Svježe proljetno povrće uz začine daje jelima jedinstven okus. Pripremite od njega juhu, salatu, ili ga jedite sirovo. Osim toga, mladi luk i vlasac odlično će nadopuniti i razne osvježavajuće umake.

MLADI LUK

Pomaže kod prehlade, snižava krvni tlak, ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

Vrlo je cijenjen u prehrani, a na naše tijelo povoljno djeluje iznutra i izvana.

Nasjeckajte ga u salatu ili ga poslužite svježeg kao nezamjenjiv prilog uz roštilj ili meso pečeno u pećnici. Njime možete zamijeniti zimski luk i u ukusnim umacima za tjesteninu.

VLASAC

Omiljen je u kuhinji još iz vremena naših prabaka. S vlascem se pripremaju juhe, umaci, namazi ili se upotrebljava kao začin za meso, a možete njime začiniti i ukusne pogačice.

Okusom podsjeća na luk pa možete posegnuti za njim ako vam luk teško pada na želudac.

Sadrži niz vrijednih minerala kao što su kalcij i natrij.

MRKVA

Naribana mrkva izvrsna je u kombinaciji sa sokom od naranče. Mrkva je idealan temelj mnogim juhama, a može se poslužiti i kao zdrav prilog.

Zahvaljujući ovim svojstvima konzumiranje mrkve poboljšava imunitet, pomaže kod zatvora, jača srce i krvne žile, korisna je za trudnice, baš kao i za razvoj i rast djece.

Pogodna je i za pripremu slatkih jela i deserta, primjerice za torte ili cupcakes.

Najboljeg je okusa i kvalitete prva mlada mrkvica ubrana u vrtu. Tko ima priliku, neka u njoj uživa.

AVOKADO

Avokado spada u povrće. Svjež avokado ima tamnozelenu do crnu boju kore, a meso zrelog ploda je nježne, gotovo kremaste strukture.

Bogat je vitaminom B6, koji je važan za proizvodnju spolnih hormona, a folna kiselina čini ga supernamirnicom za trudnice.

Vitamin C iz avokada potiče proizvodnju kolagena, što pridonosi čistom i mladolikom tenu, a zdravlju kože doprinosi i obilje vitamina E. Karotenoidi iz avokada, lutein i zeaksantin, djeluju kao jaki antioksidansi u oku te tako jačaju vid i umanjuju rizik razvoja makularne degeneracije.

Najčešće se koristi za pripremu salata ili umaka, kao što je popularni guacamole.

Tekst: kuhaj.story.hr

Foto: Profimedia