Mliječni sladoledi mogu sadržavati i do 15 grama masti (na pola šalice), dok “voćni” sladoledi sadrže manje masti, ali nadoknađuju taj manjak većim udjelom šećera. Iako kalorijska vrijednost sladoleda može varirati od 100 kcal do čak 250 i više, a jednako tako može varirati i sadržaj vrijednih nutrijenata poput kalcija, važno je čitati deklaraciju kako bismo bili sigurni da smo odabrali sladoled koji nije samo kalorijska bomba.

U posljednje je vrijeme i kod nas sve popularniji tzv. frozen yogurt. Kao što mu samo ime kaže, to je smrznuti jogurt, koji ćemo lako pripremiti i sami kod kuće. Ako odaberemo obični jogurt kao bazu deserta i oplemenimo ga svježim voćem, dobit ćemo odličnu zamjenu za sladoled. Kupovne voćne jogurte trebalo bi izbjegavati jer sadrže puno šećera i to najčešće u obliku glukozno-fruktoznih sirupa i slično.

domaci sladoled na stapicu

Još je jedna odlična zamisao i voćni sladoled na štapiću. Iscijeđeni voćni sok zamrznemo u plastičnoj čašici i imamo praktičnu poslasticu za svojeg mališana koji ima istu nutritivnu i kalorijsku vrijednost kao svježe iscijeđeni sok.

Domaći frozen yogurt od jagode

Ova odlična poslastica oduševit će vaše klince, a ako se zasitite jagoda, možete uvijek upotrijebiti drugo voće ili razne kombinacije, izbor je neograničen. Ako se odlučite za grčki jogurt kao bazu, dobit ćete smrznuti jogurt fine kremaste teksture, no i s većim sadržajem masti.

Sastojci:

  • 2 šalice običnog jogurta
  • 2 šalice svježih jagoda

Priprema:

Štapnim mikserom jagode usitnite dok ne dobijete pire, a zatim umiješajte jogurt. Rasporedite u kalupe ili najobičnije plastične čašice. Odložite u zamrzivač na šest sati. Prije vađenje iz kalupa ili plastične čašice, umočite u toplu vodu. Ovako pripremljene smrznute jogurte možete pripraviti i do tri tjedna unaprijed, kako biste ih uvijek imali pri ruci.

Tekst: Jana Jadrejčić, mag. nutricionizma i Marina Jakšić, mag. nutricionizma, www.perfectlifefood.com

Foto: Thinkstock