Pitanje o podjeli bračne stečevine

Odvjetnica Musulin odgovara na pitanje o podjeli bračne stečevine u kojoj bivši suprug planira ostaviti dio kuće svojoj maloljetnoj kćeri

Pitanje čitateljice:

Dobar dan! Zanima me koja je procedura ako se bivši suprug odluči da svoj dio u bračnoj stečevini (kuća) ostavi malodobnoj kćeri?

Odgovor odvjetnice:

Nažalost, u svom pitanju ne navodite je li postupak podjele bračne stečevine u tijeku ili još nije počeo, a vaš bivši suprug je svoj dio nekretnine koja ulazi u bračnu stečevinu prenio u vlasništvo vaše malodobne kćeri ili to tek planira. Pitanje bračne stečevine regulirano je odredbom čl. 36 Obiteljskog zakona koji propisuje da je bračna stečevina imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine. Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici bračne stečevine, ako nisu drukčije ugovorili.

Također, način prijenosa vlasništva nad nekretninom u konkretnom slučaju bio bi u obliku ugovora o darovanju. Posebnosti prijenosa vlasništva na taj način regulirane su odredbama čl. 479. i čl. 482. Zakona o obveznim odnosima odnosno obvezno je da je ugovor o darovanju bude u pisanom obliku, a potrebno je i na temelju ugovora o darovanju ishoditi upis vlasništva u zemljišnim knjigama.
Na ovakav ugovor, ne plaća se porez, sukladno odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina kojim je propisano da porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade ne plaćaju bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju.

Ukoliko se vaše pitanje, a što nije jasno obzirom na sažetost istoga, odnosi na moguće pobijanje takvog raspolaganja navodimo da je moguće pobijati ugovor o darovanju podizanjem tužbe pred nadležnim sudom u roku od 3 godine računajući od dana kad je raspolaganje učinjeno. Navedene odredbe nalazimo u čl.67. i 71. Zakona o obveznim odnosima.

Tekst: Blaženka Musulin, www.odvjetnicki-ured-musulin.hr
Foto: Profimedia

Preporučujemo

Tagovi: , , , , , , ,

Vezano uz temu

Plaća li se porez na darovane dijelove nekretnine?

Što kaže zakon o darivanju dijelova nekretnine i…

Što kada sudužnik u kreditu (bivši suprug) prekrši dogovore...

Kad s bivšim suprugom imate problema oko podjele…

Kako dijete može doći do neisplaćenih alimentacija jednog od roditelja?

Katkad je jedina satisfakcija napuštenom djetetu da dođe…

Pročitajte i:

Druga smjena u vrtiću, moram li pristati na nju?

Smjenski rad nije jednostavno organizirati, osobito roditeljima. Je li moguće tražiti od poslodavca da ga…

Pravo na razvod braka ubrzo nakon porođaja

Može li se tražiti razvod braka svježe nakon poroda i pod kojim uvjetima?

Zakonski prekid isplaćivanja alimentacije

Kako postupiti nakon što završe svi uvjeti za uplaćivanje alimentacije?

Ustanovljeno je da niste biološki otac djeteta? Što dalje?

U novom pravnom savjetu iznose se opcije razvoda braka nakon što se otkrije da suprug…