Djece koja nekontrolirano jedu slatkiše i sve vrste brzih šećera imaju u prosjeku 25% nižu razinu inteligencije u odnosu na one koji to čine umjereno, pokazalo je jedno britansko istraživanje. Dokazano je da se pri dugotrajnoj i obilnoj konzumaciji slatkih namirnica, kod ljudi u mozgu (točnije u sinapsama koje omogućavaju komunikaciju između moždanih stanica, a time i ostvarivanje misaonih procesa), pojavljuje tzv. cross-linking fenomen. S vremenom se stvara mrežasta tvar između više sinapsi, zbog čega se moždani impuls usporava, a sve to smanjuje inteligenciju, sposobnost pamćenja i učenja i dovodi do rane demencije.
Poremećaj metabolizma šećera proglašen je i kao jedan od uzročnika nastanka ili pogoršanja mnogih psihijatrijskih bolesti, od depresije do shizofrenije.
Šećeri u prehrani dovode do agresivnog ponašanja, fobija, psihotičnih kriza – dakle, depresija se ne liječi čokoladom! Poznato je i da šećer u prehrani troši naše vitaminske i mineralne zalihe i dovodi organizam u stanje avitaminoze – već jedna žličica šećera dovoljna je da iskoristi zalihe vitamin B u našem tijelu, a upravo su oni najpotrebniji za sve naše moždane aktivnosti.
Tekst: D.P.
Izvor:sretna.story.hr
Zašto beba još nema kosu: Ćelavost beba ne mora značiti problem, ali kada se zabrinuti?
Tihi refluks kod beba: Kako prepoznati simptome i pomoći djetetu?
Mogu li majke upropastiti svoje sinove? Slavni psiholog Carl Jung otkrio fatalnu pogrešku u odgoju dječaka
3 česte greške koje otežavaju život roditeljima i djeci, tvrdi psihologinja
Kourtney Kardashian popila je svoje majčino mlijeko jer se osjećala bolesno: Je li to sigurno?