Pravo o nasljeđivanju i tužba roditelja koji nije plaćao obaveznu alimentaciju

Utječe li promjena prezimena na nasljeđivanje i kako naplatiti neuplaćene alimentacije

Pitanje:

Zanimaju me dvije stvari. Prvo, čula sam da ako promjenim prezime, gubim pravo na nasljeđivanje očeve imovine. Je li to stvarno tako? Drugo, roditelji su mi rastavljeni, s ocem nemam odnos, ne viđamo se niti se čujemo, ja sam pokušavala kontaktirati s njime i stvoriti neki odnos, ali nisam uspjela. Nikada nije plaćao alimentaciju. Ja sam pokušavala majku nagovoriti da ga tuži, ali ju je bilo strah. Sada mene zanima mogu li ga tužiti za neplaćanje alimentacije, budući da sam nedavno napunila 18 godina i još uvijek se školujem.

 

Odgovor:

Nakon smrti ostavitelja u ostavinskom postupku se određuje tko je nasljednik pokojnika, te tko kao takav stupa na pravno mjesto pokojnika sa svim pravima i obvezama u visini koju je naslijedio. Ako ostavitelj nije ostavio oporuku, imovinu nasljeđuju zakonski nasljednici i to prema nasljednim redovima. Pritom vrijedi načelo da nasljednici bližeg reda isključuju iz nasljedstava osobe daljnjeg nasljednog reda.

Prvi nasljedni red čine potomci, posvojenici te bračni partner pri čemu svi nasljednici prvoga nasljednog reda dijele imovinu na jednake dijelove. Promjena prezimena pri tome ne igra nikakvu ulogu jer je dokaz o promjeni prezimena i djevojačkome prezimenu udane žene stvar formalnosti.

Obveza uzdržavanja maloljetnog djeteta zakonska je obveza oba roditelja i oni su je dužni ispunjavati zajednički i nakon punoljetnosti uz uvjet da se dijete redovito školuje i ta obveza prestaje nakon isteka godine dana od završetka redovitog školovanja.

Uzdržavanje u pravilu traži roditelj s kojim dijete živi u ime svojega maloljetnog djeteta, a punoljetno dijete može tražiti uzdržavanje samostalno. Uzdržavanje se utvrđuje sudskom presudom u kojoj mora biti naznačeno tko, kome, koliko i na koji način mora plaćati uzdržavanje.

Roditelja koji je dužan davati uzdržavanje će Centar za socijalnu skrb upozoriti da je neispunjavanje obveze uzdržavanja kažnjivo djelo i da će se djetetu osigurati privremeno uzdržavanje ako on ne bude ispunjavao svoju obvezu, kao i o pravu državnog odvjetništva da u tom slučaju traži naknadu troškova uzdržavanja. Navedeno je propisano odredbom članka 172. Kaznenog zakona* prema kojoj onaj tko ne uzdržava dijete koje je po zakonu dužan uzdržavati i to na način, u visini i u rokovima.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Upozorenje: S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, pri čitanju članaka vezanih uz pravna pitanja uvijek obratite pozornost na datum objave. Za starije tekstove, ne možemo jamčiti da nije došlo do nekih zakonskih promjena.

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Kako se riješiti sudužništva?

Kad vas netko prevarom navede kao sudužnika svog…

Otac unatoč sudskoj odluci ne sudjeluje u troškovima za djecu, što učiniti?

Pitanja oko nadmudrivanja s alimentacijama i sudjelovanja o…

Mora li majka do djetetove treće godine raditi u smjenama?

Koliko Zakon o radu štiti majke čija djeca…

Pravo na nekretninu u slučaju sudužništva

Na što sve mogu ili ne mogu računati…

Pročitajte i:

Sporazumni razvod braka

Ljudi se s godinama mijenjaju i kada više ne pronalaze zajedničku riječ, emocije, ne slažu…

Pod kojim uvjetima jedan roditelj može dobiti potpuno skrbništvo nad djetetom?

U nekim životnim okolnostima događa se da jedan roditelj želi dobiti potpuno skrbništvo i prava…

Kako se izvući kad vas 'švicarci' stisnu...

Ako i vi imate kredit u švicarcima, čak ako ste ga i konvertirali u eure,…

HZZO je isplatio dvostruko manje rodiljne naknade zbog zaostalih plaća poslodavca

Koja su prava rodilja u slučaju da zbog zaostataka u plaćanju od strane poslodavca HZZO…