Supernamirnice za klince

Činjenice da je neka hrana zdrava i da ima puno vitamina djeci nisu nimalo zanimljive niti važne. Barem je to tako dok su jako mala. U pravilu, ako djetetu kažete da je nešto zdravo, ono to tek tada neće jesti. Da hrana ne bi postala problem, najbolje je ograničiti svoje zahtjeve na nekoliko supernamirnica koje su važne u dječjoj prehrani. A ostalo… ako neće, ne moraju.

Hrana bogata esencijalnim nutrijentima kao što je magnezij koji jača kosti ili kalcij i antioksidansi, kao što su polifenoli ili karotenoidi mogu pomoći djeci da dulje ostanu zdrava. Evo hrane koja će sačuvati zdravlje vaše djece.

Mahunarke

Mahunarke su jednostavan i praktičan paket supernutrijenata koji balansiraju šećer u krvi, a to značajno umanjuje rizik od dječje pretilosti. Mahunarke se također povezuju s duljim životnim vijekom i manjim rizikom od pojave tumora, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti.

Iscrpili ste sve ideje za pripremu graha i grahorica? Evo jedne nove:

Pomiješajte grah i slanutak, pospite to sirom, začinite maslinovim uljem, solju i paprom te zamotajte u palačinke i ispecite na 150 stupnjeva.

Borovnice

Borovnice imaju visok sadržaj antioksidansa polifenola koji čuvaju zdravlje krvnih žila i smanjuju upalne procese - a uz to, ključne su i za održavanje zdravog mozga. Kao i svo bobičasto voće, i borovnice sprječavaju izražavanje genetskih tendencija za razvoj tumora.

Ideja za užinu: napravite smoothie od borovnica, jogurta i sirutke. Smjesu smrznite u manjim posudicama - klinci će uživati u zdravom i prirodnom sladoledu.

Špinat

Špinat ima visok udio antioksidansa luteina koji sadrži karotenoidne antioksidanse koji čuvaju kožu od oštećenja koje izaziva sunce i koji popravljaju funkciju imuniteta. Kao da te odlične značajke nisu dovoljne, špinat ima visok postotak vitamina K i magnezija, elemnta koji je važan za zdravlje kostiju.

Jedna ideja za ručak: pomiješajte kuhani špinat s umakom od rajčica i prelijte sve preko tijesta za pizzu ili tjestenine. A možete i izrezati mladi špinat na trake i pomiješati ga s nasjeckanim jabukama, mrkvama i umakom od jogurta i meda.

Orasi

Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega 3 masnih kiselina, ključnih za razvoj mozga, poboljšanje funkcija imuniteta i za kardiovaskularno zdravlje. Orasi sadrže i visok udio melatonina koji pomaže dobar san i štiti od raka.

Jedna zgodna ideja za užinu: sameljite orahe, sjemenke lana i grožđice i pomiješajte s naribanom crnom čokoladom.

Foto: Thinkstock

Preporučujemo

Tagovi:

Vezano uz temu

Prednosti sportsko-edukativnih kampova za djecu

Uz trenutni način života, sportsko-edukativni kampovi u prirodi…

Može li edukacija promijeniti prehrambene navike u djece?

Pretilost je bolest koja zahvaća brojnu populaciju diljem…

Neka vašu trudnoću podržava zdrava i uravnotežena prehrana

Uz pravilnu prehranu trudnice će se osjećati bolje,…

Najbolji uzor djetetu: mama koja živi zdravo

Mama koja živi zdravo, izgleda dobro i osjeća…

Pročitajte i:

Sami napravite domaći svježi sir i jogurt

Zašto ne biste sami kod kuće izradili svoj sir i jogurt? Postupci izrade nisu nimalo…

Zašto banane nije dobro jesti same za doručak?

Koliko puta smo jureći iz kuće ujutro ponijeli bananu i na taj način riješili doručak?…

Napravite domaću tortu od fondant mase za klince

Ako volite peći kolače i torte za svoje klince i uz to imate umjetničkog dara,…

Je li voće iz staklenke ili konzerve zdravo?

Kako zima polako odlazi, a topli dani nam još nisu donijeli svježe voće, možda ćemo…