Zašto bismo pored slatkih jagoda trebali pojesti i vjenčić s listićima?

Uklonite li uvijek listiće s jagode prije no što ju pojedete? To naravno radimo svi, no šteta, jer listići su jestivi i zdravi

Mnogima će to sad zazvučati čudno i nezamislivo, no jedna je medicinska studija objavljena u "Journal od Agricultural and Food Chemistry" ustvrdila da je korisno pojesti i listiće jagode jer oni pomažu kod tegoba sa želucem i crijevima te ublažavaju bolove u zglobovima. Osim toga sadrže vitamin C i potiču probavu.

Naravno, prije konzumiranja, jagode valja oprati zajedno s listićima i to tako da ih držite 15 sekundi pod blagim mlazom vode jer ćete tako isprati 98% bakterija. Nemojte ih ispirati puno dulje kako ne biste oštetili prirodnu zaštitnu opnu koja zadržava vitamine u plodu. Na kraju ih je potrebno samo pojesti.

A ovako još možete upotrijebiti listiće:

Čaj od listića jagode

Listiće stavite u uzavrelu vodu i kuhajte ih oko 10 minuta. Prije ispijanja, listiće uklonite.

Ocat s listićima jagoda

Kako biste svojoj ljetnoj salati dali poseban dašak svježine, začinite je dresingom s listićima jagode. Zgnječite listiće u mužaru pa ih zakuhajte na laganoj vatri s octom od bijeloga vina. Nakon 2 minute ocat ocijedite i ohladite pa njime začinite salatu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimeida

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Tortice od jagoda

Male voćne tortice jednostavno su neodoljive i vrlo…

Lagane kocke s jagodama

Požurite potražiti posljednje ovosezonske jagode i napravite ovaj…

Mousse od griza s preljevom od jagoda

Sastojci (5 osoba): * 80 g griza *…

Pročitajte i:

istine o prehrani

15 zabluda o namirnicama i hrani

Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je najzdraviji izvor vitamina, krumpiri debljaju... i druge…

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…

recept za prokulice s njokima

Isprobajte recept za mirisne pržene prokulice s njokima

Topli složenac od prokulica i njoka odlično je zimsko jelo. Zasitit će vas i opskrbiti…

Palačinke iz pećnice? Zašto ne? Brzo se spremaju i prepune su različitih okusa

Pečenje palačinki je uvijek zabavno - klinci skakuću oko vas dok ulijevate smjesu u tavicu…