Plaća li se porez na darovane dijelove nekretnine?

Što kaže zakon o darivanju dijelova nekretnine i plaćanja poreza doznajemo u novom odgovoru odvjetnice Blaženke Musulin

Pitanje: Nakon tatine smrti Rješenjem o nasljeđivanju mojoj mami je pripalo 4/6 stana, a sestri i meni svakome po 1/6 stana. Mama želi svoj dio stana pismeno pokloniti svojim unucima (4 unuka), svakome po 1/4. Hoće li unuci morati platiti porez na poklonjeni dio stana ?

 

Odgovor: U prvom redu potrebno je istaknuti kako je predmetno pitanje regulirano odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine broj NN 115/16, 106/18). Sukladno odredbama predmetnog Zakona, promet nekretnina svako je stjecanje vlasništva (npr. kupoprodaja, darovanje, nasljeđivanje, zamjena i sl.) nekretnine na području Republike Hrvatske. Predmetnim Zakonom je propisano u kojim slučajevima postoji mogućnost poreznog oslobođenja, odnosno u kojem slučajevima se ne plaća porez na promet nekretnina, pa je tako, između ostaloga, propisano da porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem.

Dakle, ako bi vaša majka 4/6 stana koji se nalazi na području Republike Hrvatske poklonila svojim unucima (4 unuka), i to svakome po ¼ stana, unuci ne bi bili obveznici plaćanja poreza na promet nekretnina u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina, odnosno istima ne bi nastala obveza plaćanja poreza na poklonjeni dio stana. Nadalje, ističemo da bi bilo poželjno u ugovoru o darovanju (koji mora biti sastavljen u skladu s važećim propisima i na kojem mora biti ovjeren potpis darovatelja) naznačiti činjenicu da predak daruje nekretninu, odnosno udjele u vlasništvu stana svojim potomcima radi ukazivanja nadležnoj poreznoj upravi na postojanje oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina.


Tekst:
Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

 

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Podjela imovine nakon prekida izvanbračne zajednice

Kad pogledamo koliko je komplicirana podjela bračne stečevine,…

Izgubljeno pravo na roditeljski dopust uslijed pogreške službenika HZZO-a

Zbog pogreške službenika majka je izgubila pravo na…

Automatsko povećanje alimentacije?

Povećava li se alimentacija automatski kada dijete kreće…

Isplata osiguranja u slučaju učestalih ozljeda djeteta

Proučite dobro tablice osiguranja djeteta kako biste vidjeli…

Pročitajte i:

alimentacija

Dobrovoljno povećanje iznosa alimentacije

Katkad nas iznenade i ovako pozitivna pitanja čitatelja vezana uz povišenje alimentacije

Kako pravno riješiti obiteljske razmirice i skrb o djetetu

Kako postupiti kad jedan od supružnika ode od kuće i krene se ponašati kao da…

Vraćanje prava na osobnu invalidninu za dijete

Kome i kako se žaliti nakon što punoljetna osoba nesposobna za rad izgubi pravo na…

Što kada sudužnik u kreditu (bivši suprug) prekrši dogovore...

Kad s bivšim suprugom imate problema oko podjele imovine ili otplate zajedničkih kredita, logično je…