Ako imate previše krumpira spremljeno primjerice u izbi gdje je toplo, on će brzo početi klijati. A kao takav više nije prikladan za konzumaciju. Stoga čim ugledate klice, nemojte više koristiti krumpir za kuhanje.
Krumpir postaje opasan kad počne klijati
Kada kupite veću količinu krumpira, trebali biste ga pohraniti na što je moguće hladnijem i tamnijem mjestu kako biste spriječili klijanje, zelenu koru i truljenje. Ove promjene na krumpiru, a posebice klijanje u krumpiru stvaraju veću količinu solanina. Solanin je blago otrovna tvar koja kod ljudi može uzrokovati simptome kao što su glavobolja, proljev i povraćanje.
Ako klice rastu na gomolju unatoč pravilnom skladištenju, pogledajte izbliza. Ako je gomolj mekan i smežuran, vjerojatno već ima puno solanina i više se ne smije konzumirati. Međutim, ako je još uvijek tvrd i ima jednu do dvije klice, možete ga nastaviti koristiti. Međutim, klice obavezno uklonite, a zeleni dio velikodušno uklonite zajedno s korom jer ćete tako ukloniti i otrove.
Tekst: M.B
Foto: Profimedia
Tata ljubi petogodišnjeg sina u usta: Optužili ga da će mu prenijeti bakterije i karijes
Majčino mlijeko boje jagode: Mama pokazala što stoji iza ovog fenomena
4 tipa roditelja i stilova odgoja, a jedan je najgori
Kate Middleton tradicionalno fotografirala princa Louisa za šesti rođendan
Princ Louis uči uz metodu iz 1980-ih: Poboljšava emocionalnu inteligenciju kod djece, ali i odraslih