med

Znate li prepoznati pravi prirodni med?

Sigurno ste čuli da postoji lažni med, no znate li kako ga prepoznati? Važno je znati razlikovati pravi od lažnog meda jer lažni med ne samo da nije ljekovit kao pravi med, već može biti i toksičan.

Lažni med slična je okusa kao i pravi med, a zapravo je riječ o gušćem šećernom sirupu, s okusom biljaka od kojih pčele sakupljaju nektar. Zapravo ga je proizveo čovjek sam, a kupcima ga prodaje kao med koji se ne kristalizira.

U proizvodnji krivotvorena meda najčešće se rabe kukuruzni sirup i melasa (nusproizvod u proizvodnji šećera). Međutim, da bi se od kukuruznog sirupa napravio med, tu sirovinu treba zagrijavati, zbog čega se stvara hidroksimetilfurfurol (HMF), supstancija koja u većim količinama može biti toksična. Njena se prisutnost otkriva jedino laboratorijskom analizom. Umjetni se med pravi i od meda s dodatkom šećera i određenih kiselina, i to je metoda najbliža prirodnoj, koja se može napraviti i u kućnoj radinosti.

Treba li se med kristalizirati?
Ako vam prodavač kaže da se pravi med ne kristalizira, nemojte mu vjerovati. To je jedan od najsigurnijih načina za prepoznavanje pravog meda. Kristalizacija je potpuno prirodna pojava, koja različito traje, ovisno o vrsti meda. Stoga, nemojte bježati od kristaliziranog meda, jer u suprotnom riskirate da u organizam unesete kemiju umjesto prirode.

Ako vam ne odgovara konzistencija kristaliziranog meda, uzmite ga plastičnom ili drvenom žličicom i razmutite u vodi ili mlakom čaju. Ili ga dodajte u kašu od žitarica ili pak napravite dekristalizaciju, što je vrlo jednostavan postupak. Staklenku s medom stavite na određeno vrijeme na neko toplije mjesto (primjerice na radijator) ili je uronite u toplu vodu (najviše
45 °C). Na taj će se način med postupno vratiti u tekuće stanje i pritom u potpunosti zadržati svoju kvalitetu.

Tekst: Sandra Živanović
Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Kako ubrzati metabolizam uz pomoć cimeta i meda

Cimet i med su dvije namirnice koje zaista…

7. samoborski medni dani za velike i male ljubitelje meda

Ovoga vikenda, 19. i 20. rujna, na glavnom…

med u prehrani djece

Med - ipak nije za najmlađe

Med je nezaobilazna namirnica kada je riječ o…

med u prehrani djece

Med u prehrani djece

Preporuka je da se med u prehranu uvede…

Pročitajte i:

A danas za doručak ili večeru imamo muffin s jajima i slaninom

Želite li impresionirati goste ili samo vašim ukućanima ujutro za doručak ili pak za večeru,…

recept za palacinke bez brasna i secera

Zdrave i brze palačinke bez brašna i šećera

Kad želite djetetu pripremiti nešto slatko na brzinu, neka to bude ukusno i prepuno vrijednih…

recept za sočni i mekani kolač od šljiva

Sočni i mekani kolač sa šljivama za prste polizati

Stigle su šljive, a sa njima i ljetne delicije. Danas ne radimo knedle, već sočan…

nemojte bacati ostatke smoothieja

Ostalo vam je smoothieja? Iskoristite ga na ovaj mudar način!

Volite raditi shakeove i smoothieje jer ih vole i vaša djeca? Odlično, jer to je…