Trebate li se odazvati na pozive za liječničke preglede?

Iz odvjetničkog ureda Musulin stiže odgovor kako reagirati na pismene pozive na liječničke preglede te na koji način se uručuje preporučena pošta privatnoj osobi

Pitanje: Poštovani, jesam li dužna javiti se na neslužbene pisane pozive od strane liječnika? I ako moju preporučenu poštu preuzme netko drugi iz obitelji i potpiše ju umjesto mene smatra li se to da sam ju dobila?

 

Odgovor: Odredbama Zakona o zaštiti prava pacijenata propisano je da pacijent ima pravo na potpunu obaviještenost o svome zdravstvenom stanju, uključujući medicinsku procjenu rezultata i ishoda određenoga dijagnostičkog ili terapijskog postupka, preporučenim pregledima i zahvatima, mogućim zamjenama za preporučene postupke, preporučenom načinu života te pravima iz zdravstvenog osiguranja i postupcima za ostvarivanje tih prava. U tom smislu liječnik je dužan pacijenta o svemu obavijestiti i upućivati pozive, ali pacijent ima pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinoga dijagnostičkog, odnosno terapijskog postupka.

Pitanje dostave uređeno je brojnim procesnim zakonima kojima su propisane opće i posebne pretpostavke koje se moraju ispuniti da bi se svaka dostava ispravno obavila preko određenog tijela i na određen način. Najučestaliji način dostavljanja pismena je dostava putem pošte. Kada se pismeno dostavlja preko pošte, dostavljač mora ispitati sve bitne okolnosti za obavljanje dostave, ispunjava dostavnicu te uručuje pismeno ili ga vraća javnom tijelu. Obzirom da je upit vezan za dostavu fizičkim osobama koje ne obavljaju registriranu djelatnost, bitno je naglasiti da se ona obavlja u njihovu stanu prema pravilima o običnoj ili osobnoj dostavi. Prema navedenim pravilima pismeno će se pokušati do tri puta na određenu adresu, dok će se prema pravilima o osobnoj dostavi pokušati do šest puta prije nego li se obavi preko oglasne ploče. Dostava se obavlja radnim danom, i to od sedam do dvadeset sati, u stanu ili na radnom mjestu osobe kojoj se dostava ima obaviti ili u sudu kad se ta osoba tamo zatekne, a može obaviti i u drugo vrijeme i na drugom mjestu, po pristanku osobe kojoj se dostava ima obaviti. Ukoliko se fizička osoba koja ne obavlja registriranu djelatnost ne zatekne u svom stanu, dostava se obavlja predajom pismena nekome od njezinih poslovno sposobnih članova kućanstva, koji je dužan primiti pismeno, a ukoliko se niti jedan takav član kućanstva ne zatekne u stanu, pismeno se može predati kućepazitelju ili susjedu, ako oni na to pristanu, na koji način je dostava obavljena. U suprotnome će dostavljač biti obaviješten kada bi i na kojem mjestu mogao tu osobu zateći i ostaviti joj pismeno osobno ili kod jedne od gore navedenih osoba.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Uvjeti za nastavak primanja alimentacije

Što se događa s alimentacijom nakon što dijete…

Prava više suvlasnika nekretnine i pisanje oporuke

Smije li se prodavati nekretnina koja ima nekoliko…

Pravo na odštetu kod ozljede izvan škole

Najbolji način da se utvrdi postojanje prava na…

Podjela imovine nakon prekida izvanbračne zajednice

Kad pogledamo koliko je komplicirana podjela bračne stečevine,…

Pročitajte i:

Plaća li se porez na darovane dijelove nekretnine?

Što kaže zakon o darivanju dijelova nekretnine i plaćanja poreza doznajemo u novom odgovoru odvjetnice…

Izgubljeno pravo na roditeljski dopust uslijed pogreške službenika HZZO-a

Zbog pogreške službenika majka je izgubila pravo na 6 mjeseci roditeljskog dopusta za starije dijete…

alimentacija

Dobrovoljno povećanje iznosa alimentacije

Katkad nas iznenade i ovako pozitivna pitanja čitatelja vezana uz povišenje alimentacije

Automatsko povećanje alimentacije?

Povećava li se alimentacija automatski kada dijete kreće u školu?