10 osnovnih pravila kombiniranja hrane

Pravilna prehrana ne podrazumieva samo povremeno uvođenje nekih zdravih namirnica u jelovnik nego i "odricanje" od velikog broja nezdravih namirnica te pravilno kombiniranje hrane

Bilo da ste trudnica, dojilja ili da jednostavno želite uvesti pozitivne promjene u svoju prehranu (ali i prehranu svoje obitelji) pročitajte savjete o kombiniranju namirnica, što će vam smanjiti i višak kilograma i učiniti da imate više energije te olakšati probavu:

1. Koncentrirane proteine i ugljikohidrate ne treba jesti u istom obroku. To znači da meso, jaja, sir, jezgrasto voće i ostale namirnice bogate proteinima ne bi trebalo konzumirati u obroku koji sadržava kruh, žitarice, krumpir, slatko voće, kolače…

2. Dvije različite namirnice koje sadržavaju veće količine proteina ne treba konzumirati u istom obroku. Dakle, treba izbjegavati kombiniranje orašastih plodova i mesa, ili jaja i mesa, sira i orašastih plodova, sira i jaja, mesa i mlijeka, jaja i mlijeka… u istom obroku. To se pravilo objašnjava činjenicom da svaka proteinska namirnica zahtijeva različitu količinu sokova za probavu, kao i različito vrijeme njihova lučenja.

3. Namirnice bogate mastima nisu dobra kombinacija s proteinskim namirnicama, jer masti znatno usporavaju lučenje enzima potrebnih za razgradnju proteinskih namirnica. Iznimka je dodavanje hladno prešanih ulja.

4. Namirnice bogate škrobom i one bogate šećerom također su loša kombinacija. Na primjer, ako se u istom obroku kombiniraju džem, med i slatko voće sa žitaricama, kruhom, krumpirom i slično, nastat će proces fermentacije.

5. Voće ne treba jesti nakon obroka, nego minimalno pola sata prije jela – najbolje ujutro na prazan želudac.

6. Vodu ne treba piti tijekom obroka, niti odmah nakon jela (idealno je bar 20 minuta prije i tri-četiri sata nakon obroka). Voda se dobro kombinira samo s medom, ječmenim sladom i svježim voćem.

7. Uz obroke koji sadržavaju koncentrirane proteine treba jesti što više svježe salate. Povrće znatno olakšava probavu teško probavljivih proteina.

8. Kombiniranje složenih ugljikohidrata sa složenim ugljikohidratima je dopušteno, iako ga ljudi često izbjegavaju. Dakle, kruh, krumpir, riža i druge žitarice slobodno se mogu miješati u istom obroku, jer imaju vrlo sličan, a jednostavan proces probave.

9. Složeni ugljikohidrati mogu se kombinirati s masnoćama, ali treba voditi računa o zdravom izboru masti. Dobru kombinaciju predstavlja, primjerice, kruh s maslacem od suncokreta, ili palenta s maslinovim uljem…

10. Suho voće i orašasti plodovi mogu se miješati u istom obroku.

Tekst: Sandra Živanović

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Superheroji naše probave - enzimi

Uloga hrane u čovjekovom životu je jasna. Hrana…

Znate li koja je uloga areola oko bradavica?

Nove spoznaje dolaze iz znanstvenih krugova vezanih uz…

Prehrana dojilja - hranjive tvari

Prehrana tijekom dojenja treba biti redovita, raznovrsna i…

Pročitajte i:

povrće iz pećnice

Pripremite savršeno povrće iz pećnice koje će i klinci možda poželjeti pojesti

Nagovoriti djecu da jedu povrće težak je zadatak za mnoge roditelje. Možda ih uz ovaj…

maslac od kikirikija kao zdrav i nutritivno vrijedan

Danas za doručak umjesto običnog maslaca imamo...

... maslac od kikirikija, badema ili indijskog oraščića. Iznimno su zdravi, dugo drže sitost i…

brojanje kalorija

Zbrajanje kalorija nema smisla ako ne znate ovih 6 činjenica

Krafna od 300 kcal nije isto što i 300 kcal vrijedna količina pilećih bataka. No…

recepti za popečke

Ideje za popečke s povrćem, voćem i žitaricama

Brzo se spremaju i to u bezbroj ukusnih kombinacija