Napravite domaću tortu od fondant mase za klince

Ako volite peći kolače i torte za svoje klince i uz to imate umjetničkog dara, tada je izrada ukrasa i figurica od fondant mase za rođendanske ili neke druge svečane torte baš pravi izazov za vas. Radi se o šećernoj smjesi koja će tortu pretvoriti u ljepoticu iz bajke. Kako je napraviti?

Osnovni recept za fondanat: Pola pakiranja želatine u prahu namočite u vodi. U posudi lagano zagrijte 1 žlicu meda pa u njemu otopite ocijeđenu želatinu i 50 g margarina. U zdjelu uspite 600 g šećera u prahu, dodajte otopljeni margarin i želatinu i umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još šećera u prahu. Prije upotrebe smjesu stavite u posudu koju možete hermetički zatvoriti i ostavite je u hladnjaku 24 sata. Prije oblikovanja izvadite smjesu iz hladnjaka i promijesite je 5 minuta. Za to možete ruke nauljiti kokosovim uljem.

Izrada ukrasa:

Od smjese možete napraviti poznati prekrivač za tortu. Da bi smjesa dobro nalegla na tortu, možete je prethodno premazati s malo marmelade od marelice. Smjesu možete podijeliti na više dijelova te ih bojiti u razne boje. Koristite jestive boje koje možete ukapati već u otopljenu želatinu ili umijesiti u gotovu smjesu. A kad ste dobili smjesu u boji, samo je pitanje mašte što ćete od njih napraviti, loptice, figurice, cvjetiće… Sigurno je da će se vašim kreacijama diviti baš svi, a djeca pogotovo. Donosimo vam i par ideja…

 

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

Trikovi za ispravno čuvanje hrane - kuhanje, skladištenje, odmrzavanje i podgrijavanje

Uz današnji ubrzani način života sve je teže naći vremena za svakodnevno kuhanje svježih obroka,…

5 dobrobiti lubenice za cijelu obitelj

Ništa tako savršeno ne osvježava za vrućeg ljetnog dana kao lagano ohlađena kriška lubenice. No…

Sladoled na štapiću od lubenice

Lubenica i metvica jamče osvježenje i usred najvećih ljetnih vrućina

Ljeto bez kuhanja

Kad ljeti uprži sunce, prirodno apetit slabi, a krepka jela zimskog karaktera gube svoju draž…