otrovan krumpir s klicama

Smiju li se jesti krumpiri koji su proklijali?

Krumpir je svestrana namirnica. Ukusan je, obiluje energijom i kao prilog se slaže uz gotovo sva jela. Spominje se čak i kao prirodno sredstvo čiji sok nanesen na kožu pomaže u ublažavanju strija. No, jedno pravilo kada ga ne treba koristiti ipak treba znati kad je krumpir u pitanju...

Ako imate previše krumpira spremljeno primjerice u izbi gdje je toplo, on će brzo početi klijati. A kao takav više nije prikladan za konzumaciju. Stoga čim ugledate klice, nemojte više koristiti krumpir za kuhanje.

Krumpir postaje opasan kad počne klijati

Kada kupite veću količinu krumpira, trebali biste ga pohraniti na što je moguće hladnijem i tamnijem mjestu kako biste spriječili klijanje, zelenu koru i truljenje. Ove promjene na krumpiru, a posebice klijanje u krumpiru stvaraju veću količinu solanina. Solanin je blago otrovna tvar koja kod ljudi može uzrokovati simptome kao što su glavobolja, proljev i povraćanje.

otrovan krumpir s klicama

Ako klice rastu na gomolju unatoč pravilnom skladištenju, pogledajte izbliza. Ako je gomolj mekan i smežuran, vjerojatno već ima puno solanina i više se ne smije konzumirati. Međutim, ako je još uvijek tvrd i ima jednu do dvije klice, možete ga nastaviti koristiti. Međutim, klice obavezno uklonite, a zeleni dio velikodušno uklonite zajedno s korom jer ćete tako ukloniti i otrove.

Tekst: M.B
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

recept za palacinke bez brasna i secera

Zdrave i brze palačinke bez brašna i šećera

Kad želite djetetu pripremiti nešto slatko na brzinu, neka to bude ukusno i prepuno vrijednih…

recept za sočni i mekani kolač od šljiva

Sočni i mekani kolač sa šljivama za prste polizati

Stigle su šljive, a sa njima i ljetne delicije. Danas ne radimo knedle, već sočan…

nemojte bacati ostatke smoothieja

Ostalo vam je smoothieja? Iskoristite ga na ovaj mudar način!

Volite raditi shakeove i smoothieje jer ih vole i vaša djeca? Odlično, jer to je…

sladoled na štapiću od lubenice, kivija i kokosovog mlijeka

Voćno, osvježavajuće i šareno: Sladoled od lubenice, kokosovog mlijeka i kivija

Ljeti se svaki dan jede sladoled. Ali ako želite malo za promjenu izbjeći klasičan sladoled…