Dovoljno je samo opskrbiti se na tržnici svježim sezonskim povrćem i upotrijebiti malo mašte

Zaista je šteta ne iskoristiti sve što ljeto pruža. Imamo bogat izbor povrća koje se lako može kalorijski i nutritivno nadograditi bjelančevinama u siru, jajima, ribi ili mahunarkama te ugljikohidratima primjerice u kukuruzu, tjesteninama. Kad sve još zaokružite svježim začinima, slasna salata je gotova. Kao začinsko bilje odlično se može iskoristiti npr. svježa metvica uz salatu od rajčica, krastavaca i feta sira, a melisa uz razne povrtne i voćne salate.

Raznolike kombinacije

Pokušajte s neobičnim, ali efektnim kombinacijama kao, primjerice, salatom od naranče, cikle, kozjeg sira ili onom od lososa, komorača, krastavaca, mladog luka u dresingu od vrhnja i senfa.

Osvježavajuća i hranjiva salata od sardina može se dobro kombinirati s bijelim grahom, lukom, kaprima i sušenim rajčicama te dresingom od maslinova ulja, octa i svježeg origana.

Miješana zelena salata ili rikula, salata s rajčicama, maslinama, tunom, tvrdo kuhanim jajima, kuhanim artičokama, kukuruzom i sve njezine druge inačice pogodne su za lagani ručak.

Ako vas osim slastica zanimaju i ostala ljetna jela koja ne zahtijevaju kuhanje, kliknite na:

Tekst: Andreja Strelec Dučak, nutricionistica, za časopis Moje dijete Foto: Thinkstock