Rastava braka i utjecaj na dijete

Raspad obitelji djecu najviše pogađa ako se dogodi između 7. i 14. godine djetetova života

Rastava roditelja vjerojatno će imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje djece ako se dogodi kad su djeca stara između 7 i 14 godina. Ako do rastave dođe ranije, istraživanja pokazuju kako takvog negativnog učinka neće biti

Odlazak jednog roditelja iz obitelji velik je događaj u životu djeteta za koji se zna da može dovesti do razvoja anksioznosti i depresije kod djeteta. Istraživanje koje je jasnije pokazalo kad se taj utjecaj najintenzivnije ispoljava provedeno je na 6245 djece i mladih u Velikoj Britaniji.

U brojkama, pokazalo se da je upravo u dobi od 7 do 14 godina došlo do porasta emocionalnih poremećaja za 16% te povećanja poremećaja u ponašanju za 8%, navodi Theguardian.com. S druge strane kod djece između 3. i 7. godine nije uočen utjecaj na mentalno zdravlje kao ni kod djece od 14 godina u usporedbi s djecom koja u toj dobi žive s oba roditelja.

"Otkrili smo da odlazak jednog roditelja ima negativan utjecaj na djetetovo mentalno zdravlje, osobito na proces internalizacije (usvajanja socijalnih normi, standarda ponašanja i doživljavanja). Dogodi li se rastava u ranom djetinjstvu, nema kratkoročnih utjecaja na dijete i vidimo samo naznake srednjoročnih utjecaja kod djevojčica", smatra prof. Elma Fitzsimons, koautorica sa Instituta za Obrazovanje na University College u Londonu i nadodaje:"Odlazak roditelja u kasnijem djetinjstvu, s druge strane, povećava problem sa socijalizacijom, ponašanjem i doživljajem različitih situacija i kod dječaka i kod djevojčica."

Dječaci između 7 i 14 godina, kad su svjedoci rastave roditelja, pokazuju više problema u ponašanju kao što su glumljenje i neposlušnost…

"Razlozi zašto se kod neke mlade osobe razvije mentalni poremećaj obično su kompleksni, no ova studija pokazuje kako raspad obitelji može zbuniti i uznemiriti dijete što kasnije rezultira poremećajem. Zato je iznimno važno rano razviti otpornost kod djeteta i naučiti ga kako izgledaju zdrave veze, ne samo s drugima, nego i sa samim sobom.", smatra Tom Madders, voditelj merketinga udruge YoungMinds koja promovira i podržava mentalno zdravlje djece i mladih.

U procesu rastave braka, roditelji često izgube kompas, bave se svojim problemima oko rastave i zaborave da djetetu treba puno emocionalne potpore. "Kasno djetinjstvo i početak puberteta je vrijeme kad dijete treba podršku u razvoju vlastitog identiteta i individualnosti, odvojen od roditeljskog identiteta, i tada su mu potrebni čvrsti i stabilni roditelji koji su emocionalno dostupni kako bi mu pomogli u razdoblju tranzicije djeteta prema odraslom čovjeku.", govori Dr Nick Waggett, izvršni direktor Asocijacije dječjih psihoterapeuta.

Rastava braka i utjecaj na dijete

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia
Izvor: Theguardian.com

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

alternativne ideje za upotrebu gela za dezinfeciju ruku

7 zanimljivih načina kako još možete upotrijebiti sredstvo za dezinfekciju ruku

Imate li uvijek sa sobom gel za dezinfekciju ruku u torbi? Tada ćete se iznenaditi što…

Obiteljske rutine - prilike za učenje

Obiteljske rutine možemo definirati kao specifične, ponavljajuće okolnosti koje uključuju sve članove obitelji. Budući da…

novi test krvi za otkrivanje raka dojke

Senzacionalno otkriće znanstvenika Sveučilišne klinike Heidelberg: Rano otkrivanje raka dojke uz jednostavan test krvi

Znanstvenici iz Heidelberga u Njemačkoj na tragu su senzacionalnog medicinskog otkrića – osmislili su test…

Knjiga koja sjajno prikazuje vrijednost slobodne igre u odgoju zdrave i samopouzdane djece

Novi bestseler autorice „Danskog odgoja djece“ stigao je u knjižare