Pripremite ukusna i zdrava jela sa šparogama

Kraljice povrća - šparoge - sada su u sezoni i odlična su namirnica za pripremu raznih zanimljivih jela za čitavu obitelj. Pripremili smo za vas Tart od lisnatog tijesta i šparoga, Juhu od šparoga i Proljetnu pastu sa šparogama...

Tart od lisnatog tijesta sa šparogama

Sastojci za 4 osobe: 250 g lisnatog tijesta, 3 jaja, 1 vezica zelenih šparoga, 2 tikvice, 2 žlice ulja, 100 g na tanko narezane kuhane šunke, sol, papar, 50 g nasjeckanih sušenih rajčica u ulju, 75 g parmezana

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini. Odrežite rubove tijesta u širini od 1 do 1,5 cm. Umutite 1 jaje pa njime premažite odrezane rubove i zalijepite ih na rubove tijesta tako da dobijete graničnike. Tijesto prebacite na lim za pečenje pa ga cijelog premažite jajem. Vilicom na više mjesta probodite tijesto pa ga pecite u pećnici 8 do 10 minuta.
  2. Šparoge operite, ogulite i donji drvenasti dio odrežite. Tikvicu očistite te je narežite po dužini gulilicom za krumpire. Pecite tikvicu na grill-tavici u ulju oko 2 minute. Šunku narežite na trake.
  3. Umutite i začinite 2 jaja. Tikvice, šparoge, šunku i sušenu rajčicu raspodijelite na tijesto. Prelijte sve jajima. Po cijelom tartu naribajte parmezan. Pecite u pećnici 10 do 15 minuta dok se jaja ne ispeku. Poslužite toplo sa zelenom salatom.

Juha od šparoga

Sastojci za 4 osobe: 700 g bijelih šparoga, 1 l temeljca, 1 žličica šećera, 2 žlice maslaca, ½ limuna, ½ vezice vlasca, 30 g brašna, 8 tankih listova pancete, 1 žumance, 90 g vrhnja za kuhanje, sol, papar

  1. Šparoge ogulite i narežite na komade. Zakuhajte temeljac sa šećerom, 1 žličicom maslaca i oguljenim ostacima šparoga. Kuhajte 15 minuta pa procijedite. U lonac s juhom dodajte narezane šparoge koje kuhajte 12 do 15 minuta. Izvadite ih iz juhe i stavite po strani.
  2. Naribajte koricu i istisnite sok polovice limuna. Operite vlasac i nasjeckajte ga.
  3. Preostali maslac otopite, dodajte brašno, kratko pržite pa zalijte juhom. Kuhajte sljedećih 15 minuta i maknite s vatre.
  4. Pržite pancetu. Umutite žumance i vrhnje pa miješajući ulijte u juhu. U juhu dodajte i šparoge, posolite, popaprite, dodajte limunov sok i koricu. Tanjur s juhom ukrasite prženom pancetom.

Proljetna pasta sa šparogama

Sastojci za 4 osobe: 150 g malih, smeđih šampinjona, 150 g mahuna mladog graška, 250 g zelenih šparoga, 1 žlica maslaca, 100 ml povrtnog temeljca, 200 g zamrznutog graška, sol, papar, 400 g tankih rezanaca, 50 g parmezana, kopar

  1. Očistite šampinjone i mahune mladog graška. Šparoge operite, ogulite donju trećinu pa drvenasti donji dio odrežite. Zagrijte maslac u tavici, na njemu kratko popržite gljive. Mahune prerežite po dužini i dodajte zajedno sa šparogama, kratko pirjajte. Zalijte juhom pa sve krčkajte 8 minuta. Na pola kuhanja dodajte zamrznuti grašak, začinite.
  2. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente u puno posoljene vode. Tjesteninu stavite na tanjure, na nju stavite povrće u umaku. Na tjesteninu naribajte parmezan i sve ukrasite grančicama kopra.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

10 osnovnih pravila kombiniranja hrane

Pravilna prehrana ne podrazumieva samo povremeno uvođenje nekih zdravih namirnica u jelovnik nego i "odricanje"…

Trikovi za ispravno čuvanje hrane - kuhanje, skladištenje, odmrzavanje i podgrijavanje

Uz današnji ubrzani način života sve je teže naći vremena za svakodnevno kuhanje svježih obroka,…

5 dobrobiti lubenice za cijelu obitelj

Ništa tako savršeno ne osvježava za vrućeg ljetnog dana kao lagano ohlađena kriška lubenice. No…

Sladoled na štapiću od lubenice

Lubenica i metvica jamče osvježenje i usred najvećih ljetnih vrućina