Je li voće iz staklenke ili konzerve zdravo?

Kako zima polako odlazi, a topli dani nam još nisu donijeli svježe voće, možda ćemo u nedostatku određenog voća posegnuti za kompotima ili konzerviranim voćem. Može li se takvo voće mjeriti sa svježim i treba li ga uopće jesti?

Posegnuti za konzervom najlakše je kad trebamo brzo rješenje. No koliko je takvo voće zdravo? Nutricionistica Manuela Marin iz Berlina za t-online.de objašnjava:"Voće iz konzerve je alternativa svježem voću. No, ono ga ne može zamijeniti, svakako ne na duži vremenski period ili trajno. Zgodno je uzeti ga kad su određene vrste voća nedostupne, primjerice višnje ili breskve u sred zime. Kad poželimo takvo vansezonsko voće, tada je to prihvatljivo rješenje."

Pripazite na količine šećera

No, stručnjakinja ipak savjetuje da se pripazi na sadržaj šećera u takvom voću. Upravo u kompotima ima jako puno šećera pa je bolje uvijek potražiti ona pakiranja s manje šećera ili samo s prirodnim šećerom iz voća. Također, konzerviranje voća uvijek podrazumijeva gubitak vitamina i minerala. "Procesi konzerviranja su danas toliko poboljšani da su gubici nutritivnih vrijednosti bitno smanjeni, no oni se nikad neće moći potpuno izbjeći. To je cijena za to da određeno voće ipak možemo pojesti kad nije njegova sezona.", kaže Marin. Bobičasto voće se, međutim, često posprema zamrzavanjem što je još bolja metoda konzerviranja jer su tehnike zamrzavanja danas vrlo brze tako da se vitamini još bolje zadrže u takvom voću, a nemaju dodanog šećera. Njega je zgodno izmiksati u smoothie ili sok ili pak otopljeno pomiješati s jogurtom.

Treba li sok kompota ocijediti i voće isprati?

"U soku kompota su sadržani vitamini i minerali pa ako ispirete sok pod vodom isprat ćete još jedan dio vrijednih nutrijenata." Kako smatra nutricionistica Marin, sok uvijek možemo baciti ako ga ne želimo jesti ili piti. Ako ga želimo popiti, tada je bolje razrijediti ga s mineralnom ili običnom vodom.

Jedite sezonsko i regionalno voće

Bliže nam se topliji dani i s njima će za koji mjesec stići i obilje sezonskog bobičastog voća. Zato stručnjakinja savjetuje:"Jedite svo voće koje sada počinje dolaziti svježe. Ono ima sezonu relativno kratko pa je svakako dobro maksimalno iskoristiti bogatstvo okusa, mirisa i soka iz svježeg voća. Osim toga, kad nekog voća ima puno tada i cijene padaju. To je još jedna prednost. Moj savjet: Kupujte regionalno i sezonski, što je ujedno i najednostavnije".

Tekst: t-online.de
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: ,

Pročitajte i:

6 ključnih činjenica bez kojih zbrajanje kalorija nema smisla

Studije pokazuju da fitness trackeri ne zbrajaju uvijek točno kalorije, da teretane možda nisu najbolje…

10 osnovnih pravila kombiniranja hrane

Pravilna prehrana ne podrazumieva samo povremeno uvođenje nekih zdravih namirnica u jelovnik nego i "odricanje"…

Trikovi za ispravno čuvanje hrane - kuhanje, skladištenje, odmrzavanje i podgrijavanje

Uz današnji ubrzani način života sve je teže naći vremena za svakodnevno kuhanje svježih obroka,…

5 dobrobiti lubenice za cijelu obitelj

Ništa tako savršeno ne osvježava za vrućeg ljetnog dana kao lagano ohlađena kriška lubenice. No…