kada je vrijeme da bacite kuhacu ili drvenu dasku

Kad je vrijeme da bacite kuhaču ili drvenu daksu za rezanje?

Ako ste i vi vidjeli dasku za rezanje koja je očito prastara jer je doslovno nestala u sredini - napravila se rupa - ili kuhaču koje pola nema, tada ćete možda uz čuđenje i sa smiješkom reći:“Hvala Bogu, drveno je.“ Ali postoje situacije kad biste drvenu dasku ili kuhaču zaista trebali baciti jer koristiti ih ipak je rizik za zdravlje

Većina majki i strastvenih tata kuhara u kuhinji imaju drvene kuhače, drvene daske za rezanje ili drvene grabilice. Njih su imale naše majke i bake i nekako nam se čini da je kuhanje s takvim pomagalima dio naše tradicije, ali prije svega zdravija varijanta.

Drvena pomagala svakako imaju svoje prednosti posebice ako su napravljena od bora ili hrasta ili u modernijoj varijanti od bambusa. Naime sve tri vrste drveta imaju antibakterijska svojstva što je posebice u kuhinji važno jer se na njima bakterije iz hrane neće tako lako razmnožiti. Također drvena pomagala imaju dugačak vijek trajanja i često su dulje u formi od drugih plastičnih ili silikonskih varijanti. Ipak postoji trenutak kad kuhaču ili dasku ipak treba baciti.

kada je vrijeme da bacite kuhacu ili drvenu dasku

Kuhača se može oštetiti u doticaju s visokim temperaturama. Također može nastradati ako se pere u perilici posuđa ili ostavlja u pećnici kako bi se zadržala toplina hrane. Drvo u kombinaciji s vodom i predugim ležanjem u vodi može tu vodu upiti, a tada se vlakna mogu trajno promijeniti što može uzrokovati napukline. U tim malenim napuklinama hrana se sigurno taloži što je idealna podloga za bakterije. Dakle, ako primijetite napukline, bacite kuhaču. Dodatan savjet: svakako drvene daske i kuhače perite spužvicom s deterdžentom i kasnije ih dobro posušite. Izbjegavajte pranje u perilici posuđa jer će ona smanjiti vijek trajanja drvenog pomagala.

Reparacija skupih kuhinjskih pomagala

Ako imate vrlo skupu dasku za rezanje koja je dio kuhinjskog namještaja, pokušajte napukline reparirati. Ako pukotina nije deblja od 2 mm, potražite ljepilo koje je sigurno za ljepljenje drva koje sudjeluje u pripremi hrane, unesite ga u napuklinu, a kad se drvo posuši, zaravnate neravnine nježnim brus papirom. Ako niste vični takvim poduhvatima, odnesite taj drveni dio profesionalcima. Oni vam mogu reći, može li se napuklina popraviti ili je dasku najbolje baciti.

Tekst: M.B.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

vegetarijanska sarma

VIDEO: Kako djeca sama kuhaju vegetarijansku sarmu za Božić?

Nema Božića bez sarme. A ova je zaista posebna. Ne samo da je vegetarijanska i…

smrzavanje gljiva

I ove namirnice mogu se zamrzavati...

Iako se trudimo što manje hrane ostavljati iza obroka ili pojesti sve ono čemu ističe…

istine o prehrani

15 zabluda o namirnicama i hrani

Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je najzdraviji izvor vitamina, krumpiri debljaju... i druge…

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…