31 namirnica koju redovito jedete, a sadrži – piljevinu

Ako koristite naribani sir – jedete piljevinu! Užas! Barem su tako izvjestili brojni mediji. Cijela priča je potaknula FDA na istragu koja je otkrila da određene marke parmezana sadrže do 8,8 posto celuloze – drveta – čak i kada se reklamiraju kao 100 postotni sir. Upravo tako: drvo se nalazi u vašem siru. Skandalozno, zar ne?

Pa, i ne baš. Ne samo da je celuloza bezopasan, odobren od FDA, prehrambeni aditiv od 1973. godine, nego je i sastojak biljne hrane koju svakodnevno jedemo.

"To je kamen temeljac u zidnim stanicama biljaka", kaže dr. Sharon Palmer, autorica knjige The Plant Powered Diet. "Dolazi iz raznih izvora, a drvo je samo jedan od njih."

Potpuno je sigurna za zdravlje: "Ne znam za niti jedno istraživanje koje je otkrilo moguće opasnosti zbog celuloze u hrani", kaže Palmer.

Bez obzira na to otkud dolazi, tijelo reagira na celulozu na jednak način: ne probavljajući ju. Celuloza je vlakno, pa ga po definiciji tijelo ne može razgraditi, objašnjava Palmer.

Umjesto toga odmah ga izbaci. Zbog ovoga čak može biti dobar za zdravlje: mnoge unaprijed pripremljene namirnice poput žitnih pločica i žitnih pahuljica koriste celulozu kako bi povećali udio vlakana, a to vam pruža dugotrajan osjećaj sitosti i sprečava napadaje gladi.

Trebate li stoga biti ljuti što su gotovo 10 posto "100 postotnog" parmezana biljna vlakna? Naravno! Ali trebate li smatrati celulozu nezdravim aditivom? Definitivno ne.

Osim toga, bilo bi gotovo nemoguće u potpunosti je izbjeći. Posegnuli smo u bazu podataka u kojoj se nalazi više od 80.000 namirnica - i otkrili tisuće namirnica koje sadrže celulozu. Donosimo vam primjere gdje se sve pojavljuje.

Nastavak teksta pročitajte na www.menshealth.hr

Tekst:
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Nova knjiga o značenju simptoma bolesti i šansa koju pružaju

Ruediger Dahlke vjeruje da suština liječenja nije u…

Kako se tumače poruke dječjih tegoba i bolesti

Iako se čini da djeca imaju premalo razvijen…

Hodajte i očuvajte zdravlje!

U povodu Svjetskog dana hodanja sutra 1. 10.…

Pročitajte i:

recept za losos u zaciskom bilju pecen u masnom papiru

3 recepta za sočnu i mekanu ribu, meso i povrće umotane u paketiće od papira

Prilikom pečenja u smotuljku iliti škartocu sve meso, riba i povrće ostaju osobito sočni i…

recept za pecene banane

A za desert imamo pečene banane!

Sigurno ste već probali pečene banane u kinsekom restoranu. No, ne morate ići u restoran.…

Kako najbolje iskoristiti željezo iz hrane?

Nedostatak željeza u krvi čest je problem modernog čovjeka. Čak i kad ga unosimo hranom,…

recepti za sladoled na stapicu

Ponudite djeci lagan, zdrav i neodoljiv vodeni sladoled na štapiću

Naglo smo uletjeli u ljeto i sada na snagu stupa pravilo da se svaki dan…