Dinja – prava ljetna poslastica

Zahvaljujući niskoj energetskoj vrijednosti i velikom udjelu vode, ovo voće je vrlo popularno tijekom ljetnih mjeseci, a možete je pripremiti čak i kao hladnu juhu

Dinja je dostupna cijele godine, a u nas dozrijeva od lipnja do kolovoza, kada je najviše dostupna na tržnicama.

Svježa dinja poslužuje se vrlo jednostavno. Prije rezanja dobro ju je oprati pod mlazom tople vode kako prljavština s kore ne bi ušla u sočan dio ploda.

Dinju razrežite napola, izvadite sjemenke, a zatim je po želji narežite na kriške, kvadrate, kockice ili posebnim nožićem na kuglice. Možete joj pojačati aromu s malo soka od limuna ili limete. Po ukusu možete dodati malo cimeta u prahu, narezane svježe metvice ili kajenskog papra.

Svježu dinju možete dodati u sve vrste voćnih salata ili je poslužiti uz sladoled.
Ako ste mislili da se ovo povrće poslužuje samo kao desert, varate se.

Najpoznatije hladno predjelo u nas je dinja kombinirana s pršutom, a izvrsno se slaže sa salatom od piletine ili morskim plodovima.

Ljeto je izvrsno vrijeme za pripremu hladne juhe od dinje. Uz dodatak soka od naranče ili limuna, cimeta u prahu i metvice pravo je ljetno osvježenje. Evo jedne od mogućih receptura:

Hladna juha od dinje s ribizom, bananom i sokom od limete

  • 400 g svježih ribiza
  • 300 g čistog mesa dinje
  • 1 banana
  • sok od 3 limete
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • piškote

Priprema

  1. Operite i očistite ribize. Dinji odstranite koštice i narežite je na kockice. Ogulite bananu. Iscijedite sok od limete.
  2. Dio dinje i ribize stavite na stranu, dinju narežite na sasvim sitne kockice. Ostatak voća usitnite u blenderu zajedno s bananom.
  3. Voće zasladite šećerom, dodajte sok od limete i sve još jednom dobro promiješajte.
  4. Prije posluživanja ostavite juhu najmanje sat vremena u hladnjaku. Potom dodajte kockice leda, narezanu dinju i ribize, ukrasite juhu po želji, te je ponudite uz piškote.

Tekst: Livia Čveljo
Izvor: kuhaj.story.hr
Foto:
Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

Zašto djeca moraju piti baš vodu i koja je količina optimalna?

Prosječno američko dijete 30 posto kalorija unosi putem gaziranih pića. Nemojte se ugledati na taj…

Pizza lubenica za male gurmane

Za ovu pizzu ne trebate ni kuhinju ni pećnicu ni štednjak! Trebate lubenicu i još…

Šareni putni jelovnik

Polako se približava ljeto, a s njim i vrijeme godišnjih odmora te odlasci na ljetovanje.…

Nutricionističke radionice za roditelje vrtićke djece

Ispitaivanja roditelja pokazuju da s djetetovim rastom prehrambene navike djece postaju sve lošije. Roditelji tijekom…