Pametno kuhanje zadržava vitamine u povrću

Priprema jela, posebno termička obrada, može uništiti vitamine i hranjivost jela. Kako pametno kuhati?

Raznovrsna i uravnotežena prehrana važna je za dobar rast i razvoj djeteta. U tom smislu znamo da u djetetovu prehranu moramo uključiti i mnogo vitamina koji se nalaze prije svega u voću i povrću. No, poteškoća s vitaminima je ta što se oni nepravilnim čuvanjem i termičkom obradom namirnica (povrća) lako gube i uništavaju, a to osiromašuje vrijednost hrane.

Sljedeći savjeti pomoći će pomoći u očuvanju vitamina:

  • Povrće perite u protočnoj vodi kako biste sačuvali vitamin C koji se razgrađuje u vodi.
  • Povrće pržite na malo ulja u jako zagrijanoj tavici ili woku. Posolite nakon prženja čime ćete zadržati sokove i hrskavu koricu.
  • Kuhanje povrća mora biti kratko i po mogućnosti na pari. Povrće režite na veće komade kako bi izgubilo što manje vitamina i stavljajte kuhati u zakipjelu vodu. Kratko kuhanje sačuvat će vitamine koji se uništavaju na visokoj temperaturi.
  • Žuto i narančasto povrće – mrkva, paprika – također kuhajte kratko na pari ili u poluzaklopljenom loncu. U suprotnom karoten koji se nalazi u tom povrću, ujedno zaslužan za njegovu boju, odlazi u vodu. Voda poprima crvenkastu boju, a povrće ostaje blijedo i manje hranjivo. Djeci ovo povrće obavezno popržite na malo ulja ili u kuhano povrće dodajte masnoće jer se keroten uz masnoće bolje apsorbira u organizam. (Prehrana djeteta do 5. godine općenito mora sadržavati punomasne namirnice tako da povrće pripremajte s punomasnim mliječnim proizvodima, neobranim mlijekom i sirevima.)
  • Pripremljeni krumpir, špinat i gljive nije dobro ponovno zagrijavati nakon što ste ih jednom skuhali jer se time u jelu stvaraju štetne tvari. Uvijek planirajte da se ta jela jedu svježa.
  • Povrće čuvajte u hladnjaku 3-4 dana u hermetički zatvorenoj posudi ili u plastičnoj vrećici i time mu očuvajte svježinu.

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock

Pročitajte i:

Svjesno jedenje - alat za zdravo mršavljenje

Imate li zdrav odnos prema sebi i hrani ili hranom ‘popunjavate’ praznine koje tijekom svakodnevice,…

vegetarijanska sarma

VIDEO: Kako djeca sama kuhaju vegetarijansku sarmu za Božić?

Nema Božića bez sarme. A ova je zaista posebna. Ne samo da je vegetarijanska i…

smrzavanje gljiva

I ove namirnice mogu se zamrzavati...

Iako se trudimo što manje hrane ostavljati iza obroka ili pojesti sve ono čemu ističe…

istine o prehrani

15 zabluda o namirnicama i hrani

Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je najzdraviji izvor vitamina, krumpiri debljaju... i druge…