Juha zacijelo nije nešto što nam prvo pada na pamet kada pomislimo na ljetne delicije, ali zašto ne? Hladne juhe osvježavaju i vrlo su ukusne

Šalica hladnejuhe uz neku salatu, krišku kvalitetnog kruha od cjelovitih žitarica i klip kuhanog kukuruza predstavlja osvježavajući, hranjiv i brzo gotov ljetni obrok.

Španjolska

Popularan je španjolski gazpacho - hladna juha od nasjeckanih kockica rajčice, paprike, krastavaca, suhog kruha te češnjaka, korijandra, soli, papra, maslinova ulja, octa i vode. Bogata je vitaminima i mineralima te osvježava i brzo vraća energiju. Gazpacho se ne mora uvijek raditi s rajčicom. U ajo blanco malagueño (bijeli gazpacho) dodaju se blanširani bademi, češnjak, kruh, ocat i maslinovo ulje. Postoje i razne voćne inačice s npr. grožđem, lubenicom, sokom od limete, naribanim đumbirom...

Grčka

Tzatziki je hladna juha od krastavaca i jogurta koja se tradicionalno sprema u Grčkoj, a postoje i varijacije juhe s pirjanim i ohlađenim patlidžanima. Nijedna od tih juha ne treba se kuhati, nego je sastojke potrebno samo usitniti na kockice ili izmiksati.

Sve hladne juhe mogu se poslužiti i u čašama za aperitiv te popiti prije jela, a mogu se poslužiti i kao voćni desert na kraju obroka.

Voćne su juhe gotove za čas, treba samo izmiksati odabrano voće uz dodatak šećera, začina, voćnoga soka, vina ili likera.

Ako vas osim slastica zanimaju i ostala ljetna jela koja ne zahtijevaju kuhanje, kliknite na:

Tekst: Andreja Strelec Dučak, nutricionistica, za časopis Moje dijete

Foto: Thinkstock