Sve je krenulo u bakinoj kuhinji Ljubitelj je dobre i ukusne hrane, no ipak najviše voli pripremati slastice, ponajviše torte, kolače i cupcakese. Kuhanje je zavolio još kao mali dječak, pomažući svojoj baki u kuhinji, ali i mami. Prvi recept koji je sam naučio i zna ga i danas napamet, recept je za obični čokoladni biskvit njegove bake. No u svemu onome što danas priprema, prste nemaju ni Markova baka ni mama, već Marko sve sam priprema i kuha i može se slobodno reći da je glavni kuhar u svojoj obitelji.

A vrlo je talentiran i za food styling, tako da mladi bloger sve sam aranžira i fotografira. Oduvijek je volio provoditi vrijeme u kuhinji, no ipak je najviše o kuhanju naučio putem interneta, učeći od raznih svjetskih food i gastro profesionalca.

Pet sati za rođendansku tortu

Talentirani gimnazijalac, osim što uspješno vodi svoj blog, poznat je i u zagrebačkim slastičarskim krugovima.

'Od malena bih pomagao članovima svoje obitelji u kuhinji. Baki i mami kolače, a tati ručak. Nije to bilo ništa posebno, samo bih promiješao kuhačom ono što se kuhalo, ali volio sam to. Sada sam ja taj koji je glavni u kuhinji.

Najviše volim raditi torte te sam uvijek presretan kada ispadnu baš onako kako sam ih i zamislio, a volim ih i jesti. Međutim, od slatkog najviše volim jesti neki jednostavan biskvit ili tijesto, primjerice cimet rolice ili banana bread. Mislim da nisam ni od koga u obitelji naslijedio svoje kulinarsko umijeće, ali moj tata je vrlo dobar u kuhinji i voli kuhati', otkriva nam simpatični Marko.

Dodaje da se u zadnje vrijeme stvarno trudi oko fotografija.

najmladi-bloger-u-hrvatskoj-tinejdzerski-kralj-slastica

'Moji su uvijek užasno nestrpljivi, jer kada nešto napravim, treba mi prilično dugo da to poslikam. Pokušavam objavljivati slike što češće, barem dvije fotografije tjedno. Još uvijek nemam dovoljno znanja da sam izmišljam vlastite recepte, ali zato u svaki recept dodam nešto svoje', kaže Marko koji je nedavno za svoj rođendan pripremio tortu koja je izvana izgledala poput američkih palačinki, a iznutra je bila čokoladna. Radio ju je pet sati. I prijateljima, koji ga jako podržavaju u ovome što radi, nerijetko za njihova slavlja priprema kolač ili tortu. Nakon gimnazije, Marko bi volio studirati izvan Hrvatske.

Ovo ljeto planira iskoristiti kako bi usavršio i slane recepte, no uvijek će se naravno naći i ponešto slatko. Ako vas zanimaju Markove kreacije i recepti, potražite ih na njegovom blogu.

Tekst: Danijela Petrov i Renata Debeljak za časopis Lisa

Foto: Profimedia