Voće

Osnovno pravilo br. 1: jabuke uvijek posebno pospremajte jer one gnjile će uništiti ostalo voće.

Osnovno pravilo br. 2: voće i povrće ne perite prije pospremanja u hladnjak. Iznimka od ovog pravila vrijedi za bobičasto voće koje će dulje trajati ako se kratko potopi u vodu s malo octa (u omjeru 3/1). Voće zatim operite i dobro posušite prije no što ga ponovno pospremite u hladnjak.

Limun

Ostavite li limun na sobnoj temperaturi, izdržat će otprilike jedan tjedan. Ako ga se pospremi u vrećicu, dobro zatvori i pospremi u hladnjak, izdržat će i mjesec dana.

Krumpir

Krumpir voli hladno, suho i tamno mjesto. Usprkos tome, nerijetko i na takvom mjestu proklija nakon nekog vremena. Taj problem možda će vam pomoći riješiti upravo jedna jabuka u košari s krumpirima. Ona može usporiti klijanje, no povremeno ipak provjerite je li s jabukom sve u redu. Ako je počela propadati, zamijenite je zdravom.

Kruh

Najbolje se drži u kutiji za kruh. Nemate li kutiju, trebali biste ga izvaditi iz papirnate vrećice, pospremiti u plastičnu vrećicu s perforiranim rupicama koje će kruhu ipak dati malo zraka. Kruh ne bi trebalo pospremati u hladnjak jer će se tako brže osušiti.

Zelena salata

Jamie Oliver to radi ovako: otrgajte listove salate, ali ih nemojte rezati na manje komade. Zatim ih potopite 10 minuta u vodi i ocijedite.

Ladicu za voće i povrće u hladnjaku prekrijte čistom kuhinjskom krpom, listove salate polegnite na krpu pa sve prekrijte drugom krpom.

deset-genijalnih-trikova-za-dulje-cuvanje-svjezine-namirnica
, Image: 311031740, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Trajno mlijeko

Ovo mlijeko propada bez kiseljenja. Ne možete niti osjetiti da mlijeko više nije dobro, a ono je pokvareno! Zato otvoreno pakiranje držite u hladnjaku (ne u polici na vratima jer je tamo temperatura viša!) i potrošite ga najbolje u 4 dana.

Sir

On mora biti u hladnjaku. Vakumirani komadi mogu stajati unutar hladnjaka do datuma koji je označen na pakiranju. Otvoreni komadi i već rezani sirevi mogu se zamotati u kuhinjsku krpu poprskanu octom.

Mrkva

Zeleno lišće mrkve odnosi mrkvama tekućinu i mrkva će s lišćem brže propasti.

Ako ste kupili mrkvu s lišćem, odstranite ga prije pospremanja u hladnjak. Mrkva će osim toga najbolje izdržati ako se omota u mokru kuhinjsku krpu i drži u ladici za povrće i voće.

Avokado

U trgovini trebate odabrati samo tvrd plod i kod kuće ga zamotati u papirnatu vrećicu ili novinski papir te ostaviti izvan hladnjaka da tako dozri.

Prepolovljeni avokado brzo pocrni. Kako biste to spriječili, ne odstranjujte košticu, a prerezanu površinu premažite maslinovim uljem ili limunovim sokom. Zreli prerezani plod može zatim u hladnjak.

deset-genijalnih-trikova-za-dulje-cuvanje-svjezine-namirnica
, Image: 310669753, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Začinsko bilje

Mala plastična vrećica može učiniti čuda. Listiće stavite u vrećicu i pospremite u hladnjak. Tako spremljeni listići začina mogu trajati danima i biti svježi kao da su svježe ubrani.

Začinsko bilje u vezici stavite u čašu s vodom poput cvijeća. Ako ga ne iskoristite i vidite da bi moglo početi venuti, otrgajte listiće i pospremite ih kako je opisano gore.

Tekst: Ivona Šatrak

Izvor:www.kuhaj.hr

Foto: Profimedia