Pravo na odštetu kod ozljede izvan škole

Najbolji način da se utvrdi postojanje prava na odštetu ako je dijete ozljeđeno izvan škole da se dobro prouči polica osiguranja koju dijete ima preko škole. Doznajte više o takvim slučajevima

Pitanje: Dijete (registriran igrač u HNS -u) od 8 godina je na treningu udarilo glavom o vratnicu (stativu) te pritom polomio čeonu kost ili lubanju. Ležao je 3 dana u bolnici na promatranju. Zasad je još kod kuće i ne ide na nastavu niti znamo kad bi mogao krenuti. Dijete ide u prvi razred. Težih posljedica nije bilo osim loma i hematoma. Znam da škola nogometa 100% nema osiguranje, ali me zanima, budući da je osiguran preko škole, ima li pravo na kakvu odštetu, s tim da do ozlijede nije došlo u školi, nego na treningu koji nije povezan sa školom. Ne znam ni s kim škola ima ugovorene police osiguranja, a ne znam ni koliko smo platili tu policu jer je supruga plaćala kad je bila u školi, a ne sjeća se iznosa.

 

Odgovor: Za početak potrebno je u školi koju dijete pohađa provjeriti kod kojeg osiguravajućeg društva je škola osigurana, kojom policom osiguranja te što ta polica obuhvaća. Ako se radi o polici osiguranja od nesretnog slučaja, tada su učenici osigurani za slučajeve smrti uslijed nesretnog slučaja i trajnog invaliditeta. Trajni invaliditet je potpuni ili djelomični gubitak organa, trajni, potpuni ili djelomični gubitak funkcije organa ili pojedinih dijelova organa, nakon završenog liječenja. Također, navedena polica može sadržavati i dodatna pokrića kao što su dnevna naknada za vrijeme privremene nesposobnosti za obavljanje svojih redovnih radnih zadataka, dnevna naknada za liječenje u bolnici te naknada za lom kosti i slično..

Nesretni slučaj je svaki iznenadni i od volje osiguranika nezavisni događaj koji, djelujući uglavnom izvana i naglo na tijelo osiguranika, ima za posljedicu njegovu smrt, potpuni ili djelomični invaliditet, privremenu nesposobnost za rad ili narušenje zdravlja koje zahtijeva liječničku pomoć.

Pitanje visine naknade štete za zaostali invaliditet određeno je Tablicama za određivanje postotka trajnog invaliditeta kao posljedice nesretnog slučaja, koje su dio ugovorene police osiguranja. Zaostali trajni invaliditet se određuje na temelju medicinske dokumentacije i pregleda oštećenika. Ako neko oštećenje nije u Tablici invaliditeta predviđeno, postotak invaliditeta se određuje u skladu sa sličnim oštećenjima koja su predviđena u Tablici invaliditeta, a sukladno Općim odredbama Tablica.

Kod prijave nesretnog slučaja potrebno je da dostavite ispunjenu prijavu o nezgodi, policu osiguranja, ovjereni formular u školi kao dokaz da je premija uplaćena, dokaz o okolnostima nastanka nesretnog slučaja, kao i medicinsku dokumentaciju potrebnu za određivanje konačnog postotka invaliditeta.

Ako osiguranje odbije platiti naknadu za zaostali invaliditet mirnim putem, uz obrazloženje da nije zaostao invaliditet, možete pokrenuti sudski postupak.

Svako osiguravajuće društvo ima svoje Uvjete i Tablice invaliditeta te razlike u ocjeni invaliditeta za istu ozljedu znaju biti znatne. Stoga je pri izboru osiguravajućeg društva prije zaključenja police osiguranja važno proučiti koje sve slučajeve polica te koliku naknadu je moguće ostvariti. Nije najvažnije da takva polica malo košta nego da se istom doista osigurava pravo vašeg djeteta na odštetu. Odabir dakle ne bi trebao ovisiti isključivo o cijeni police ili poznanstvu s osobom koja osiguranje prodaje, nego o najboljim uvjetima koje takvo osiguranje pruža.

U konkretnom slučaju, ako škola ima sklopljenu policu osiguranja od nesretnog slučaja kojom su učenici osigurani 24 sata, dakle i za vrijeme izvanškolskih aktivnosti, Vaše dijete ima pravo na naknadu štete za trajni invaliditet zbog prijeloma ako je takva ozljeda u Tablicama baš tog osiguravajućeg društva navedena kao ozljeda nakon koje zaostaje invaliditet, nadalje ima pravo na dnevnu naknadu, dnevnu naknadu za liječenje u bolnici te naknadu za lom kosti, ako su za navedeno policom osigurani.

 

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Ustanovljeno je da niste biološki otac djeteta? Što dalje?

U novom pravnom savjetu iznose se opcije razvoda…

Sudužnica u kreditu je nezaposlena i bez nekretnina...

Redovito nam pristižu upiti vezani uz sudužništvo i…

Razvod braka i zajednička nekretnina - problem na vidiku

Kad bračni drugovi imaju zajednička ulaganja u nekretenine,…

Uskraćivanje otpremnine i otkaza zbog dugog bolovanja i tjelesnog oštećenja

Može li bolovanje ili nečija ozljeda biti opravdanje…

Pročitajte i:

Zakonski prekid isplaćivanja alimentacije

Kako postupiti nakon što završe svi uvjeti za uplaćivanje alimentacije?

Do kada iskoristiti stari godišnji odmor?

Jedno od najčešćih pitanja koja nam pristižu u redakciju za odvjetnicu Musulin je pitanje o…

Sudski postupak zbog neredovitog plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Dogodi li vam se da ne možete plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje, zanimat će vas ovaj…

Imam li pravo na otpremninu?

Koji su uvjeti za dobivanje otpremnine i na koji se način izračunava?