Smije li se špinat ponovno zagrijavati? Što je na kraju istina, a što mit?

Stvaraju li se u špinatu otrovne tvari ako se ponovno zagrijava? Ovo pitanje muči mnoge majke i nisu na kraju sigurne u odgovor. Jer naše su mame bez problema zagrijavale špinat i ostali smo živi...

Nakon ručka je ostalo špinata na mlijeku dovoljno i za večeru. Mnoge majke će iz opreza taj špinat baciti jer su pročitale, a i opće je poznato, da se jednom kuhani špinat više ne smije zagrijavati. No, što je zaista točno u toj teoriji, a što je mit?

U ovoj preporuci doista ima istine zbog kemijskih reakcija koje se događaju u špinatu nakon kuhanja. Listovi špinata tijekom rasta iz zemlje povlače mnogo nitrata. To samo po sebi nije problem i potpuno je bezopasno. Ali kad skuhani špinat dugo stoji na sobnoj temperaturi mikroorganizmi počnu pretvarati nitrat u nitrit. U kontaktu s bjelančevinama nitrit se pretvara u nitroamin koji ima kancerogeno djelovanje.

 

Brzo zagrijte, a ostatke spremite u hladnjak

Savjet da se špinat ne smije ponovno zagrijavati potječe iz vremena kad nije bilo hladnjaka. Danas to više ne vrijedi. Skuhani špinat treba brzo ohladiti, pokriti, odmah pospremiti u hladnjak te najviše jednom ponovno zagrijati. Pridržavate li se ovog savjeta, nećete štetiti svom zdravlju. Možete ga zagrijati i u mikrovalnoj pećnici.

Važno! Špinat zagrijte brzo i nemojte ga dugo održavati toplim jer ćete tako spriječiti pretvaranje nitrata u nitrit. Također pripazite s kuhanjem špinata za bebe. Radije ga kuhajte sami i potrošite odmah jer su male bebe osjetljivije i mogu jače reagirati.

Istina o željezu i Popaju

Koliko smo samo puta spomenuli hrabrog i snažnog Popaja kad je trebalo nagovoriti dijete da pojede "to zeleno" na tanjuru? Nažalost špinat uopće nema neku zavidnu količinu željeza u svom sastavu. Navodno je jedan kemičar koji se oko 1890 godine bavio analizom špinata, na krivo mjesto u brojci stavio zarez i otada se legenda samo širi da špinat obiluje željezom.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

5 namirnica koje su zdravije kad se skuhaju

Vrijeme je idealno za roštiljanje i rođendane na…

Losos sa špinatom

Losos je bogat proteinima, omega-3 masnim kiselinama te…

Pročitajte i:

Palačinke iz pećnice? Zašto ne? Brzo se spremaju i prepune su različitih okusa

Pečenje palačinki je uvijek zabavno - klinci skakuću oko vas dok ulijevate smjesu u tavicu…

recept za kompot

Kompot? Nemojte zaboraviti na ovu zdraviju varijantu slatkoga!

Starije generacije današnjih mama možda se još i sjećaju kompota, ali čini se da je…

Vitamin D nadoknadite ribom i gljivama

Zimi djeci na jelovnik stavite ribu i gljive i tako im nadoknadite sunce

Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju, zubi i mišića, ali njegove količine naglo opadaju…

recept za sirup od nara

Napravite sirup od nara za zdrave sokove i preljeve

Sirup od nara ili šipka odličan je kao preljev za sladoled ili voćne salate, a…