Ljeto bez kuhanja

Kad ljeti uprži sunce, prirodno apetit slabi, a krepka jela zimskog karaktera gube svoju draž

Ako tome dodamo činjenicu da se uz temperature više od 30 °C nikome previše ne boravi uz štednjak, svježe namirnice i lagana jela koja se trebaju malo ili nimalo kuhati, pravi su izbor. A ako se zaželimo tople hrane, tu su uvijek neizostavna ljetna jela s roštilja koja umjesto temperature u kuhinji podižu dobru atmosferu među članovima obitelji i prijateljima.

 

Tajna brzih ljetnih obroka

Tajna je brzih ljetnih obroka u velikom izboru svježih namirnica koje se s prethodno kuhanim ili pečenim namirnicama (npr. iz trgovine) ili konzerviranim proizvodima i svježim začinskim biljem mogu lako pretvoriti u brzo gotov ručak ili večeru.

Ljetna prehrana, dakle, obvezatno uključuje sve sezonsko voće i povrće koje u kombinaciji s malomasnim mliječnim proizvodima, jogurtima te manje masnim sirevima daje lagan i osvježavajući obrok bogat bjelančevinama. Za brzo gotov obrok bez kuhanja prikladne su i već kuhane mahunarke i riba (iz konzerve ili s roštilja), također kao izvor bjelančevina. Takva su jela nutritivno vrijedna i dovoljno zasitna za ljetne mjesece.

 

Pripazite na kvarljivost namirnica ljeti

  • Da bi uživanje u hrani bilo potpuno, važno je pripaziti na onu koja je osjetljiva na visoke temperature. Stoga upotrebljavajte samo svježe i kvalitetne namirnice provjerenih proizvođača, a kod proizvoda izbjegavajte one kojima je rok trajanja pri kraju, a koji su izrazito skloni kvarenju (proizvodi od mlijeka, mesa, jaja i riba).
  • Osobito ljeti, izbjegavajte jela pripremljena od sirovih jaja. Maloj djeci izbjegavajte davati jela od sirova mesa i ribe.
  • Ako je hrana promijenila miris i izgled, nemojte je nikako upotrebljavati. Ako nešto od obroka ostane, ostatke hrane što prije rashladite i spremite u hladnjak, a ako stoji na sobnoj temperaturi, pripremljeno jelo potrošite za 2 do 3 sata.

 

 

Ovdje navodimo, naravno, samo neke primjere jela bez kuhanja, a vaša mašta i sugestije obitelji bit će najbolji vodič za nove ljetne delicije daleko od štednjaka. Donosimo vam ideje za:

 

 

Tekst: Andreja Strelec Dučak, nutricionistica, za časopis Moje dijete
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

S djecom napravite sladoled na štapiću s jagodama i bananom

Jagode su počele, a i sladoled je sve češće na repertoaru. Spojili smo ih u…

kada je vrijeme da bacite kuhacu ili drvenu dasku

Kad je vrijeme da bacite kuhaču ili drvenu daksu za rezanje?

Ako ste i vi vidjeli dasku za rezanje koja je očito prastara jer je doslovno…

koliko traju jaja

Koliko dugo zaista traju jaja?

Jeste li znali da jaja prva dva tjedna nakon polaganja bez problema mogu biti i…

ruža na kokosovom mlijeku

Klasik na moderan način - Pripremite rižu na kokosovom mlijeku

Odmah nam dođe toplo oko srca kad pomislimo na zdjelicu toplog obroka pripremljenog od riže…