Provjerite kupujete li kvalitetnu odjeću

Kada kupujemo novu haljinu, majicu ili bilo koji drugi odjevni predmet, voljeli bismo da bude kvalitetan i da potraje. Međutim, u stvarnosti, odjeća se često već nakon jednog pranja skupi ili pohaba. Donosimo deset savjeta kako biste izbjegli bacanje novca na lošu robu.

Razvucite tkaninu da biste provjerili šavove

Kvalitetni odjevni predmeti imaju gusti bod i debele šavove. Razvucite tkaninu i pogledajte šavove. Ako vidite praznine u šavu, ta odjeća ne vrijedi vašeg novca.

Izbjegavajte plastične patentne zatvarače

Kupujte odjeću s metalnim patentnim zatvaračem: oni su pouzdaniji i dugotrajniji. Plastični se često kvare i znak su loše kvalitete.

Budite sigurni da su porubi dovoljno široki

Hlače i suknje trebali bi imati rub širok oko 4 cm. Bluze i majice mogu imati porub širok oko 2 cm. Ako je porub tanak ili ga nema, proizvod je loše kvalitete.

Rastegnite materijal

Kvalitetni proizvodi uvijek zadržavaju svoj oblik. Uzmite elastični dio suknje ili haljine, rastegnite ga, a zatim pustite. Ako tkanina izgubi svoj oblik, loše je kvalitete.

Odgovarajuća dužina patentnog zatvarača

Patenti na haljinama, suknjama i drugoj odjeći moraju biti odgovarajuće dužine i odgovarati bojom. Isprobajte u kabini otvara li se dovoljno da lagano uđete u haljinu, bez da se preznojite ili da zapinje za unutarnji dio tkanine.

Čitajte etiketu

Prirodni materijali, poput pamuka, svile i vune, jači su i izdržljiviji od sintetike. Međutim, odjeća napravljena od 100% pamuka, može se brzo se skupiti nakon pranja. Zato je dobra ideja da birate odjeću s dodatkom (5-30%) umjetnih materijala (viskoze, poliestera, itd.). Ovakva se odjeća neće skupiti ili rastegnuti i potrajat će puno dulje.

Provjerite podudaraju li se šavovi i niti tkanine

Ako se uzorak ili boja šava ne podudara s materijalom, to je znak da je odjevni predmet šivan u žurbi i da je naglasak bio na količini, a ne kvaliteti.

Provjerite gumbiće i rupice za njih

Kada proizvođači izrađuju lošiju odjeću, ne obraćaju pozornost na detalje. Gumbići nisu dobro pričvršćeni i katkad vire konci iz rupica. Rupice moraju biti ravnomjerno izrezane i uredno se preklapaju s gumbićima.

Pogledajte boju na preklopima i naborima

Ako je boja na ručkama, remenju i kopčama izblijedila ili ostavlja tragove na preklopima, radi se o proizvodu loše kvalitete. Isto vrijedi i kada je jedan dio predmeta svjetlije ili tamnije boje od ostatka. Ovakva će boja postupno izblijediti nakon nekoliko pranja.
Prilagodila: I.T.
Izvor:
oazaznanja.com
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

Tata + 3 kćeri = trening za 5!

Poznati hrvatski trener Dragutin Golub često spaja ugodno s korisnim te na zabavan i zanimljiv…

Kina su puna djece na filmovima na kojima ne bi trebala biti!

Zanimljivo je da živimo u vremenu kada za roditelje moramo pisati osvrt i za film…

Biti 'omiljeno' dijete u obitelji? Bolje ne!

Odgovorni roditelji vode računa o tome da ne favoriziraju nijedno svoje dijete. I to je…

Očevi su sretniji i pod manje stresa od majki dok se brinu o djeci - Jeste li se ikada zapitali zašto?

Tate su često sretniji, manje pod stresom i manje umorni od mama kada se brinu…