Pretilost kod djece nije bezazleni problem

Pretilost kod djece postaje sve veći problem u svijetu i u našoj zemlji. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo čak 12 posto osnovnoškolaca ima povećanu tjelesnu težinu, a 5 posto ih je pretilo. Čak 2,6 posto dojenčadi i 2,3 posto male djece je preuhranjeno. Na pretilost u djece utječe više čimbenika, isto kao i kod odraslih osoba - okolina, osobno mišljenje, zadovoljstvo, unutarnji mir, nedostatak ili smanjena tjelesna aktivnost i neprimjerene količine hrane

O ovoj temi koju doista ne treba zanemarivati već joj posvetiti veliku pažnju, govori Dubravka Basić Vidović, kineziolog i kineziterapeut s više od 35 godina iskustva u radu s djecom i odraslim osobama kroz predmetnu nastavu, različite sportske programe i organizacijske poslove. Njeno educiranje u posljednje tri godine u Access Consciousnessu® unijelo je promjene u njen život, način razmišljanja i viđenja ove realnosti.

Kreiraj tijelo kakvo ti se sviđa

Potaknuta podacima koji potvrđuju da pretilost postaje sve značajniji problem, Dubravka je osmislila i jedinstveni autorski program "Kreiraj tijelo kakvo se TEBI sviđa©" za djecu od 11 – 17 godina, sa željom da ponudi svakom djetetu zabavno i sigurno ljeto, puno novih avantura i vještina, s povećanim znanjem i mnogim novim prijateljima.

"Pretilost se kod djece, na žalost, javlja u sve ranijoj dobi. Pokazatelji govore kako se ta dob sve više spušta prema vrtičkoj. Naime, utjecaj okoline (roditelja, bake, crtanih filmova…), mišljenja i stavovi kojima se "hrani" dijete, njegov karakter i način na koji se nosi sa svim tim informacijama.. sve je to usko povezano s problemom pretilosti", kaže Dubravka.

Razna istraživanja ukazuju da pretilost vodi ozbiljnim zdravstvenim poremećajima i nipošto se ne bi trebala podcjenjivati. Pretilost u dječjoj dobi rezultira nizom endokrinoloških i metaboličkih poremećaja koji vode bolestima, za koje se do nedavno smatralo da se javljaju isključivo u odrasloj dobi. Pretilost je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti u djece. Neželjeni utjecaj pretilosti već se u dječjoj dobi očituje poremećajem metabolizma masti, odnosno povećanjem njihove koncentracije u krvi što je dodatni faktor rizika za nastanak promjena na krvnim žilama te posljedično povišenoga krvnog tlaka i sklonost infarktu. Pretilost tijekom djetinjstva pogoduje mehanizmima koji mogu dovesti do pojave preuranjenog puberteta, poremećaja menstrualnog ciklusa te sindroma policističnih jajnika, a povezuje se i s kasnijom pojavom seksualne disfunkcije te neplodnosti u muškaraca i žena. Također može djelovati na lokomotorni sustav pridonoseći pojavi deformacija poput varusa koljena (O noge), ali i razvoju osteoartritisa.

Dubravka Basić Vidović nastavlja: "U posljednjih sedam godina rada u školi otkrila sam da djeca, nevezano na debljinu, oboljevaju od bolesti za koje smo smatrali da su rezervirane samo za stariju populaciju. Problemi s krvožilnim sustavom, tlakom, tahikardijama, dijabetesom, astmom i alergijama. Svake godine se sve više povećava broj djece koja pate od alergija."

MODEL RELEASED. Eating a pizza. Girl eating a slice of pizza with cheese, tomato and slices salami (spiced sausage). Meat & cheese are high in fat, making them high in calories (energy), which can cause obesity if combined with lack of exercise., Image: 102923575, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM

Promjena treba krenuti od roditelja

Na žalost, pretilost se ne ograničava samo na tjelesne probleme, već stvara i poteškoće u međuljudskim odnosima.

"Neprihvaćanje od strane vršnjaka te šale na njegov račun, ponekad i od strane odraslih osoba – roditelja, pedagoških djelatnika, mogu utjecati na samopouzdanje i sigurnost djeteta te dovesti do gubitka samopouzdanja, izoliranosti i depresije, što neizravno može utjecati na školski, ali i budući profesionalni uspjeh. Djeca mogu osjećati krivnju i sram radi svoje debljine, razviti lošu sliku o sebi te mrziti sebe i svoje tijelo, što posljedično može dovesti do razvoja poremećaja u prehrani, te otići u drugu krajnost poput bulimije", ističe Dubravka.

