recepti za popečke

Ideje za popečke s povrćem, voćem i žitaricama

Brzo se spremaju i to u bezbroj ukusnih kombinacija

Ne moraju za prilog uvijek biti krumpiri ili tjestenina. Ovi hrskavi popečci su također odlični, a u sebi skrivaju mrkvu, tikvicu, krastavce, špinat, žitarice, mogu biti na slano ili slatko s voćem. Bezbroj je odličnih varijanti koje možete klincima dati kao prilog uz meso ili kao glavno jelo uz salate i umake ili pak kao slatku užinu. Isprobajte!

SASTOJCI I SAVJETI:

  • Ako upotrebljavate povrće kao što su tikvice ili mrkve potrebno ih je naribati na grublje.
  • Brokulu, grašak ili cvjetaču uvijek valja prethodno skuhati.
  • Kako se popečci ne bi raspali, smjesu uvijek povežite jajetom, brašnom, krušnim mrvicama, sirom ili zobenim pahuljicama.
  • Kao začin možete dodati pirjani luk, poriluk, papriku, peršin, korijander, kurkumu, čili, curry ili sir.
  • Ubacite li nasjeckano orašasto voće ili ih panirate u sezamu i lanu, popečci će biti hrskavi. Za mekane popečke, smjesu izmiksajte u pire.
  • Radite li popečke odi heljde, riže, quinoe ili prosa, žitarice bi prethodno trebalo skuhati u posoljenoj vodi. Kuhane žitarice se zatim miješaju s povrćem i začinima.
  • Smjesu od žitarica navlaženim dlanovima oblikujte u popečke te ih po želji još uvaljajte u krušne mrvice. Ako je smjesa premekana, povežite je sirom ili brašnom.

PRIPREMA

  • Pržite ih na ulju u tavici dok ne postanu hrskavi.
  • Želite li koristiti manje ulja ili pripremiti veće količine, tada ih pecite u pećnici oko 20 do 30 minuta na 175 stupnjeva. Tijekom pečenja popečke jednom okrenite.

Popečci od mrkve s vrhnjem

Sastojci za 4 osobe: 500 g mlade mrkvice, 2 režnja češnjaka, 8 grančica timijana, 4 mlada luka, 4 žlice brašna, 2 jaja, sol, papar, 3 dl kiselog vrhnja, 4 žlice jogurta, ¼ žličice curryja, 3-4 žlice maslinova ulja

  1. Mrkvu očistite i naribajte. Češnjak oljuštite i istisnite. Timijan operite, posušite i otrgajte listiće. Pomiješajte mrkve, češnjak, timijan, luk narezan na kolutove, brašno i jaja. Posolite i poparite.
  2. Pomiješajte vrhnje i jogurt, začinite solju i paprom te pospite curryjem.
  3. Zagrijte ulje u tavici. Velikom žlicom grabite smjesu i stavljajte u tavicu. Popečke malo pritisnite i pržite ih oko 6 minuta dok ne postanu hrskavi. Poslužite popečke s vrhnjem i po želji sa salatom od krastavaca. Sve ukrasite mladim lukom.

Popečci od quinoe i špinata

Sastojci za 6 komada: 250 g zamrznutog špinata, 1 jaje, 1 šalica quinoe, 1 žlica maslinova ulja, sol, 2 žličice krušnih mrvica, papar, 3 žlice ulja

  1. Otopite špinat. Quinou operite u vrućoj vodi i ocijedite. Kratko je popržite na zagrijanom ulju pa zalijte s 2 šalice lagano posoljene vode. Kuhajte 15 do 18 minuta.
  2. Špinat ocijedite i nasjeckajte na grublje. U smjesu umiješajte quinou, špinat, krušne mrvice i jaje. Smjesa treba biti polumekana. Začinite solju i paprom.
  3. Od smjese oblikujte 6 popečaka te ih pržite na ulju 4 do 6 minuta. Poslužite s umakom od rajčice.

recepti za popečke

Voćni popečci od krušaka i badema

Sastojci za 4 osobe: 2 jaja, 1 žumance, 200 ml mlijeka, sol, 3 žlice šećera, prstohvat mljevene vanilije, 50 g mljevenih badema, 200 g brašna, 2 male kruške, 2 žlice maslaca, cimet, šećer

  1. Mikserom za tijesto izmiksajte jaja, mlijeko, malo soli, 1 žlicu šećera, vaniliju, bademe i brašno dok ne dobijete glatko tijesto. Kruške narežite na četvrtine, odstranite koštice i ogulite koru. Narežite ih na male komadiće i dodajte u tijesto.
  2. U velikoj tavici otopite maslac. Žlicom oblikujte popečke. Za jedan popečak potrebno je zagrabiti 2 žlice tijesta, oblikovati ih i pržiti po 2 minute sa svake strane dok se ne zazlate.
  3. Gotove popečke pospite šećerom i cimetom i odmah poslužite. Uz njih poslužite sladoled od vanilije i šlag.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Pročitajte i:

povrće iz pećnice

Pripremite savršeno povrće iz pećnice koje će i klinci možda poželjeti pojesti

Nagovoriti djecu da jedu povrće težak je zadatak za mnoge roditelje. Možda ih uz ovaj…

maslac od kikirikija kao zdrav i nutritivno vrijedan

Danas za doručak umjesto običnog maslaca imamo...

... maslac od kikirikija, badema ili indijskog oraščića. Iznimno su zdravi, dugo drže sitost i…

brojanje kalorija

Zbrajanje kalorija nema smisla ako ne znate ovih 6 činjenica

Krafna od 300 kcal nije isto što i 300 kcal vrijedna količina pilećih bataka. No…

domaći čokoladni namaz

Jednostavan, prefin i zdraviji domaći čokoladni namaz

Ovisnik ste o čokoladnom namazu i trudite se istu ovisnost ne prenijeti i na potomstvo,…