Banane

U carstvu banana

Mogu ih jesti i male bebe i veliki. Jer banane su ukusne, zdrave i zgodne za izradu raznih jela i deserata.

Postoji mnogo vrsta voća kojim se možemo zasladiti samo u određeno doba godine. S bananama imamo posebnu sreću jer su dostupne i zimi i ljeti. A što je najvažnije - vrlo su zdrave. Banane su porijeklom iz Azije, a vrlo su se davno proširile i na ostala područja. Ako ste mislili da banane rastu n stablu, prevarili ste se. Banana je zapravo velika zeljasta trajnica (ne drvo!) koja može narasti i do 8 metara u visinu.

A zašto su banane zdrave?
Povijest ovog ukusnog ploda seže u daleku prošlost - čini se da su stari Egipćani uživali u neodoljivom oskusu banana. Od njih su se spravljala razna jela, a pritom su se koristile svježe, sušene, pečene, konzervirane, kuhane, pohane.
Bogate su vitaminima B grupe, vitaminom C, betakarotenom, kalijem, magnezijem, bjelančevinama i drugim vrijednim sastojcima potrebnim za rast i razvoj djeteta.
Žitelji tropskih područja, gdje banana najbolje uspijeva, osmislili su brojne ukusne recepte s bananama. Izaberite!

Napitak od banana
200 ml mlijeka
50 g banana
50 g šećera
Pola naranče

Umiješajte šećer u mlijeko i stavite na vatru. Kad zakuha, dodajte sok polovice naranče. Od banane napravite kašicu, dodajte ju u zakuhano mlijeko i pomiješajte. Ovaj napitak prije posluživanja treba ohladiti i uliti ga u vrč koji ste prethodno ukrasili kriškom limete ili naranče.

Kolač od banana
250 ml mlijeka
250 g brašna, 200 g banane
80 g šećera
malo soli

Pomiješajte brašno, mlijeko, šećer i sol. Umijesite glatko tijesto i stavite u veći kalup prethodno premazan uljem. Na vrh pažljivo posložite narezane banane i prekrijte ih preostalim tijestom. Pecite oko 30 minuta u zagrijanoj pećnici.

Zapečene banane
30 g banana
50 g sira
30 g krušnih mrvica
ulje
papar
sol

Lim premažite uljem, posložite uzduž prerezane banane, pospite ih naribanim sirom, krušnim mrvicama, malo ih posolite i vrlo malo popaprite. Pecite u pećnici 20 minuta.

Čips od banana
2-4 nezrele banane
malo ulja

Banane narežite na male kolutiće debljine 5 mm, a zatim ih popržite na umjerenoj vatri s obiju strana dok ne dobiju zlatnu koricu. Pažljivo ih stavite na tanjur prekriven papirnim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Čips je dobro jesti dok je još vruć jer je tada puno ukusniji.

Desert od banana
200 g banana
50 g šećera u prahu
50 g slatkog vrhnja
25 g kakaa u prahu
malo oraha

Banane pažljivo uvaljajte u smjesu od šećera i kakaa, zatim ih posložite u staklene posudice, ukrasite tučenim vrhnjem i mljevenim orasima. Ovaj je desert najbolje pojesti odmah, svježe pripremljen. Ako ga budete čuvali u hladnjaku, izgubit će okus i hranjivu vrijednost.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Postulati zdrave prehrane za djecu

Za pravilan rast i razvoj beba, djece i…

prehrana djece

Koliko puno djeca trebaju jesti?

Uvijek treba imati na umu da na dan…

obiteljski stol

Moje dijete neće jesti!

Odbija obroke, jede samo ono što želi i…

Pročitajte i:

A danas za doručak ili večeru imamo muffin s jajima i slaninom

Želite li impresionirati goste ili samo vašim ukućanima ujutro za doručak ili pak za večeru,…

recept za palacinke bez brasna i secera

Zdrave i brze palačinke bez brašna i šećera

Kad želite djetetu pripremiti nešto slatko na brzinu, neka to bude ukusno i prepuno vrijednih…

recept za sočni i mekani kolač od šljiva

Sočni i mekani kolač sa šljivama za prste polizati

Stigle su šljive, a sa njima i ljetne delicije. Danas ne radimo knedle, već sočan…

nemojte bacati ostatke smoothieja

Ostalo vam je smoothieja? Iskoristite ga na ovaj mudar način!

Volite raditi shakeove i smoothieje jer ih vole i vaša djeca? Odlično, jer to je…