koliko traju jaja

Koliko dugo zaista traju jaja?

Jeste li znali da jaja prva dva tjedna nakon polaganja bez problema mogu biti i izvan hladnjaka? A znate li prepoznati svježa jaja i zašto su eko jaja bolja. Odgovori vas čekaju ovdje...

Jaja su odličan niskokaloričan izvor bjelančevina najviše biološke vrijednosti. Sadrže antioksidanse, točnije u žumancima se skriva triptofan i tirozin, a koji mogu smanjiti rizik srčanih bolesti pa čak i raka. Poznata prednost jaja je i vitamin B12, prijeko potreban za razgradnju masnoća i rad mišića. Taj vitamin smanjuje rizik da pod stare dane izgubimo mentalnu vitalnost jer ograničava smanjivanje i skupljanje mozga uzrokovano starenjem. Osim tog, jaja sadrže i vitamine B6, D i E te željezo, fosfor i cink. Puno vrijednog skriva se u jajima, ali samo ako su svježa.

Koliko traju jaja?

Jaja su svježa do 28 dana nakon polaganja. Nakon toga, najbolje ih je koristiti samo za pečenje ili kuhanje. Tvrdo kuhana jaja mogu se čuvati u hladnjaku oko dva tjedna, ako je ljuska netaknuta.

Kako čuvati jaja?

Prvih 18 dana jaja imaju prirodnu zaštitu od bakterija i za to se vrijeme mogu se čuvati izvan hladnjaka. Ako su vam za pripremu slastica kao što je tiramisu potrebna svježa jaja, kao i za pripremu prženih jaja, koristite samo svježa jaja (najviše 18 dana stara jaja).

Kako prepoznati svježa jaja?

Spustite cijelo jaje u čašu vode. Ako potone, jaje je potpuno svježe. Ako se lagano uspinje ili naginje prema gore, staro je oko dva tjedna. Ako se uzdigne na površinu, jaje je pokvareno i nemojte ga konzumirati.

koliko traju jaja

Jesu li eko jaja stvarno bolja?

Da, zato što se ekološke kokoši smiju držati samo u otvorenim prostorima u tzv. podnom uzgoju (ne u kavezima) gdje kokoši mogu polagati jaja u gnijezda, a na njihovom jelovniku isključivo su organske žitarice, mahunarke, uljarice… Pored toga, ekološke kokoši ne dobivaju nikakve dodatke hormona, antibiotika i sličnih aditiva kao što to iz preventivnih razloga dobivaju kokoši iz klasičnog uzgoja.

Tekst: M.B.
Foto: Profiemdia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

istine o prehrani

15 zabluda o namirnicama i hrani

Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je najzdraviji izvor vitamina, krumpiri debljaju... i druge…

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…

recept za prokulice s njokima

Isprobajte recept za mirisne pržene prokulice s njokima

Topli složenac od prokulica i njoka odlično je zimsko jelo. Zasitit će vas i opskrbiti…

Palačinke iz pećnice? Zašto ne? Brzo se spremaju i prepune su različitih okusa

Pečenje palačinki je uvijek zabavno - klinci skakuću oko vas dok ulijevate smjesu u tavicu…