„U potrazi za Gobi“: nadahnjujuća priča o izgubljenom psu i pronađenom čovjeku

Dva sasvim drugačija bića susrela su se na kraju svijeta i postala najbolji prijatelji

Veliki svjetski bestseler "U potrazi za Gobi" napisao je ultramaratonac australskog podrijetla Dion Leonard koji se poslije preselio u Škotsku. U njemu opisuje kako je na jednoj utrci, i to kroz pustinju Gobi, upoznao malenu kujicu koja mu je postala suputnica u daljnjem životu. I možda se pitate zašto o ovoj toj pišemo na portalu za roditelje… Ipak, ostanite s nama nakratko.

Dion Leonard imao je sretno djetinjstvo, sve do kobnog trenutka kada mu je iznenada preminuo otac. Takav šok i posljedična trauma dijete prate cijeloga života, a u Dionovu slučaju, tada je došlo do još jednog gubitka - majke. Majka je bila tjelesno prisutna u njegovu životu, ali toliko se povukla u sebe da je izgubio svaki emocionalni dodir s njom. U jednom ga je čak trenutku poslala živjeti u donji dio kuće, gdje je bio potpuno sam. Ubrzo se odselio, a sa sobom u svijet ponio veliku tugu. Dionova ispovijest u knjizi koja se odnosi na te godine nije iscrpna, ali je veoma iskrena i potresna.

Znači, čovjek koji je ostao gotovo sam, poslije je postao neumoran ultramaratonac. Kako mu je to uspjelo? Snagu je crpio većinom iz tog gubitka u djetinjstvu, a na utrke je išao samo kako bi pobijedio. Na jednom čak mjestu spominje da mu trčanje nije zanimljivo samo po sebi. Raspad obitelji potaknuo ga je da postane ambiciozan i grabi prema vrhu. Visoka mjesta koja je osvajao, poticala su ga samo na još veći trud. No gdje je kraj?

Sudjelovao je u brojnim utrkama, a svaka je bila zahtjevnija od prethodne. Osim što broje više stotina kilometara, ultramaratonske utrke izvode se u predjelima svijeta koji su vrlo nepristupačni - ekstremno visoke ili niske temperature, vlaga, tlakovi zraka koji luduju. A pustinja Gobi kraljica je nepristupačnosti.

Sve je krenulo glatko i potrajalo nekoliko dana. A tada se u kampu pojavio malen kuštravi pas bez vlasnika. Trkači su bili oduševljeni, pitajući se otkud se pojavio, ali Dion je jedva trepnuo, usredotočen na samo jedan cilj - pobjedu. No idućega dana primijetio je da mu se nešto mota pod nogama. Bila je to Gobi, kako ju je poslije nazvao u čast njihovu mjestu upoznavanja. Isprva se htio otarasiti psa i u miru nastaviti utrku. No ona nije odustajala, prateći ga preko pijeska, kamena i vode. I tada mu je sinulo da je to jedno posebno biće. Biće koje poznaje ljubav. Biće koje će mu promijeniti život.

Tijekom tih nekoliko iscrpljujućih dana Dion je u Gobinim očima pronašao ljubav koja mu je omekšala srce. Više mu nije bila važna pobjeda jer je stekao vrijednu prijateljicu. Ona mu je promijenila perspektivu te je počeo pomagati čak i najgorim protivnicima koji su do cilja htjeli stići prevarom. No već je tada znao da su u životu važne sasvim druge stvari.

U drugome dijelu knjige počinje prava drama. Ondje čitamo o mukotrpnom procesu prebačaja Gobi iz Kine u Edinburgh, gdje Dion živi i danas. Taj se dio čita poput avanturističkog romana u kojem su ulozi puno veći nego što se na prvu čini. Jer Dion je ponovno pronašao nešto što je davno izgubio i to više neće lako pustiti. Cijela knjiga odiše optimističnim tonom koji je daleko od sladunjavog, i to priči daje dozu tvrdog realizma. Pročitajte ovu priču jer velika je mogućnost da će Gobi promijeniti i vaš život - nabolje. (Izdavač: Koncept, 129,00 kn)

Tekst: Branko Matijašević
Foto: press, Facebook

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Inspirativna knjiga o velikanima povijesti za djevojčice i dječake

Obrazovanje djece je puno lakše i zanimljivije kada…

Pročitajte i:

Vodič za radost jednog jogija

Čovjek mora shvatiti da je on ptica u otvorenom kavezu. Život vam je sve opcije…

Jeste li spremni za Primirje?

Za sve koji vole nepredvidljive obrate u priči koja će ih protresti, Nataša Jukić preporučuje…

Jesper Juul: Od odgoja do odnosa

U izdanju nakladne kuće Harfa izašla je knjiga koja predstavlja razgovor nedavno preminulog danskog terapeuta…

Ljepote Jadranskog mora djeci su još bliže uz Adrianu

Nakladnik Aqua Maritime objavio je slikovnicu “Adriana se vratila” koju najmlađi uzrast može ponijeti u…