Pravo o nasljeđivanju i tužba roditelja koji nije plaćao obaveznu alimentaciju

Utječe li promjena prezimena na nasljeđivanje i kako naplatiti neuplaćene alimentacije

Pitanje:

Zanimaju me dvije stvari. Prvo, čula sam da ako promjenim prezime, gubim pravo na nasljeđivanje očeve imovine. Je li to stvarno tako? Drugo, roditelji su mi rastavljeni, s ocem nemam odnos, ne viđamo se niti se čujemo, ja sam pokušavala kontaktirati s njime i stvoriti neki odnos, ali nisam uspjela. Nikada nije plaćao alimentaciju. Ja sam pokušavala majku nagovoriti da ga tuži, ali ju je bilo strah. Sada mene zanima mogu li ga tužiti za neplaćanje alimentacije, budući da sam nedavno napunila 18 godina i još uvijek se školujem.

 

Odgovor:

Nakon smrti ostavitelja u ostavinskom postupku se određuje tko je nasljednik pokojnika, te tko kao takav stupa na pravno mjesto pokojnika sa svim pravima i obvezama u visini koju je naslijedio. Ako ostavitelj nije ostavio oporuku, imovinu nasljeđuju zakonski nasljednici i to prema nasljednim redovima. Pritom vrijedi načelo da nasljednici bližeg reda isključuju iz nasljedstava osobe daljnjeg nasljednog reda.

Prvi nasljedni red čine potomci, posvojenici te bračni partner pri čemu svi nasljednici prvoga nasljednog reda dijele imovinu na jednake dijelove. Promjena prezimena pri tome ne igra nikakvu ulogu jer je dokaz o promjeni prezimena i djevojačkome prezimenu udane žene stvar formalnosti.

Obveza uzdržavanja maloljetnog djeteta zakonska je obveza oba roditelja i oni su je dužni ispunjavati zajednički i nakon punoljetnosti uz uvjet da se dijete redovito školuje i ta obveza prestaje nakon isteka godine dana od završetka redovitog školovanja.

Uzdržavanje u pravilu traži roditelj s kojim dijete živi u ime svojega maloljetnog djeteta, a punoljetno dijete može tražiti uzdržavanje samostalno. Uzdržavanje se utvrđuje sudskom presudom u kojoj mora biti naznačeno tko, kome, koliko i na koji način mora plaćati uzdržavanje.

Roditelja koji je dužan davati uzdržavanje će Centar za socijalnu skrb upozoriti da je neispunjavanje obveze uzdržavanja kažnjivo djelo i da će se djetetu osigurati privremeno uzdržavanje ako on ne bude ispunjavao svoju obvezu, kao i o pravu državnog odvjetništva da u tom slučaju traži naknadu troškova uzdržavanja. Navedeno je propisano odredbom članka 172. Kaznenog zakona* prema kojoj onaj tko ne uzdržava dijete koje je po zakonu dužan uzdržavati i to na način, u visini i u rokovima.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Upozorenje: S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, pri čitanju članaka vezanih uz pravna pitanja uvijek obratite pozornost na datum objave. Za starije tekstove, ne možemo jamčiti da nije došlo do nekih zakonskih promjena.

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Kako osporiti očinstvo?

Odvjetnica Musulin odgovara na pitanje koje se odnosi…

Na koji se način računaju naknade parničnih troškova

Nekolicina čitatelja je poslala razne upite koji se…

Pravo na odštetu zbog djetetove ozljede u igraonici

Ozljede u dječjim igraonicama nisu rjetkost. No postoje…

Kako spriječiti javnu dražbu nekretnine

Na koji način se žaliti ako u zaključku…

Pročitajte i:

Ozljeda u vrtiću - kako se određuje visina odštete?

Jedan od čitatelja pita našu suradnicu Blaženku Musulin koji su točno podaci bitni za izračunavanje…

Prava majki koje rade noćne smjene i prekovremeno

Dobro proučite Zakon o radu ako sumnjate da ga vaš poslodavac krši!

Gdje pokrenuti postupak za razvod braka?

I pokretanje razvoda braka je nezgodno kad su stranke prijavljene na različitim adresama. Donosimo odgovor…

Što učiniti kad doznate da djecu zlostavlja očuh ili netko drugi?

Osobe koje ne dobiju skrbništvo nad svojom djece a doznaju da im djeca proživljavaju zanemarivanje…