Pravo na naknadu štete za ozljedu djeteta izvan vrtića

U novom odgovoru doznajemo je li moguće ostvariti pravo na naknadu štete zbog ozljede osiguranog djeteta koje ozljede nije zadobilo u vrtiću, već izvan njega

Pitanje: Moj sin od 5,5 godina nedavno je slomio ruku tj. lakatnu kost dok se igrao loptom na igralištu kod bake. Inače ide u vrtić u kojem, naravno, svake godine plaćam osiguranje od nezgode, pa me zanima imamo li kakva prava na naknadu štete tj. kakvu financijsku odštetu ili pomoć s obzirom da sam ja sad zbog toga na bolovanju – znači inače sam u stalnom radnom odnosu, te mi dijete ne može samostalno obavljati ništa jer je slomilo desnu ruku i ima gips, a to mu je vodeća ruka kojom inače jede i sve radi… Vjerojatno će morati i na fizikalnu terapiju… Tek je prošlo 10 dana od nezgode, no zanima me sve na vrijeme. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Odgovor: Pravo na naknadu štete za ozljedu koje je dijete zadobilo gospođa može potraživati od osiguravajućeg društva. U pravilu vrtići imaju sklopljene police osiguranja kojima se pokrivaju štete nastale njihovim polaznicima te ista pokriva 24 sata. Polica osiguranja od nezgode pokriva određeno razdoblje i nije povezana s činjenicom je li se nezgoda dogodila u vrtiću, odnosno na nekom drugom mjestu. Važno je dakle da se nesreće dogodila u vrijeme kada je polica važila, a podatak o početku i završetku vidljiv je na polici.
Prema polici osiguranja od nezgode postoje samo ona prava koja su nabrojana i ugovorena istom te roditelji, nažalost, nemaju pravo na naknadu štete odnosno u konkretnom slučaju pravo na naknadu štete s osnova izgubljene zarade, a što je vidljivo u uvjetima osiguranja koji su sastavni dio police. Pravo na izgubljenu zaradu u konkretnom slučaju ne postoji također, jer nema odgovornosti vrtića za samu nezgodu.

Naime, radi se o polici kojom su djeca osigurana za trajni invaliditet pa će osiguravajuće društvo na temelju njihovog pregleda i uvida u medicinsku dokumentaciju utvrditi je li isti zaostao, te u kojem postotku, a sve prema važećim Tablicama osiguranja za utvrđivane postotka trajnog invaliditeta od posljedica nesretnog slučaja, a koje su sastavni dio takove police.
Prilikom prijave nesretnog slučaja potrebno je dostaviti: ispunjenu prijavu o nezgodi, policu osiguranja, dokaz o uplaćenoj premiji, dokaz o okolnostima nastanka nesretnog slučaja i medicinsku dokumentaciju radi određivanja konačnog postotka trajnog invaliditeta. Dakle, visinu naknade štete za zaostali invaliditet osiguranje određuje nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i pregleda oštećenika, a ne uzimajući u obzir na koji je način došlo do nezgode.
U Tablicama su taksativno naznačene ozljede za koje se isplaćuje trajni invaliditet s naznakon stupnja invaliditeta koji se za takovu ozljedu priznaje. Ako neko oštećenje nije u Tablici invaliditeta predviđeno, postotak invaliditeta određuje se u skladu sa sličnim oštećenjima koja su predviđena u Tablici invaliditeta, a sukladno Općim odredbama Tablica.
Zahtjev s postojećom medicinskom dokumentacijom potrebno je uputiti osiguravajućem društvu koje će predmet razmotriti i tražiti očitovanje vrtića, te potom dostaviti svoju ponudu, na koju imate pravo prigovora.
Slijedom, ukoliko čitateljica pravo naknade štete za dijete ne uspije ostvariti u mirnom postupku, pravo može ostvarivati u sudskom postupku za koji postupak svakako preporučamo angažirati odvjetnika.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pravo na odštetu kod ozljede izvan škole

Najbolji način da se utvrdi postojanje prava na…

Pravo na odštetu zbog ozljede u inozemstvu

Pitanje: Poštovanje! Imam konkretno pitanje u vezi sa…

Ozljeda u vrtiću - kako se određuje visina odštete?

Jedan od čitatelja pita našu suradnicu Blaženku Musulin…

Uvjeti za odštetu uslijed ozljede u školi

Iznos odštete i pravo na pritužbu zbog sinove…

Pročitajte i:

Uvjeti za nastavak primanja alimentacije

Što se događa s alimentacijom nakon što dijete završi obrazovanje, ima li otac pravo tražiti…

Prava više suvlasnika nekretnine i pisanje oporuke

Smije li se prodavati nekretnina koja ima nekoliko suvlasnika, kako treba izgledati valjana oporuka, kako…

Podjela imovine nakon prekida izvanbračne zajednice

Kad pogledamo koliko je komplicirana podjela bračne stečevine, shvatimo da bi bilo lakše napraviti predbračne…

Plaća li se porez na darovane dijelove nekretnine?

Što kaže zakon o darivanju dijelova nekretnine i plaćanja poreza doznajemo u novom odgovoru odvjetnice…