Supernamirnice za klince

Činjenice da je neka hrana zdrava i da ima puno vitamina djeci nisu nimalo zanimljive niti važne. Barem je to tako dok su jako mala. U pravilu, ako djetetu kažete da je nešto zdravo, ono to tek tada neće jesti. Da hrana ne bi postala problem, najbolje je ograničiti svoje zahtjeve na nekoliko supernamirnica koje su važne u dječjoj prehrani. A ostalo… ako neće, ne moraju.

Hrana bogata esencijalnim nutrijentima kao što je magnezij koji jača kosti ili kalcij i antioksidansi, kao što su polifenoli ili karotenoidi mogu pomoći djeci da dulje ostanu zdrava. Evo hrane koja će sačuvati zdravlje vaše djece.

Mahunarke

Mahunarke su jednostavan i praktičan paket supernutrijenata koji balansiraju šećer u krvi, a to značajno umanjuje rizik od dječje pretilosti. Mahunarke se također povezuju s duljim životnim vijekom i manjim rizikom od pojave tumora, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti.

Iscrpili ste sve ideje za pripremu graha i grahorica? Evo jedne nove:

Pomiješajte grah i slanutak, pospite to sirom, začinite maslinovim uljem, solju i paprom te zamotajte u palačinke i ispecite na 150 stupnjeva.

Borovnice

Borovnice imaju visok sadržaj antioksidansa polifenola koji čuvaju zdravlje krvnih žila i smanjuju upalne procese - a uz to, ključne su i za održavanje zdravog mozga. Kao i svo bobičasto voće, i borovnice sprječavaju izražavanje genetskih tendencija za razvoj tumora.

Ideja za užinu: napravite smoothie od borovnica, jogurta i sirutke. Smjesu smrznite u manjim posudicama - klinci će uživati u zdravom i prirodnom sladoledu.

Špinat

Špinat ima visok udio antioksidansa luteina koji sadrži karotenoidne antioksidanse koji čuvaju kožu od oštećenja koje izaziva sunce i koji popravljaju funkciju imuniteta. Kao da te odlične značajke nisu dovoljne, špinat ima visok postotak vitamina K i magnezija, elemnta koji je važan za zdravlje kostiju.

Jedna ideja za ručak: pomiješajte kuhani špinat s umakom od rajčica i prelijte sve preko tijesta za pizzu ili tjestenine. A možete i izrezati mladi špinat na trake i pomiješati ga s nasjeckanim jabukama, mrkvama i umakom od jogurta i meda.

Orasi

Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega 3 masnih kiselina, ključnih za razvoj mozga, poboljšanje funkcija imuniteta i za kardiovaskularno zdravlje. Orasi sadrže i visok udio melatonina koji pomaže dobar san i štiti od raka.

Jedna zgodna ideja za užinu: sameljite orahe, sjemenke lana i grožđice i pomiješajte s naribanom crnom čokoladom.

Foto: Thinkstock

Tagovi:

Vezano uz temu

Djeca oslikala vesela pakiranja Dukat mlijeka

Savršen doručak samo je onaj uz obitelj i…

Nestlé program učenja o pravilnoj prehrani

Preko 30.000 učenika iz regije u proteklih pet…

Mamini trikovi za zdravije djetetove prehrambene navike

Podizanje djeteta sa zdravim prehrambenim navikama sve je…

Pročitajte i:

Pravilno zagrijavanje hrane

Svi znamo da je najzdravija svježe pripremljena hrana, no tempo života takav je da često…

Kako uštedjeti prilikom kupnje namirnica?

Što možete učiniti kako bi vam nakon kupnje namirnica u džepu ostalo više novca te…

Lošiji rezultati u školi zbog previše šećera u organizmu?

Prema britanskim istraživanjima, poremećaj metabolizma šećera u izravnoj je vezi s manjkom inteligencije, a jedna…

Badem - kralj orašastih plodova

Jeste li znali da se od badema i sjemenki marelice priprema marcipan, a najstariji recept…