Sirovo meso jest odličan izbor za ljetnih dana kad vam se ne stoji uz vruć štednjak i kad biste najradije nešto na brzinu pripremili za jelo. No, pripazite na kvalitetu i izbjegavajte ga davati djeci

Italija

Carrpaccio je klasično jelo talijanske kuhinje koje se radi od vrlo tanko narezanog sirova goveđeg fileta koji se začini maslinovim uljem, solju, paprom, limunovim sokom te parmezanom. Carpaccio možete pripremiti u bezbroj maštovitih varijanti i to ne samo od mesa - govedine, teletine i janjetine; od ribe, hobotnice i drugih morskih plodova koji se mogu začiniti raznim umacima, nego i od povrća ili voća.

Salsa je meksički umak na bazi svježe rajčice, kojemu se dodaje paprika, mrkva, luk, korijandar i drugi začini. U nekim varijantama dodaje se i sezam, bademi, kikiriki, grožđice...

Meksiko

S avokadom, rajčicom, paprikom, lukom, limetom i korijandrom može se napraviti meksički guacamole dip (gušči umak). Sastojci su svježi, samo se sitno nasjeckaju (ili zgnječe) i izmiješaju, a umaci se poslužuju ohlađeni.

Od raznih kombinacija sitno sjeckanih ili u blenderu usitnjenih sastojaka kao npr. rajčica, paprike, krastavaca, maslina, kapara, srdela, inćuna, tune, konzerviranih artičoka, krem sira, parmezana, mozzarelle, maslinova ulja, začinskog bilja i dr. mogu se pripremiti razne vrste kremastih umaka.

Poslužuju se uz tjesteninu kao pasta con salsa a crudo, ali i uz rižu, njoke, tortilje... Ako su gušči, u njih se mogu umakati krekeri, crostini, tortilja čips, prepečenac i svježe povrće narezano na štapiće (krastavac, mrkva, paprika, celerova stabljika...).

Ako vas osim slastica zanimaju i ostala ljetna jela koja ne zahtijevaju kuhanje, kliknite na:

Tekst: Andreja Strelec Dučak, nutricionistica, za časopis Moje dijete Foto: Thinkstock