5 namirnica koje su zdravije kad se skuhaju

Vrijeme je idealno za roštiljanje i rođendane na otvorenom kad pripremamo svježe povrće za grickanje ili za roštiljanje. Prutićima od povrća s ukusnim umacima nitko neće moći odoljeti, no ako neko od povrća bacite malo na roštilj bit će još zdravije i ukusnije. Kojih 5 povrtnih namirnica je zdravije kad se prije jela bar kratko termički obrade?

Rajčice
Rajčice imaju posebno jake stanične opne i zbog njih je tijelu jako teško razgraditi ih i iz stanica izvući antioksidant likopen. Kad se rajčica kuha, stanične opne se raspadnu i likopen je slobodan za apsorpciju.

Bundeva
U bundevi ima mnogo beta-karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Taj antioksidant se lakše usvaja u tijelo ako je bundeva kuhana. Ako želite maskimalno iskoristiti bundevu i jesti ukusno napravite od nje gustu juhu ili curry umak. Važno je svakako da u jelo dodate maslac ili ulje jer se ovaj vitamin mora otopiti u masnoći kako bi ga tijelo usvojilo. Super ideja za popečke od bundeve…

Šparoge
Ove duguljaste biljke sadrže puno vitamina A, C i E kao i folnu kiselinu. Kao i rajčica i šparoga ima čvrste stanične opne pa su vitamini iz nje najdostupniji kad se šparoge barem kratko propirjaju. Zanimljive recepte sa šparogama pronađite OVDJE.

Špinat
Špinat je jako zdrav i, mada se na taj način još uvijek ne jede često, ukusan je i kao salata. No, ako želite iskoristiti željezo i vitamin B koji se nalaze u njemu, najbolje je kratko ga prokuhati ili obariti. Mudro je to napraviti i kod pripreme smoothiea. Smije li se špinat zagrijavati pročitajte OVDJE.

Mrkve
Kao i bundeva, mrkve su poznate po beta-karotenu kojem se pripisuju blagotvorna djelovanja na zdravlje očiju i kože. Stoga je zaista korisno ovu namirnicu prethodno termički obraditi kako bi tijelo moglo iskoristiti beta-karoten. Naravno da nije loše pojesti i svježu mrkvicu, posebice ako je naribamo na salatu i začinim uljem, no dobro je povremeno pojesti i kuhanu mrkvu.

Tekst: I.Š.
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Krem-juha od mrkve i đumbira

Juha žive boje i orijentalnog okusa grije aromatičnim…

Top 4 namirnice u travnju

Najboljeg je okusa i kvalitete mlado povrće ubrano…

Popečci od bundeve

Sastojci: 400 g krumpira 400 g bundeve (npr.…

Pročitajte i:

kada je vrijeme da bacite kuhacu ili drvenu dasku

Kad je vrijeme da bacite kuhaču ili drvenu daksu za rezanje?

Ako ste i vi vidjeli dasku za rezanje koja je očito prastara jer je doslovno…

koliko traju jaja

Koliko dugo zaista traju jaja?

Jeste li znali da jaja prva dva tjedna nakon polaganja bez problema mogu biti i…

ruža na kokosovom mlijeku

Klasik na moderan način - Pripremite rižu na kokosovom mlijeku

Odmah nam dođe toplo oko srca kad pomislimo na zdjelicu toplog obroka pripremljenog od riže…

recept za pilece okruglice s mrkvom i celerom

Danas za večeru imamo pileće mesne okruglice s celerom i mrkvicom

Nakon što ste pokupili klince iz vrtića, malo se prošetali i poigrali, vrijeme je da…