Pripremite ukusna i zdrava jela sa šparogama

Kraljice povrća - šparoge - sada su u sezoni i odlična su namirnica za pripremu raznih zanimljivih jela za čitavu obitelj. Pripremili smo za vas Tart od lisnatog tijesta i šparoga, Juhu od šparoga i Proljetnu pastu sa šparogama...

Tart od lisnatog tijesta sa šparogama

Sastojci za 4 osobe: 250 g lisnatog tijesta, 3 jaja, 1 vezica zelenih šparoga, 2 tikvice, 2 žlice ulja, 100 g na tanko narezane kuhane šunke, sol, papar, 50 g nasjeckanih sušenih rajčica u ulju, 75 g parmezana

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Odrežite rubove tijesta u širini od 1 do 1,5 cm. Umutite 1 jaje pa njime premažite odrezane rubove i zalijepite ih na rubove tijesta tako da dobijete graničnike. Tijesto prebacite na lim za pečenje pa ga cijelog premažite jajem. Vilicom na više mjesta probodite tijesto pa ga pecite u pećnici 8 do 10 minuta.
  2. Šparoge operite, ogulite i donji drvenasti dio odrežite. Tikvicu očistite te je narežite po dužini gulilicom za krumpire. Pecite tikvicu na grill-tavici u ulju oko 2 minute. Šunku narežite na trake.
  3. Umutite i začinite 2 jaja. Tikvice, šparoge, šunku i sušenu rajčicu raspodijelite na tijesto. Prelijte sve jajima. Po cijelom tartu naribajte parmezan. Pecite u pećnici 10 do 15 minuta dok se jaja ne ispeku. Poslužite toplo sa zelenom salatom.

Juha od šparoga

Sastojci za 4 osobe: 700 g bijelih šparoga, 1 l temeljca, 1 žličica šećera, 2 žlice maslaca, ½ limuna, ½ vezice vlasca, 30 g brašna, 8 tankih listova pancete, 1 žumance, 90 g vrhnja za kuhanje, sol, papar

  1. Šparoge ogulite i narežite na komade. Zakuhajte temeljac sa šećerom, 1 žličicom maslaca i oguljenim ostacima šparoga. Kuhajte 15 minuta pa procijedite. U lonac s juhom dodajte narezane šparoge koje kuhajte 12 do 15 minuta. Izvadite ih iz juhe i stavite po strani.
  2. Naribajte koricu i istisnite sok polovice limuna. Operite vlasac i nasjeckajte ga.
  3. Preostali maslac otopite, dodajte brašno, kratko pržite pa zalijte juhom. Kuhajte sljedećih 15 minuta i maknite s vatre.
  4. Pržite pancetu. Umutite žumance i vrhnje pa miješajući ulijte u juhu. U juhu dodajte i šparoge, posolite, popaprite, dodajte limunov sok i koricu. Tanjur s juhom ukrasite prženom pancetom.

Proljetna pasta sa šparogama

Sastojci za 4 osobe: 150 g malih, smeđih šampinjona, 150 g mahuna mladog graška, 250 g zelenih šparoga, 1 žlica maslaca, 100 ml povrtnog temeljca, 200 g zamrznutog graška, sol, papar, 400 g tankih rezanaca, 50 g parmezana, kopar

  1. Očistite šampinjone i mahune mladog graška. Šparoge operite, ogulite donju trećinu pa drvenasti donji dio odrežite. Zagrijte maslac u tavici, na njemu kratko popržite gljive. Mahune prerežite po dužini i dodajte zajedno sa šparogama, kratko pirjajte. Zalijte juhom pa sve krčkajte 8 minuta. Na pola kuhanja dodajte zamrznuti grašak, začinite.
  2. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente u puno posoljene vode. Tjesteninu stavite na tanjure, na nju stavite povrće u umaku. Na tjesteninu naribajte parmezan i sve ukrasite grančicama kopra.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

6 ključnih činjenica bez kojih zbrajanje kalorija nema smisla

Studije pokazuju da fitness trackeri ne zbrajaju uvijek točno kalorije, da teretane možda nisu najbolje…

10 osnovnih pravila kombiniranja hrane

Pravilna prehrana ne podrazumieva samo povremeno uvođenje nekih zdravih namirnica u jelovnik nego i "odricanje"…

Trikovi za ispravno čuvanje hrane - kuhanje, skladištenje, odmrzavanje i podgrijavanje

Uz današnji ubrzani način života sve je teže naći vremena za svakodnevno kuhanje svježih obroka,…

5 dobrobiti lubenice za cijelu obitelj

Ništa tako savršeno ne osvježava za vrućeg ljetnog dana kao lagano ohlađena kriška lubenice. No…