10 osnovnih pravila kombiniranja hrane

Pravilna prehrana ne podrazumieva samo povremeno uvođenje nekih zdravih namirnica u jelovnik nego i "odricanje" od velikog broja nezdravih namirnica te pravilno kombiniranje hrane

Bilo da ste trudnica, dojilja ili da jednostavno želite uvesti pozitivne promjene u svoju prehranu (ali i prehranu svoje obitelji) pročitajte savjete o kombiniranju namirnica, što će vam smanjiti i višak kilograma i učiniti da imate više energije te olakšati probavu:

1. Koncentrirane proteine i ugljikohidrate ne treba jesti u istom obroku. To znači da meso, jaja, sir, jezgrasto voće i ostale namirnice bogate proteinima ne bi trebalo konzumirati u obroku koji sadržava kruh, žitarice, krumpir, slatko voće, kolače…

2. Dvije različite namirnice koje sadržavaju veće količine proteina ne treba konzumirati u istom obroku. Dakle, treba izbjegavati kombiniranje orašastih plodova i mesa, ili jaja i mesa, sira i orašastih plodova, sira i jaja, mesa i mlijeka, jaja i mlijeka… u istom obroku. To se pravilo objašnjava činjenicom da svaka proteinska namirnica zahtijeva različitu količinu sokova za probavu, kao i različito vrijeme njihova lučenja.

3. Namirnice bogate mastima nisu dobra kombinacija s proteinskim namirnicama, jer masti znatno usporavaju lučenje enzima potrebnih za razgradnju proteinskih namirnica. Iznimka je dodavanje hladno prešanih ulja.

4. Namirnice bogate škrobom i one bogate šećerom također su loša kombinacija. Na primjer, ako se u istom obroku kombiniraju džem, med i slatko voće sa žitaricama, kruhom, krumpirom i slično, nastat će proces fermentacije.

5. Voće ne treba jesti nakon obroka, nego minimalno pola sata prije jela – najbolje ujutro na prazan želudac.

6. Vodu ne treba piti tijekom obroka, niti odmah nakon jela (idealno je bar 20 minuta prije i tri-četiri sata nakon obroka). Voda se dobro kombinira samo s medom, ječmenim sladom i svježim voćem.

7. Uz obroke koji sadržavaju koncentrirane proteine treba jesti što više svježe salate. Povrće znatno olakšava probavu teško probavljivih proteina.

8. Kombiniranje složenih ugljikohidrata sa složenim ugljikohidratima je dopušteno, iako ga ljudi često izbjegavaju. Dakle, kruh, krumpir, riža i druge žitarice slobodno se mogu miješati u istom obroku, jer imaju vrlo sličan, a jednostavan proces probave.

9. Složeni ugljikohidrati mogu se kombinirati s masnoćama, ali treba voditi računa o zdravom izboru masti. Dobru kombinaciju predstavlja, primjerice, kruh s maslacem od suncokreta, ili palenta s maslinovim uljem…

10. Suho voće i orašasti plodovi mogu se miješati u istom obroku.

Tekst: Sandra Živanović

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Superheroji naše probave - enzimi

Uloga hrane u čovjekovom životu je jasna. Hrana…

Znate li koja je uloga areola oko bradavica?

Nove spoznaje dolaze iz znanstvenih krugova vezanih uz…

Prehrana dojilja - hranjive tvari

Prehrana tijekom dojenja treba biti redovita, raznovrsna i…

Pročitajte i:

igre s djecom u restoranu

Kako preživjeti posjet restoranu s djecom?

Volite jesti vani u restoranima, ali ne volite u što se ti objedi pretvore. Na…

recept za kolač od čokolade, banana i malina

Sočni kolač s čokoladom, bananama i malinama

Ostalo vam je par prezrelih banana? To je taman ono što vam treba za ovaj…

sindrom iritabilnog crijeva

Zašto sve više ljudi smeta kruh? Ključ odgovora skriva se u pripremi kruha...

Pšenica je već dulje vrijeme pod sumnjom da izaziva probleme s probavom. No znanstvenici su…

recept za juhu od povrca i rajcice s tortellinima

Juha prepuna povrća s tortellinima od sira

Vječna tema s većinom djece jest to grozno, ružno i smrdljivo povrće koje ne žele…