svađa u partnerskim odnosima

Psiholog objašnjava: Sačuvajte vezu usprkos svađama koje se uopće ne mogu razriješiti!

Već ste odavno shvatili da se svađe s partnerom ne isplate jer se mnogi konflikti i razilaženja u mišljenju ne mogu riješiti. Niste sretni zbog toga, ali isto ne znate da unatoč tome možete biti sretni u vezi bez potrebe da se s partnerom stalno prepirete...

U mladosti nas nitko nas ne uči da u vezi ili braku ne teče samo med i mlijeko. Onda uđemo u svijet partnerstva i shvatimo da ta romantična priča nema veze sa stvarnošću. Kako objašnjava hamburški bračni terapeut Eric Hegmann, čak se dvije trećine svih partnerskih sukoba uopće ne mogu razriješiti, odnosno bar ne u mjeri da su oba partnera jednako zadovoljna. No, kako se nositi s tom činjenicom? Treba li ignorirati svađu ili se nastaviti beskrajno svađati?

"Parovi koji se nikada ne svađaju ili su izgubili interes jedan za drugoga ili su odustali. A možda su i naučili izbjegavati sukobe. Iza izbjegavanja sukoba skriva se strah od odgovora na pitanje volimo li se još. Jer kad bi me doista volio/ljela, onda se ne bismo nikada svađali! No stvari nisu nikada tako drastične. Različiti smo ljudi i normalno je da ćemo se svađati, ali svađu bismo trebali vidjeti kao priliku za raščišćavanje, a ne odmah kao razlog za prekid. “Čak se i najsretniji parovi svađaju. Važno je samo kako to rade.", govori terapeut Hegmann. Uz ovih nekoliko pravila, možda vam svađe više neće tako teško padati:

Pravilo 1.Razumijevanje umjesto uvjeravanja

Prema riječima terapeuta Hegmanna presudno je u vezi shvatiti da su potrebe oba partnera jednako važne. Kad to oboje shvate, neće više u svađi frustrirano inzistirati na uvjeravanju drugoga u svoju istinu, već mogu odmah izravno i konstruktivno komunicirati.

Pravilo 2. Osvijestite svoj obrazac ponašanja

Svi mi drugačije reagiramo na stres i sukobe. Prema Hegmannu u vezama postoje dva osnovna obrasca. Oni koji probleme podcjenjuju, podnose ili ih ignoriraju te onih koji po njima bjesomučno jašu, ističu ih, predbacuju partneru i postaju glasni.

Nažalost oba obrasca otežavaju razumijevanje između partnera, onemogućavaju da se razumijevanje uopće razvije ili da partneri iskažu svoje misli i ono što se u njima zaista zbiva. Najčešće oboje ustvari osjećaju strah da će izgubiti jedan drugoga zbog nerješivog konflikta. Zato je prema Hegmannu iznimno važno prepoznati tu šprancu i razbiti je. Potrebno je mentalno se potruditi uvidjeti to u svađi, razgovarati o tome što zaista osjećate i slušati se.

Pravilo 3. Blizina umjesto distance i u svađi

Distanca je krivac što se ne možemo razumjeti. “Približite se jedno drugome,”, savjetujte Hegmann, “pričajte o svojim potrebama, standardima, granicama i objasnite zašto tako razmišljate i zašto negdje povlačite crtu. Takav razgovor neće riješiti vaše različite stavove niti sukob, ali će vas približiti i otvoriti put za pronalaženje zajedničkog rješenja.”

svađa u partnerskim odnosima

Pravilo 4. Počnite od sebe

Naravno da se možemo u svađi žestoko naljutiti na partnera jer se povlači i izbjegava svađu. I naravno da možemo preklinjati sudbinu koja nam je dala da se zaljubimo u upornu i tvrdoglavu svađalicu. Prema Hegmanu puno bolje će vam pomoći sljedeće:"Ne možete mijenjati partnera. Ali možete mijenjati svoje ponašanje. Zadubite se u sebe i razmislite zašto vas neka tema iznimno nervira i muči. Vjerojatno je odgovor u puno većoj mjeri skriven u vama, a ne u partneru. Na to možete snagom volje utjecati.

I konačno, možda i najvažnija rečenica koju si trebate postaviti u svađi, pogotovo ako ništa drugo ne pomaže, je sljedeća:"Hoće li mi ova tema ili svađa biti važni za godinu dana?" Ako je odgovor NE, tada vam je jasno da se ni ne isplati nastaviti se svađati.

Izvor: Brigitte.de
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Razvod braka i zajednička nekretnina - problem na vidiku

Kad bračni drugovi imaju zajednička ulaganja u nekretenine, kredit, i sl., razvod braka nije jednostavan.…

Ne objavljujte na društvenim mrežama obavijesti o rođenju bez odobrenja bebinih roditelja

One su danas glavni izvor informacija, ali je li korektno na društvenim mrežama podijeliti tuđu…

Nova nada za osobe koje pate od migrena

Europska komisija ove je godine odobrila lijek za migrenu koji bi trebao donijeti olakšanje brojnim…

ekolosko ciscenje kuce

Kako čistiti kuću bez kemikalija?

Bilo da je riječ o začepljenom odvodu, pranju podova, održavanju spužvice za posuđe ili mirisa…