A na pitanje da li bi roditelji djece koja su pretila trebali nešto mijenjati, kaže: " Oni bi prije svega trebali promijeniti sebe, svoj odnos prema djetetu. Kvalitetnije se baviti svojim djetetom, pričati s njime, slušati, odnosno čuti ga što govori. Puno pričati o svemu sa svojom djecom. I u svakom slučaju korigirati prehranu, više se kretati. Pri tome ne mislim na hodanje po shopping centrima, već u prirodi.

Danas su djeca zarobljena mobitelima, tabletima. Ne odvajaju se od njih, ne ispuštaju ih iz ruku. Nekada, kad sam ja bila dijete, u ruci smo nosili lopte, gumi-gumi, a danas djeca nose mobitele.

Tome pogoduje radno vrijeme koje većina roditelja ima, užurbani način života u kojem djeca uglavnom ostaju sama kod kuće i nepravilno se hrane. Doduše, neka se djeca hrane u školi, imaju topli obrok. Roditelji misle kako im djeca i konzumiraju tu hranu, a zapravo žive u zabludi. Oni ne jedu svaki obrok. Ako im nešto nije po volji, a u većini slučajeva i nije, jednostavno ne jedu. Okrenu se i izađu iz blagovaone. I cijeli dan provedu bez hrane. Ako i odu do trgovine, često kupe neku grickalicu i gazirano piće. Neka djeca prespavaju skoro cijelo prijepodne, u zadnji tren se bude i spremaju za školu, na brzinu pojedu sendvič, umjesto ručka koji je samo trebalo završiti. Dok su roditelji na poslu, dijete je bez kontrole. Ima i situacija kad je majka doma, pa za ručak pripremi hrenovke i pečena jaja ili roditelji ne završe na vrijeme ručak pa ili dijete kasni u školu ili ode bez obroka. Primjera je zaista puno. S obzirom da radim u školi, predajem tjelesnu i zdravstvenu kulturu, to su informacije iz prve ruke."

Sve blagodati tjelesne aktivnosti

Pored prehrane, kretanje je najznačajniji čimbenik zdravlja koje se općenito može definirati kao stanje potpunog tjelesnog, psihičkog i socijal­nog blagostanja. Suvremeno poimanje zdravlja podra­zumijeva da ponašanje, odnosno način života i navike pojedinca, značajno određuju njegovo stanje zdravlja. Kretanje je osnovna ljudska potreba koju treba njegovati i koristiti u bilo kojem obliku.

Kretanje ima mnoge pozitivne učinke. Kada se krećemo, tijelo dodatno troši kalorije. Redovan trening jača muskulaturu, time se povećava i potrošnja energije tijela i u mirovanju. Sport i kretanje smanjuju depresivne osjećaje, rizik od dobivanja osteoporoze, infarkta i drugih takozvanih civilizacijskih bolesti te dugoročno povećavaju pozitivne osjećaje. Osobe koje se redovno kreću bolje spavaju i lakše se suočavaju sa stresnim situacijama.

Father and sons playing ball at park, Image: 195893834, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource

Učenje o zdravom načinu života

Centar za zdraviji život “sportski eksperti “, skraćeno: sportsexperts,
udruga je koja promiče sport i rekreaciju te pomaže djeci u mnogim aspektima njihovog odrastanja.

"Godinama smo provodili različite sportske programe s djecom vrtićke dobi, obuku plivanja, klizanja, tenis igraonicu, te školu skijanja za sve, od predškolaca do osoba u ozbiljnim godinama. Kako sam se sama mijenjala, tako su se mijenjale i ponude naših programa", priča Dubravka i nastavlja o radu udruge:

"Prakticiramo različite tehnike i terapije za pomoć djeci u njihovom odrastanju; uklanjanju stresa, nošenju s emocijama, pritiscima i razvoju samopouzdanja. Pomoć kod sportskih povreda i kod djece i odraslih, reduciranje i uklanjanje boli, ispravljanje držanja, povećanje fleksibilnosti tijela, veći raspon pokreta, poboljšanje cirkulacije.

