Uvjeti za povećanje alimentacije

Može li se tražiti veća alimentacija ako bivši supružnik počne raditi u inozemstvu?

Pitanje: Poštovanje, zanima me imam li pravo na povećanje alimentacije s obzirom na to da je bivši suprug od 4. mjeseca počeo raditi u Njemačkoj?! Imamo curicu od 13 godina! Do sada je plaćao 1500 kn..

 

Odgovor: Poštovani, opće pravilo utvrđivanja visine iznosa za uzdržavanje uređeno je čl. 370 Obiteljskog zakona (NN 103/15; u nastavku ObZ). Ukupan iznos sredstava potrebnih za uzdržavanje sud će utvrditi u sporu o uzdržavanju. Pri procjenjivanju potreba uzdržavane osobe sud će uzeti u obzir njezine prihode, imovinsko stanje, sposobnost za rad, mogućnost zaposlenja, zdravstveno stanje te druge okolnosti o kojima ovisi odluka o uzdržavanju. Pri procjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna uzdržavati uzet će se u obzir njezino imovinsko stanje, sva njezina primanja i stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade, njezine vlastite potrebe i druge zakonske obveze uzdržavanja.

Sukladno čl. 313 ObZ, ukupne mogućnosti roditelja obveznika uzdržavanja koje sud utvrđuje u parničnom postupku odnose se na prihode i imovinsko stanje roditelja koji ima obvezu plaćati uzdržavanje u vrijeme kad se uzdržavanje određuje. Roditelj koji ima obvezu plaćati uzdržavanje za dijete dužan je prikazati ukupne neto prihode u koje ulaze sva stalna i privremena novčana primanja. Ako procijeni da je to potrebno, sud može od Ministarstva financija - Porezne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Središnjeg registra osiguranika, Financijske agencije i drugih fizičkih i pravnih osoba zatražiti podatke kojima raspolažu uz odgovarajuću primjenu odredbi Ovršnog zakona. Odluku o uzdržavanju sud u parničnom postupku donosi nakon što je utvrdio ukupne materijalne potrebe djeteta i ukupne imovinske mogućnosti roditelja. Sud će pravomoćnu odluku i sudsku nagodbu o uzdržavanju djeteta dostaviti centru za socijalnu skrb prebivališta, odnosno boravišta djeteta, a sukladno čl. 317 ObZ.

Slijedom navedenog, imate pravo na povišenje iznosa alimentacije za Vaše dijete ukoliko su se prihodi Vašeg bivšeg supruga povisili. Ukupan iznos sredstava potrebnih za uzdržavanje sud će utvrditi u sporu o uzdržavanju. Sud može službenim putem zatražiti podatke koji su potrebni za utvrđenje sadašnjih prihoda te uzevši u obzir druge relevantne okolnosti, donijet će odluku o promjeni visine iznosa za uzdržavanje.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr

Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Što kada poraste dug od alimentacije?

Koji je postupak prebacivanja obaveze plaćanja alimentacije na…

Naplata alimentacije u slučaju da otac nema primanja

Naša suradnica vaša pravna pitanja i dvojbe Blaženka…

Uvjeti za privremeno uzdržavanje od strane Centra za socijalnu skrb

Iako smo o problemima s alimentacijama već dosta…

Mjera privremenog uzdržavanja maloljetnog djeteta

Pravne savjete vezane uz mjere privremenog uzdražavanja djeteta…

Pročitajte i:

Kako se izvući kad vas 'švicarci' stisnu...

Ako i vi imate kredit u švicarcima, čak ako ste ga i konvertirali u eure,…

Mora li majka do djetetove treće godine raditi u smjenama?

Koliko Zakon o radu štiti majke čija djeca još nisu navršila tri godine?

HZZO je isplatio dvostruko manje rodiljne naknade zbog zaostalih plaća poslodavca

Koja su prava rodilja u slučaju da zbog zaostataka u plaćanju od strane poslodavca HZZO…

Pravo na naknadu štete za ozljedu djeteta izvan vrtića

U novom odgovoru doznajemo je li moguće ostvariti pravo na naknadu štete zbog ozljede osiguranog…