Pravo na odštetu zbog djetetove ozljede u igraonici

Ozljede u dječjim igraonicama nisu rjetkost. No postoje li situacije u kojima zaposleni u njima trebaju preuzeti odgovornost zbog nastale štete?

Pitanje:
Poštovana odvjetnice Musulin, na stranicama roditelji.hr sam pronašla članak od 3. 1. 2017. “Ozljeda djeteta u dječjoj igraonici prilikom proslave rođendana”. Na pitanje roditelja Vi ste dali odgovor. Naš problem je sličan i mislim da se mnogima dogodio, a ne znaju što napraviti. Moja majka je 19. 11. 2017. mojeg sina od 4,5 god odvela u igraonicu u Slav. Brodu, sjedila je na nekoliko metara od njega kada je pao s malog tobogana. Pao je na lijevu stranu i napukla mu je neka kost u lijevom laktu. Taj dan je bila nedjelja, igraonica je bila puna djece raznih uzrasta. Na tom malom toboganu visine oko 1 m sa kojeg je pao je bilo i nekoliko djece manjeg uzrasta, svi su žurili, gurali se kako to djeca rade, ništa ozbiljno da bi netko od nas roditelja reagirao. Animatorice su bile prisutne, no međusobno su pričale, na trampolinu je bilo više djece raznog uzrasta, po podu loptica no njima to nije smetalo. Kada je moj sin pao (pod je obložen strunjačama) na lijevu stranu, počeo je neutješno jako plakati. Baka ga nije mogla smiriti, ja sam došla i odmah ga odvela na Hitnu u Slav. Brodu. Rentgenski snimak je pokazao napuknuće lijevog lakta, dobio je longetu koju nosi već 2 tjedna. Ruka ga boli, već smo dva puta bili na kontroli kod kirurga i ovu srijedu očekujemo da će skinuti longetu. Neko vrijeme ne može ići u vrtić, mora paziti na ruku, malo ga boli, ne može je ispružiti u laktu i treba vremena da to zacijeli i bude kao prije. Zanima me imamo li pravo na odštetu od igraonice u kojoj se pad dogodio?
Pri dolasku u igraonicu potpisujemo neki papir s našim podacima i da prihvaćamo Pravilnik igraonice koji kaže da smo sami odgovorni za bilo što da se dogodi djetetu. No mi roditelji ne možemo sami praviti red u igraonici, prigovarati tuđoj djeci kako da se ponašaju, mislim da je to posao animatorica koje su za to plaćene.

Odgovor:
Razumijevajući Vašu životnu situaciju odgovaram kako slijedi. U konkretnom slučaju može se raditi o odgovornosti igraonice zbog propuštanja brižljivog nadzora nad djecom. Takav propust potrebno je evidentirati, odnosno dokazati jer ukoliko odbijaju razgovarati i dati Vam informaciju o osiguravajućem društvu kojim su eventualno osigurani, onda je isto moguće dokazivati u sudskom postupku. Prilikom podnošenja tužbe morate pribaviti dokumentaciju kojom dokazujete da je dijete bilo upravo u toj igraonici te da je do ozljede došlo za vrijeme dok se osoblje o istom brinulo. Visina štete dokazuje se medicinskom dokumentacijom, odnosno u postupku medicinskim vještačenjem po stalnim sudskim vještacima koji nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda djeteta sačinjavaju Nalaz i mišljenje iz kojeg je razvidna visina pretrpljene štete.

Ukoliko odgovorni iz igraonice odbiju razgovarati, odnosno dati Vam informaciju o osiguravajućem društvu predlažemo svakako angažirati odvjetnika.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Upozorenje: S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, pri čitanju članaka vezanih uz pravna pitanja uvijek obratite pozornost na datum objave. Za starije tekstove, ne možemo jamčiti da nije došlo do nekih zakonskih promjena.

 

 

 

Preporučujemo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Pravo o nasljeđivanju i tužba roditelja koji nije plaćao obaveznu alimentaciju

Utječe li promjena prezimena na nasljeđivanje i kako…

Kako spriječiti javnu dražbu nekretnine

Na koji način se žaliti ako u zaključku…

Pročitajte i:

Što učiniti kad doznate da djecu zlostavlja očuh ili netko drugi?

Osobe koje ne dobiju skrbništvo nad svojom djece a doznaju da im djeca proživljavaju zanemarivanje…

Prava radnika kod ugovora na određeno vrijeme i zaštita trudnica

Doznajte na koji način Zakon o radu štiti radnice koji imaju ugovore na određeno vrijeme…

Uvjeti za sporazumni ili jednostrani otkaz ugovora o radu

Doznajte od naše suradnice odvjetnice Blaženke Musulin kakve opcije otkazivanje ugovora o radu imate i…

Posljedice zbog odlaska s djetetom od supruga

Odvjetnica Musulin odgovara na pitanja koja se tiču uvjeta života prije nego dođe do službene…