Ova vječna dvojba zbunjuje mnoge roditelje, jer nikome baš nije drago ako otkrije da djetetu nudi nešto što je mogao zamijeniti nečim boljim. Ako se zbroje i oduzmu svi argumenti za i protiv jednog i drugog, još uvijek ostaje činjenica da, zapravo, ni maslac ni margarin nisu proizvodi koji bi se često trebali naći u prehrani djeteta, a ni odraslih. No, maslac je prirodni proizvod, za razliku od industrijskog margarina, i već je stoljećima dio ljudske prehrane dok je margarin u uporabi posljednjih stotinjak godina.

No koliko je god maslac prirodniji i bolji izbor, on sadrži i zasićene masti životinjskoga podrijetla koje povećavaju razinu kolesterola i pridonose začepljenju krvnih žila te srčanom i moždanom udaru, pa ga treba jesti vrlo umjereno, baš kao i sve proizvode koji sadržavaju kolesterol.

Pripremite sami domaći maslac

Za izradu maslaca uzmite pola čašice kiselog vrhnja, stavite ga u shaker i tresite oko 10 minuta ili tucite mikserom. Grudice koje se počinju odvajati na vrhu su maslac. Oberite grudice, po želji ih posolite i začinite raznim začinskim biljem. Količina je dovoljna za 4 kriške kruha.

Pripremite sami domaći jogurt Od mlijeka se mogu vrlo lako pripremiti razni domaći proizvodi. Želite li napraviti domaći jogurt ili maslac, potrebno je samo malo truda, mlijeko i još pokoji dodatak.

Za izradu jogurta skuhajte 1 l mlijeka. U mlako mlijeko umiješajte 1 čašicu jogurta i 1 žlicu kiselog mlijeka. Ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati pa stavite u hladnjak.

Foto: Thinkstock