kako se radi domaće mlijeko od badema

Domaće bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko nije rezervirano samo za vegetarijance i vegane. Zašto u domaćem bademovom mlijeku ne bi uživali i ostali koji možda imaju problem s kravljim mlijekom ili koji samo žele obogatiti svoj jelovnik. Svojom slatkastom aromom odlično će nadopuniti doručak sa žitaricama ili se uklopiti u recepte za kolače

Bademovo mlijeko je punog orašastog okusa, potpuno biljno i s ekstra porcijom balastnih tvari. Izvrsna je zamjena za kravlje mlijeko. Ovako ga izradite sami kod kuće.

Za izradu 1 l mlijeka potrebno vam je:

  • 200 g badema (neoljuštenog)
  • voda
  • malo soli
  • 1-2 žličice meda (ili sirup od agave)
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

Ovako se izrađuje:

  1. Bademe temeljito operite u mlakoj vodi. Prelijte ih jednom litrom vode i namačite najmanje 12, a maksimalno 18 sati.
  2. Ocijedite vodu. Stavite bademe u mikser, dodajte 1 l svježe vode, sol, med i vaniliju i miksajte na najvećoj brzini.
  3. Tekućinu procijedite kroz gazu, a bademe dobro istisnite. Mlijeko ohladite, držite u hladnjaku i potrošite unutar 2 do 4 dana.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

recept za kvinoju s mrkvicom i mljevenim mesom

Sočna kvinoja s mrkvicom, jabukom i mljevenim mesom

Mljeveno meso i kvinoja prepuni su vitamina B skupine. Oni ispunjavaju važne uloge u funkcioniranju…

recept za banane u čokoladi

Kad već mora biti slatko – banana u čokoladi s maslacem od kikirikija

Još se nije rodio, onaj koji bi želju za slatkišima kod djece utažio. Ako vas…

recept za vrući smoothie

3 recepta za odličan, vrući smoothie

Zaboravite na vruću čokoladu ili čaj – nova moda su vrući smoothieji koji ne samo…

bolognese od leće

Zabavni bolognese od leće s tjesteninom

Pripremite leću, mahunarku prepunu oskusa, na bolognese način kao umak i uživajte u obroku bez…