Izdvojila bih Bowen terapiju i alate Access Consciousnessa® kao najdjelotvornije. Bars tehnika i radionica "Učenje ne mora biti mučenje" u koju su ugrađeni alati Access® tehnike jačaju usredotočenost i sposobnost djece za učenje."

Najnoviji projekt udruge pod nazivom "Kreiraj tijelo kakvo se TEBI sviđa©" plod je dugogodišnjeg radnog iskustva, ljubavi prema terapeutskom radu, a sklonost holističkom pristupu zdravlju i nova čarobna tehnika kao razultat iznjedrili su jedinstveni projekt.

Program se provodi tijekom ljeta na moru u trajanju od 3 tjedna za djecu i mlade od 11 – 17 godina, a uključuje smještaj, puni pansion, 24 – satnu brigu, program kontrolirane prehrane, organiziranu sportsku aktivnost, mentalni trening Access Consciousness® tehnike i različite radionice.

U ugodnoj atmosferi djeca i mladi uče o zdravom načinu života uz zabavu i igru. Glavni cilj je dugoročno smanjenje prekomjerne tjelesne težine kroz zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Sve to je nadopunjeno mentalnim tehnikama u vidu potpore procesu mršavljenja. Sudionici su pod nadzorom kvalificiranog i interdisciplinarnog tima iz područja sporta i obrazovanja, medicine i prehrane.

Promjena svjesnosti o hrani i tijelu

O glavnoj dobrobiti ovog projekta Dubravka kaže: "Bez ikakvog pritiska i uz zabavu probudit će se djetetova želja za kretanjem, uz pomoć kvalificiranog kadra, a samim time i poboljšati tjelesna pokretljivost. Zabavne igre, prirodni oblici kretanja, određeni sportovi provodit će se svakodnevno. Polaznici kampa uče određene oblike vježbanja koje će kasnije moći primjenjivati i kod svoje kuće.

U malim grupama, u opuštenoj, zabavnoj atmosferi, pod vodstvom nutricioniste djeca će stjecati znanja i kompetencije iz područja prehrane. Također će pripremati određene obroke za sebe i ostale polaznike. Pohađat će radionicu dizajniranu upravo za njih “Drugačija svjesnost o hrani i tijelima”. Sa sobom kući ponijet će i knjižicu s receptima kako bi ih mogli nastaviti pripremati i kod svoje kuće.

Svakodnevno će primjenjivati Access® mentalni trening koji pomaže promjeni stavova, mišljenja i podržava proces mršavljenja. Ova jednostavna i efikasna metoda osobnog razvoja za cilj ima stvaranje svjesnijeg života, gdje se nikoga ne prosuđuje a osoba se osnažuje da bude svoja jedinstvenost i ostvari puni potencijal."

Tu su još i radionice ” Dah, voda, zvuk”, ” Dizajn body mind ” i različite kreativne radionice koje potiču spretnost, kreativnost i finu motoriku.

Dubravka poziva sve zainteresirane koji su motivirani i voljni da naprave promjenu u svojim tijelima da se pridruže ovom iznimno korisnom projektu jer, osim što je program ispunjen poučnim tehnikama i kreativnim radionicama, zagarantirana je i dobra zabava.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Umjesto na kavi, vikend provedite na Medvednici i ne zaboravite povesti klince!

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ poziva Zagrepčane na planinarenje…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Pročitajte i:

Nova nada za osobe koje pate od migrena

Europska komisija ove je godine odobrila lijek za migrenu koji bi trebao donijeti olakšanje brojnim…

ekolosko ciscenje kuce

Kako čistiti kuću bez kemikalija?

Bilo da je riječ o začepljenom odvodu, pranju podova, održavanju spužvice za posuđe ili mirisa…

Uskraćivanje otpremnine i otkaza zbog dugog bolovanja i tjelesnog oštećenja

Može li bolovanje ili nečija ozljeda biti opravdanje za osobno uvjetovani otkaz? U kojim uvjetima…

za cim zale zene na kon razvoda

Nakon razvoda braka: Za čim ove žene najviše žale i što su naučile?

Brak je vrlo kompliciran i to nažalost shvatimo tek kad smo u njemu, a mnoge…