Kad ljeti uprži sunce, prirodno apetit slabi, a krepka jela zimskog karaktera gube svoju draž

Ako tome dodamo činjenicu da se uz temperature više od 30 °C nikome previše ne boravi uz štednjak, svježe namirnice i lagana jela koja se trebaju malo ili nimalo kuhati, pravi su izbor. A ako se zaželimo tople hrane, tu su uvijek neizostavna ljetna jela s roštilja koja umjesto temperature u kuhinji podižu dobru atmosferu među članovima obitelji i prijateljima.

Tajna brzih ljetnih obroka

Tajna je brzih ljetnih obroka u velikom izboru svježih namirnica koje se s prethodno kuhanim ili pečenim namirnicama (npr. iz trgovine) ili konzerviranim proizvodima i svježim začinskim biljem mogu lako pretvoriti u brzo gotov ručak ili večeru.

Ljetna prehrana, dakle, obvezatno uključuje sve sezonsko voće i povrće koje u kombinaciji s malomasnim mliječnim proizvodima, jogurtima te manje masnim sirevima daje lagan i osvježavajući obrok bogat bjelančevinama. Za brzo gotov obrok bez kuhanja prikladne su i već kuhane mahunarke i riba (iz konzerve ili s roštilja), također kao izvor bjelančevina. Takva su jela nutritivno vrijedna i dovoljno zasitna za ljetne mjesece.

Pripazite na kvarljivost namirnica ljeti

  • Da bi uživanje u hrani bilo potpuno, važno je pripaziti na onu koja je osjetljiva na visoke temperature. Stoga upotrebljavajte samo svježe i kvalitetne namirnice provjerenih proizvođača, a kod proizvoda izbjegavajte one kojima je rok trajanja pri kraju, a koji su izrazito skloni kvarenju (proizvodi od mlijeka, mesa, jaja i riba).
  • Osobito ljeti, izbjegavajte jela pripremljena od sirovih jaja. Maloj djeci izbjegavajte davati jela od sirova mesa i ribe.
  • Ako je hrana promijenila miris i izgled, nemojte je nikako upotrebljavati. Ako nešto od obroka ostane, ostatke hrane što prije rashladite i spremite u hladnjak, a ako stoji na sobnoj temperaturi, pripremljeno jelo potrošite za 2 do 3 sata.

Ovdje navodimo, naravno, samo neke primjere jela bez kuhanja, a vaša mašta i sugestije obitelji bit će najbolji vodič za nove ljetne delicije daleko od štednjaka. Donosimo vam ideje za:

Tekst: Andreja Strelec Dučak, nutricionistica, za časopis Moje dijete Foto: Profimedia