Čokoladna pločica s marelicama Za cca 12 komada:

300 g zobenih pahuljica

50 g kokosovog brašna

50 g pirovog brašna

1 šaka suhih marelica

4 žlice komadića čokolade

70 g smeđeg šećera

150 g maslaca

160 g meda

50 g tamne čokolade

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Pripremite lim prekriven papirom za pečenje.

U zdjelu stavite zobene pahuljice, kokosovo brašno, pirovo brašno, na sitno nasjeckane marelice, komadiće čokolade i šećer. Maslac otopite u lončiću. Med i maslac dodajte u zdjelu sa suhim sastojcima. Ako je smjesa suha dodajte još malo meda.

Smjesu u tankom sloju nanesite na papir za pečenje pa je pecite u pećnici oko 40 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Narežite na pločice.

Tamnu čokoladu otopite na parnoj kupelji. Umočite dno pločica u čokoladu pa sve posušite.

domace-energetske-plocice-idealno-kad-klincima-zatreba-nesto-slatko
granola bar with chocolate on white wooden background, Image: 251255261, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Energetske pločice s voćem i orašastim plodovima

Za cca. 14 komada:

125 g badema

125 g cashew oraščića

50 g brusnica

130 g suhih šljiva

175 g namaza od badema (Mandelmus)

200 g maslaca

150 g slatke kreme od kokosa

140 g meda

malo soli

200 g zobenih pahuljica

Postupak:

Bademe i cashew oraščiće narežite u grubo. Popržite ih u tavici bez dodavanja ulja. Izvadite ih i ohladite. Brusnice i šljive narežite na komadiće. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

Namaz od badema, maslac, kokosovu kremu, sirup i malo soli zagrijte u jednoj posudi. Umiješajte orašasto voće i zobene pahuljice. Smjesu nanesite u tankom sloju na lim obložen papirom za pečenje. Pecite u vrućoj pećnici 25 minuta. Izvadite, ohladite. Ohlađeno narežite na pločice.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia