Problemi u obitelji – kako se nositi s njima i riješiti ih?

Obitelj je mjesto u kojem djeca trebaju osjetiti sigurnost, uvažavanje, poštovanje, ljubav… No, obitelji ponekad prolaze kroz određena razdoblja u kojima članovi obitelji imaju određene probleme i ulaze u međusobne sukobe, što je prirodan proces odrastanja i sazrijevanja, kako roditelja tako i djece. Ipak, ponekad problemi postanu dugotrajni jer se ne prepoznaju ili se ne rješavaju na adekvatan način.

Da postoje problemi u obitelji koje roditelji ne znaju rješavati na pravi način najčešće se može prepoznati po čestom raspravljanju, nesuglasicama i razlikama u stavovima koje onemogućuju daljnju komunikaciju roditelja. Također, često zbog prisutnosti problema koji je prisutan, a koji se ne rješava na adekvatan način, mogu biti prisutni izljevi ljutnje u kojima roditelji nisu u stanju procijeniti svoje ponašanje ili ono što govore djetetu (često govore loše o drugom roditelju ili iznose djetetu svoje pretpostavke o roditelju koje ne moraju biti točne, a koje su neprimjerene za dijete). U težim slučajevima, kada roditelji teško kontroliraju frustraciju zbog međusobnih problema, u obitelji može biti prisutno nasilje među roditeljima ili prema djetetu (fizičko nasilje, učestalo vikanje na druge članove obitelji, emocionalno nasilje). S druge strane, može biti prisutno izbjegavanje drugog roditelja i djeteta te odbijanje komunikacije vezane uz rješavanje poteškoća koje su se pojavile u međusobnom odnosu.

Što možete učiniti ako imate probleme u obitelji?

Komunikacija je ključ i prvi korak u pronalaženju rješenja. Pokušajte biti mirni i iskreni kada razgovarate o svojim problemima i brigama s drugim roditeljem ili djetetom. Nastojite prihvatiti svoje razlike jer to može pomoći u izbjegavanju nepotrebnih sukoba. Zabavite se zajedno čak i kada prolazite zahtjevan period jer je važno pronaći vremena za zabavu sa svojim voljenima i pokazati djetetu da ste tu za njega i da ste zainteresirani čuti kako se osjeća, kako je provelo dan i sl. Napravite plan koji će vam pomoći smanjiti stres i usmjeriti vas u zajedničkim ciljevima za rješavanje nastalih poteškoća ili njihovih posljedica. Na primjer, možete se usuglasiti i reći djetetu da imate određenih problema oko kojih se ne slažete kako ih riješiti, ali da ono nikako nije uzrok toga. Također, važno je da ne ignorirate djetetova pitanja te da mu date odgovor na upite koje ima oko nastale situacije. Odgovor će pomoći djetetu da ga umirite i da mu poručite da nije on uzrok loših odnosa u obitelji. Ako sami ne možete riješiti probleme u obitelji, potražite pomoć stručnjaka koji vam kao nepristrana osoba može dati "pogled iz drugog kuta", naučiti vas kako komunicirati na asertivan način te kako rješavati probleme na prihvatljiv način.


Kako se osjeća dijete koje živi u obitelji u kojoj postoje problemi?

Mnogo je osjećaja koje dijete može doživljavati: strah od promjena u obitelji (razdvajanje roditelja, život samo s jednim roditeljem, promjena okoline); strah od pokazivanja vlastitih emocija, zabrinutost za roditelja (neverbalno pokazuje da nije dobro, dok verbalno govori da je dobro); tuga zbog nastale situacije u obitelji; osjećaj usamljenosti zbog neprovođenja vremena s roditeljima ili zbog toga što ga roditelji "ne vide, ne čuju"; zbunjenost jer od roditelja dobivaju poruke koje bi trebale biti upućene drugom roditelju (često ne mogu razumjeti što te poruke znače); krivnja da je dijete odgovorno za nastalu situaciju koja se povećava ako nema informacije od roditelja što se događa između njih. Također, dijete može biti zabrinuto za svoju obitelj i postati nezainteresirano za sve ostalo (školske obaveze, druženje s vršnjacima i sl.). S vremenom se može dogoditi da dijete počinje brinuti za roditelje, umjesto da bude suprotno i da preuzme roditeljsku ulogu.

Kako bismo vam približili s čime se djeca još mogu nositi, donosimo vam priču jednog dječaka u čijoj su se obitelji javili problemi između roditelja, a koji nije znao kako bi se s njima nosio. Cijelu priču možete pročitati preko javnog računa Hrabrog telefona na Viberu!

Naljepnice i informacije o javnom računu potražite preko linka: Stickeri

Ako vam je potrebna dodatna podrška i savjet kako biste mogli pomoći djetetu žrtvi obiteljskog nasilja ili su vam potrebni odgojni savjeti, nazovite liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 ili se javite putem maila savjet@hrabritelefon.hr.


Tekst
: Ivana Dolovčak, mag.soc.rada, programska koordinatorica savjetovališta za djecu i roditelje ‘Snaga obitelji’
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Hrabri telefon započeo kampanju 'Dijete ili počinitelj?'

Na II. međunarodnoj bienalnoj konferenciji o STOP programu…

Besplatni webinar za roditelje za lakšu komunikaciju s djecom

Udruga Najsretnija beba Hrvatska™ i udruga Abeceda roditeljstva…

Znate li na ispravan način osnažiti dijete?

Svrha osnaživanja je da dijete naučimo da se…

Pročitajte i:

5 razloga zašto djetetu trebate čitati i pričati priče

Priče su nezamjenjiv dio svakog odrastanja te imaju mnogostruku ulogu u formiranju osobnosti i razvoju…

Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Jesper Juul, poznati danski pedagog i obiteljski terapeut objašnjava kako korištenje pametnih telefona djeluje na…

Volite li svoje dijete upravo onakvo kakvo jest?

Poznata dječja psihologinja dr. Shefali Tsabari savjetuje roditeljima kako da vole svoju djecu na najljepši…

Vodič za igre s djecom tijekom blagdana

Blagdansko vrijeme za mnoge znači dugo priželjkivani boravak u toplini doma s najmilijima. Miris cimeta…