Kuhinja kao srce doma

Svakodnevno okupljanje za stolom može biti puno više od zajedničkog obroka. To su dragocjeni trenuci tijekom kojih članovi obitelji postaju bliži i prisniji

Već nekoliko desetljeća promatramo kako koncept zajedništva obitelji gubi na vrijednosti uz mnoge ponuđene alternativne koncepte zajedničkog života. Žena se oslobodila društveno nametnute uloge domaćice, zaposlena je i manje se opterećuje čišćenjem i kuhanjem jer postoje razna “brza” rješenja. Partner obično radi dokasno, hrani se po menzama i restoranima, katkad jede i kod kuće, ali uglavnom je stalno u žurbi, opterećen svojim problemima. Zbog brojnih izvanškolskih aktivnosti, djeca su rijetko kod kuće, a kada napokon uđu u kuću, obično se smještaju pred kompjutore i uglavnom se bune kad im majka pripremi nešto toplo i zdravo za večeru. Obitelj se kod kuće okuplja tek navečer, a i tada se svaki član bavi svojim poslom. Komunikacija je svedena na najmanju moguću mjeru i najčešće je površna, pa su trenuci zajedništva doista rijetki. Pomišljate, pa gdje se obitelj može sastati i popričati, kad svatko ima svoje interese? Može li se uopće obnoviti atmosfera zajedništva u obitelji i kako? Prema poznatom autoru i danskom obiteljskom terapeutu Jasperu Juulu, i te kako može! I to za obiteljskim stolom i redovitim zajedničkim obrocima koje obitelj mora ponovno uvesti u dnevni raspored. U uvodnim riječima svoje knjige "Hura! Idemo jesti" Juul, među ostalim, govori: “Raspoloženje prvenstveno stvara ono što se događa u srcu doma – u kuhinji – i oko stola za kojim se jede, a svakodnevni zajednički obroci i djeci i odraslima pružaju idealnu priliku da pokažu kako se osjećaju. Glavne uloge imaju, naravno, ljudi koji su oko stola, ali smisao i značenje proizlaze iz hrane i uživanja. Ne samo iz hrane koja se nalazi na stolu nego i iz ljubavi i brige koja je uložena u njenu kupnju i pripremu.”

Doista, hrana i zajednički obroci poveznica su obitelji i jedino mjesto, odnosno prilika, za susret njezinih članova. Ali taj susret nije uvijek savršen.

“Katkad nam je doista ugodno kad smo zajedno, a katkad imamo osjećaj da je svatko mogao jesti i sam. Tako i treba biti. Što više od obroka činimo ‘projekt’ – bio to ‘projekt u svrhu zdravlja’ ili ‘projekt u svrhu ugode’ – to smo manje otvoreni prema tome da obiteljski život doživimo i prihvatimo onakvim kakav jest.” Prema Jasperu Juulu, opušten i tolerantan roditelj, koji ima razumijevanja za obitelj, na nju pozitivno utječe i shvaća da svatko ima i svoje loše dane, ima izgleda riješiti eventualne sukobe i izbjeći “problematične situacije” za stolom i uokolo njega. A u svakoj obitelji u tom smislu ima posla. Razmislite o tome i pokušajte u svojoj obitelji iz zajedničkih obroka izvući maksimum ugode i prilike za druženje i pozitivno raspoloženje! Dobar vam tek!

Tekst: roditelji.hr
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

Škola s humanim licem - posveta pedagogu i autoru Jesperu Juulu

Europski dom Zagreb, Europski pokret Hrvatska i Familylab…

Učitelji, iskrenom komunikacijom preduhitrite nesporazume s roditeljima svojih učenika

Prečesto čujemo kako roditelji za nešto prozivaju učitelje…

Test: Jeste li asertivni?

Prilikom ostvarenja ciljeva na asertivan način ne ugrožavamo…

Pročitajte i:

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

vegetarijanska sarma

VIDEO: Kako djeca sama kuhaju vegetarijansku sarmu za Božić?

Nema Božića bez sarme. A ova je zaista posebna. Ne samo da je vegetarijanska i…

smrzavanje gljiva

I ove namirnice mogu se zamrzavati...

Iako se trudimo što manje hrane ostavljati iza obroka ili pojesti sve ono čemu ističe…

istine o prehrani

15 zabluda o namirnicama i hrani

Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je najzdraviji izvor vitamina, krumpiri debljaju... i druge…