula 'Kako biti vođa vučjeg čopora?'

Svatko tko je ikad proučavao išta vezano uz roditeljstvo morao je naići na knjige od…

Roditelji su odgovorni za atmosferu za obiteljskim stolom

Kad bi bar mogli samo na miru jesti, sjediti i čavrljati. Tako si svi otprilike…

CAP - program prevencije napada na djecu

Jeste li čuli za CAP? Ako ne, onda je krajnje vrijeme da se upoznate s…