Sastojci

  • 0,5 kg šećera
  • 6 nara
recept za sirup od nara
, Image: 180205112, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Tetiana Vitsenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema

1.Operite nar, prepolovite ga uz pomoć nožića i istisnite mu sok. Možete to napraviti pomoću cjedila, sokovnika ili preše za agrume. Sveukupno biste trebali dobiti oko 6 dcl soka. Ako je potrebno, sok procijedite.

2.Sok stavite u posudu, dodajte 0,5 kg šećera, promiješajte i zakuhajte. Kuhajte oko 10 minuta uz stalno miješanje. Ako se na površini stvara pjena, odstranite ju.

3.Gotov, još vrući, sirup prelijte pomoću lijevka u čiste i sterilizirane boce i dobro ih zatvorite.

Kako sterilizirati boce?

Boce prvo dobro operite deterdžentom i zatim ih na deset minuta uronite u posudu s uzavrelom vodom. Ili sterilizaciju obavite u pećnici. Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva i u nju 15 minuta držite oprane boce.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia