Hranjivim međuobrocima do ravnoteže organizma

Program PETICA - igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora pokrenuo je kampanju #međuobrokza5 koja se provodila od 14. studenog do 9. prosinca 2016. U kampanju je uključeno 15 zagrebačkih osnovnih škola odnosno 1500 učenika i njihovih roditelja te šira zajednica. Cilj kampanje #međuobrokza5 je istaknuti važnost kontinuiranog unosa hrane u naše tijelo te osiguravanja svih potrebnih hranjivih tvari tijekom dana. Donosimo i prijedloge zdravih recepata koje možete isprobati sa svojom djecom

Pet obroka dnevno potrebni su kako bismo osigurali energiju za sve aktivnosti koje imamo tijekom dana. Zajutrak, ručak i večera su glavni obroci putem kojih osiguravamo 75%, a međuobroci, doručak i užina, dodatnih 25% ukupnog dnevnog unosa energije. Dnevna potreba za energijom iznosi oko 1850 kalorija u djevojčica i dječaka dobi od sedam do devet godina, a međuobrocima se pridonosi dnevnom energetskom unosu s oko 400-500 kalorija. Iako naoko malo, putem 400-500 kalorija, može se unijeti niz važnih nutrijenata poput vitamina, minerala, vlakana koji će pridonijeti homeostazi i dobrom funkcioniranju našeg organizma. Kako bismo zadovoljili energetske potrebe tijekom dana trebali bismo unositi veći broj manjih obroka tijekom cijeloga dana.

Redovitost unosa hrane povezana je i sa sklonošću djece zdravijim prehrambenim navikama. Istraživanje temeljeno na podacima studije Health Behaviour in School-aged Children ukazuje na to da djeca koja su sklona preskakanju doručka i užine, konzumiraju manje količine voća i povrća nego što je preporučeno-pet porcija dnevno. Poznato je da adekvatan unos voća i povrća pridonosi smanjenju rizika od srčano-žilnih oboljenja, dijabetesa tipa 2 te malignih oboljenja. Znanstvena istraživanja nam, također, pokazuju kako preskakanjem jednog od međuobroka, poput doručka, povećavamo rizik od prejedanja, a samim time i nakupljanja kilograma koji mogu dovesti do prekomjerne tjelesne mase i pretilosti.

Oprezno s odabirom namirnica

Odabirom međuobroka bogatih trans masnim kiselinama, jednostavnim šećerima i solju poput keksa, kolača i drugih industrijski proizvedenih slastica i grickalica, uzrokovat ćemo nagli porast glukoze u krvi, a time i nagli gubitak koncentracije kada se razina glukoze u krvi nenadano snizi. Hrana bogata masnoćama može ujedno uzrokovati i osjećaj pospanosti nakon unosa ili težine te ponovno utjecati na razinu aktivnosti i produktivnosti u školi ili na poslu. Odabirom zdravijih međuobroka poput orašastih plodova, štapića od povrća, voćne salate, ukusnih smoothija, probiotičkog jogurta s integralnim krekerima ili sendviča s povrćem, sirom i maslinovim uljem pružamo tijelu široku paletu makro i mikronutrijenata. Oni će nam tijekom dana davati energiju, ali i druge hranjive tvari ključne za naše zdravlje. Samim time pridonosimo normalnom rastu i razvoju djece, povoljno utječemo na rad mozga, probavnog i imunološkog sustava te boljem općem zdravstvenom statusu.

Iz svih navedenih razloga, PETICA-igrom do zdravlja je u sklopu kampanje #međuobrokza5 pripremila dodatne savjete te prijedloge užina u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama koje su dostavljene školama sudionicama u programu. Prijedlozi jela bit će uvršteni u školske jelovnike. Ovom aktivnošću PETICA-igrom do zdravlja htjela je dodatno naglasiti važnu ulogu kuhara u školskim kuhinjama te zajedničkim snagama pridonijeti nutritivno kvalitetnijim međuobrocima učenika. Povrh toga, tijekom kampanje #međuobrokza5 stručni tim PETICE je aktivno uključio sve sudionike programa, ali i ostale zainteresirane, putem društvenih mreža. Mnogi su se okušali u pripremi međuobroka, koje su fotografirali i objavili na Facebook stranici PETICA-igrom do zdravlja, a najbolji su darovani paketima partnera Biovege i Decathlona!

1-kutija-za-zdravi-medjuobrok-1

2-caroban-svijet-hrane-2

4-zasto-je-hrana-hranjiva-2

Tekst: Sara Cobal, mag.nutr., voditeljica projekta i tim
Foto: Profimedia

Pročitajte i:

Djeca mogu jesti zdravo! Za početak - zdrave palačinke

“Zeleni život vege mama”, naziv je najnovije zdrave kuharice i edukativne knjige koju potpisuju Ivana…

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

vegetarijanska sarma

VIDEO: Kako djeca sama kuhaju vegetarijansku sarmu za Božić?

Nema Božića bez sarme. A ova je zaista posebna. Ne samo da je vegetarijanska i…

smrzavanje gljiva

I ove namirnice mogu se zamrzavati...

Iako se trudimo što manje hrane ostavljati iza obroka ili pojesti sve ono čemu ističe…