6 savjeta kako se bolje organizirati kao roditelj. Vjerujte, može biti lakše!

Umjesto da trošite vrijeme na gubljenje živaca zbog osjećaja da ne možete držati sve konce u rukama, radije se bolje organizirajte i to vrijeme brige i nerviranja provedite u igri sa svojom djecom

Jeste li i vi upali u ovu zamku? Nemate vremena održavati kućanstvo onako kako biste željeli i imate dojam da je stalno neuredno, vječno usisavate i metete mrvice, stalno nešto kuhate pa nakon toga opet čišćenje kuhinje, sumanuto hodate po kući jer ne znate gdje ste ostavili mobitel, ključeve, punjač, torbu… preskačete igračke i obavezno nagazite na neku malu kockicu, a to boli, započeli ste pet poslova i nijedan niste završili jer su vas djeca u međuvremenu pet puta prekinula…. Ima toga još, ali ako ste se prepoznali bar u nekom dijelu, moguće je da vam nedostaje malo organizacije. Donosimo vam malo pomoći i savjeta. Možda vam malo olakšamo:

1.Outsorsanje je opet in

Iako je taj pojam prije nekoliko godina bio predmet podsmijeha, ne treba ga olako odbaciti. Ako vam odgovara da vam do kućnog praga dovezu namirnice, iskoristite to. Ako konačno odlučite imati vanjsku pomoć za čišćenje, dapače, prigrlite je. Oslobodite se obaveza maksimalno što možete i shvatite da ne morate sve odraditi baš vi. Nećete zbog toga biti manje vrijedna mama ili nesposoban tata. To vrijeme s krpom u ruci ili jedan sat u trgovini radije provedite vani sa svojom djecom. Bit ćete sretniji, a kuća čista i hladnjak pun.

2.Neka vam i djeca pomognu

Djeca su vrlo rano spremna sudjelovati u svemu što rade i odrasli pa im u skladu s time treba dati i određene zadatke koje mogu obavljati - nositi tanjurić za stol, krpom obrisati proliveno, pospremati igračke. Takvi zadaci će djeci biti zanimljivi jer će biti dio svakodnevnog života obitelji. Ali kroz njih djeca će učiti i brinuti o sebi i kući što će im dobro doći jednom kad odrastu. To ne znači da trebaju rintati. Više je cilj da uče brinuti se o sebi i imaju svijest da se to mora obaviti.

3.Igračke na policama

Police ne samo da omogućuju organizaciju igračaka, već pomažu i odabiru onih koje su zaista interesantne djeci te uklanjanju onih koje su suvišne. Polica koju imate neka vam bude mjera za broj igračaka i složena kao izlog da se lijepo vidi što je u njemu. Nemojte ih pretrpavati. Igračke koje dijete jako voli neka mu budu lako dostupne, a s kojima se manje igra, na višim mjestima.

4.Priprema obroka dan prije

Dok kuhate jedan obrok iskoristite vrijeme da odmah skuhate i za sutra. Bilo da kuhate više bolonjez umaka da bude dovoljno za dva dana ili da istovremeno uz večeru spremate i dio ručka za sutra. Sutradan ujutro nećete morati misliti na kuhanje, a i uštedjet ćete si još jedno čišćenje kuhinje.

5.Gdje je što?

Organizirajte mjesta gdje će neke stvari uvijek stajati. Ključevi u zdjelici i torbe na polici u hodniku, punjači za mobitel i mobiteli na komodi u dnevnom boravku. Kad su djeca u pitanju, stvari lakše mogu nestati, tako da je najbolje prije no što vaša dvogodišnjakinja izgubi živce jer ne zna gdje joj je torbica koju mora prebaciti preko sebe kad se izlazi, da se ona uvijek nalazi na nekoj kukici u hodniku kako bi je princeza samo dohvatila u prolazu.

6.Što ste započeli, to završite

Prljava odjeća ide u košaru za prljavu robu, a ne na pod. Oprana i složena roba ide u ormar ne na stolce. Neka svaka stvar ima svoje mjesto na koje ga obavezno vratite nakon što završite s njom. Ovaj dio zahtijeva samodisciplinu, ali brzo ćete vidjeti dobrobit ovakve prakse, a i tim primjerom ćete biti uzor i svojoj djeci da završe ono što su započela.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi:

Pročitajte i:

istine o prehrani

15 zabluda o namirnicama i hrani

Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je najzdraviji izvor vitamina, krumpiri debljaju... i druge…

recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Zanimljiv recept za složenac od krumpira i kiselog kupusa

Kiseli kupus iznimno je zdrava namirnica i sada je njezino vrijeme. Ovaj složenac je prilika…

recept za prokulice s njokima

Isprobajte recept za mirisne pržene prokulice s njokima

Topli složenac od prokulica i njoka odlično je zimsko jelo. Zasitit će vas i opskrbiti…

Palačinke iz pećnice? Zašto ne? Brzo se spremaju i prepune su različitih okusa

Pečenje palačinki je uvijek zabavno - klinci skakuću oko vas dok ulijevate smjesu u tavicu…