Plaća li se porez na darovane dijelove nekretnine?

Što kaže zakon o darivanju dijelova nekretnine i plaćanja poreza doznajemo u novom odgovoru odvjetnice Blaženke Musulin

Pitanje: Nakon tatine smrti Rješenjem o nasljeđivanju mojoj mami je pripalo 4/6 stana, a sestri i meni svakome po 1/6 stana. Mama želi svoj dio stana pismeno pokloniti svojim unucima (4 unuka), svakome po 1/4. Hoće li unuci morati platiti porez na poklonjeni dio stana ?

 

Odgovor: U prvom redu potrebno je istaknuti kako je predmetno pitanje regulirano odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina (Narodne novine broj NN 115/16, 106/18). Sukladno odredbama predmetnog Zakona, promet nekretnina svako je stjecanje vlasništva (npr. kupoprodaja, darovanje, nasljeđivanje, zamjena i sl.) nekretnine na području Republike Hrvatske. Predmetnim Zakonom je propisano u kojim slučajevima postoji mogućnost poreznog oslobođenja, odnosno u kojem slučajevima se ne plaća porez na promet nekretnina, pa je tako, između ostaloga, propisano da porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem.

Dakle, ako bi vaša majka 4/6 stana koji se nalazi na području Republike Hrvatske poklonila svojim unucima (4 unuka), i to svakome po ¼ stana, unuci ne bi bili obveznici plaćanja poreza na promet nekretnina u smislu Zakona o porezu na promet nekretnina, odnosno istima ne bi nastala obveza plaćanja poreza na poklonjeni dio stana. Nadalje, ističemo da bi bilo poželjno u ugovoru o darovanju (koji mora biti sastavljen u skladu s važećim propisima i na kojem mora biti ovjeren potpis darovatelja) naznačiti činjenicu da predak daruje nekretninu, odnosno udjele u vlasništvu stana svojim potomcima radi ukazivanja nadležnoj poreznoj upravi na postojanje oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina.


Tekst:
Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

*Izjava o odricanju od odgovornosti
Navedeno mišljenje je dano isključivo u informativne svrhe na osnovi informacija navedenih u pitanju korisnika, zbog čega isto ne mora biti potpuno, iscrpno ili precizno te ne predstavlja obvezujuće stručno ili pravno mišljenje. Adria Media Zagreb d.o.o. i autor ne odgovaraju za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica korištenja navedenog mišljenja objavljenog na internetskim stranicama. Korisnicima se stoga savjetuje poduzimanje svih potrebnih mjera predostrožnosti prije uporabe takvih mišljenja, a koje koriste na vlastitu odgovornost. S obzirom na to da su zakoni često skloni izmjenama, korisnicima se predlaže obratiti pozornost na mogućnost da je došlo do određenih zakonskih promjena.

 

Preporučujemo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Otišao u drugu zemlju, napustio obitelj, prestao plaćati kredit...

Katkad teška obiteljska i financijska situacija može uzrokovati…

Obaveze uzdržavanja punoljetne djece

Svakojake obiteljske zavrzlame redovito nam pristižu na e-mail…

Problemi s priznavanjem ozljede na radu

Ako ste nezadovoljni dobivenim rješenjem HZZO-a, na vrijeme…

Druga smjena u vrtiću, moram li pristati na nju?

Smjenski rad nije jednostavno organizirati, osobito roditeljima. Je…

Pročitajte i:

Pravo na razvod braka ubrzo nakon porođaja

Može li se tražiti razvod braka svježe nakon poroda i pod kojim uvjetima?

Zakonski prekid isplaćivanja alimentacije

Kako postupiti nakon što završe svi uvjeti za uplaćivanje alimentacije?

Ustanovljeno je da niste biološki otac djeteta? Što dalje?

U novom pravnom savjetu iznose se opcije razvoda braka nakon što se otkrije da suprug…

Sudužnica u kreditu je nezaposlena i bez nekretnina...

Redovito nam pristižu upiti vezani uz sudužništvo i problemima kad se njima obrate da otplate…